Мотиви към решение    313 от 29.05.2012г.,

постановено по AНД №  413/2012г. по описа на Районен съд - Разград

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт по УБДХ срещу К.К.Т., ЕГН **********,***, тел. **********, бълг. гражданин, осъждан, неженен, безработен, със средно образование.

Районна прокуратура – Р., редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК и съгласно чл. 5, ал. 2 от УБДХ, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

ОДМВР Разград, редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

РУП – Разград, редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

Нарушителят сочи, че само веднъж с глава е ударил пострадалия, но не е псувал никого. Изразява съжаление.

След преценка поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите и становищата на нарушителите, съдът намира за установено следното от ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

На 29.05.2012г. около 7.30 часа в гр. Р., в бистро “П. С.”, находящо се на ул. Св. К. ** нарушителят отправял обиди към сервитьорката Д. Д. и Д. Я., след което нанесъл удар с глава в областта на лицето на Я. и му нанесъл побой, по време на който били съборени маси и столове в заведението.

Горната фактическа обстановка се подкрепя от показанията на св. Д. Д., Д. Я. и частично от обясненията на нарушителя.

При така изяснената фактическа обстановка, съдът от ПРАВНА СТРАНА намира, че нарушителят на горепосочената дата е извършил непристойна проява в резултат на което са нарушил обществения ред и спокойствие. Поради своята по-ниска степен на обществена опасност, деянието му не представлява престъпление по чл. 325 от НК, а съдът го квалифицира като проява на дребно хулиганство, по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ. Деянието е консумирано виновно от лицето посочено в акта като нарушител и е налице  умисъл при осъществяването му от дееца.

 При индивидуализиране на наказанието, съдът отчете участието на нарушителя в инцидента, степента на обществена опасност на деянието и извършителя му.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство, съдът отчете лошите характеристични данни, многобройните му осъждания, в т.ч. и за хулиганство по чл. 325, ал.2 НК.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът отечете частичните обяснения и изразената самокритичност чрез съжаление за извършеното,

Съдът наложи на нарушителя наказание “Задържане в структурно звено на Министерството на вътрешните работи” за срок 14 денонощия, тъй като намери, че същото се явява съответно на нарушението.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                           /А. Христов/