Мотиви към решение  № 309 от 28.05.2012г.,

      постановено по AНД №412/2012г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Р. от М.З.С., непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 27.05.2012г. около 5,30ч, в гр.Р., ж.к.”****” бл.** пред вход **, лицето З. влиза в пререкания с лицето Х. Ч., като отправя обидни думи спрямо Ч.. Последствие М.С. нанася удари в областта на главата с ръце. Вследствие на което Ч.получава контузни рани по челото и долната устна. С тези си действия лицето М.З.С. грубо нарушава общоприетите норми на поведение на обществено място и буди възмущението на околните граждани.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава обяснения, признава вината си и съжалява за стореното.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителите в с.з. писмените обяснения  на свидетелите С. М., Ф. Ч., Н. С. и Т. И. относно фактическа обстановка, отразена в съставения акт.

Нарушителят С. на 27.05.2012г.  около 4,30-5ч., заедно с приятеля си С. М. отивали към дискотека “****” в ж.к.”****”  Преди това видял, Т. С. и Ф.Ч. да се качват в автомобил, като звъннал по телефона на първата, за да я пита за приятелката си – Н., тъй като тя живеела с Т. и заедно щели да излизат на дискотека. С. отначало не отговаряла на обажданията му, но после отговорила, като казала, че били в ресторант “****”, явно искала да скрие къде е приятелката му и не желаела да му казва. Нарушителят С. се ядосал, че го разигравали, след което отишъл в блок №** в ж.к.”****”, където била и приятелката му, като във входа се скарал с Ф. Ч.. Под въздействие и на изпитото количество алкохол, той не могъл да се овладее и ударил няколко пъти по лицето последния. Излязла приятелката му и съсед, който чул шума от скандала, а по-късно пристигнали и органите на полицията.   

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на свидетелите по преписката, съставения акт и обясненията на нарушителя в с.з.

Така с действията си,  М.С.  е нарушил обществения ред, като в нетрезво състояние отишъл във входа на бл** в ж.к. “****” в гр.Р., държал се е възмутително  и непристойно, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение и в частност към присъстващите там лица, нанесъл е удари на Ф.Ч..  Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и ниската такава на дееца. Предвид много добрите характеристични данни на нарушителя, младата му възраст, това, че не е осъждан,

 

няма данни да е извършвал на други противообществени прояви, особеното психическо състояние в което се е намирал, афектиран, че не е могъл да се види с приятелката си и провокиран от Ч. очевидно е, че допуснатото от него нарушение на обществения ред има изолиран характер. Предвид изложеното, съдът намира, че по-удачното наказание спрямо от предвидените в УБДХ ще бъде “глоба”. Размерът на същата следва да към средния размер, тъй като проявата е извършена в хода на блока като е нарушено нощното спокойствие на живеещите, съпроводена е с нанасяне на удари от страна на нарушителя, сочи на по-висока степен на обществена опасност на деянието, поради което съответното наказание според настоящия състав е глоба в размер на 200лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.    

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: