Мотиви към решение   317 от 30.05.2012г.,

постановено по AНД №  415/2012г. по описа на Районен съд - Разград

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт по УБДХ срещу:

- Е.Г.Х., роден на *** ***, ЕГН **********,***, тел. **********, български гражданин, неосъждан, с основно образование, безработен, неженен.

- Г.Ф.А., родена на *** ***, ЕГН **********,***, българска гражданка, неосъждана,  начално образование, безработна, омъжена,

за извършена проява на дребно хулиганство.

Районна прокуратура - Разград, редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК и съгласно чл. 5, ал. 2 от УБДХ, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

ОДМВР Разград, редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

РУП – Разград, редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

Защитникът намира обвинението за недоказано и моли двамата нарушители да бъдат признати за невинни и оправдани. При условие на евентуалност, моли за наказание “Глоба” в минимален размер.

Нарушителите сочат, че не са извършили деянието, но изразяват съжаление за случилото се.

След преценка поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите и становищата на нарушителите, съдът намира за установено следното от ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

На 29.05.2012г. около 12 часа нарушителят Е.Г.Х. паркирал лекия си автомобил  на ул. М. в гр. Р. в близост до кооперативния пазар, в “синя зона”. След това отишъл да си направи рентгенови снимки на зъбите, а в автомобила останали майка му – нарушителят Г.Ф.А. с внучката си на 1г. и 6 м. Е.Г.Х. се върнал след около 15 минути, качил се в автомобила си и се опитал да потегли. Тогава дошъл служителят събиращ таксите за паркирането в синята зона – св. Ц. М., застанал пред автомобила и поискал от Х. да си заплати таксата за престоя на автомобила му в “синята зона”. Х. отказал да плати, тъй като тръгвал, а до тогава М. не бил дошъл да си събере таксата. Х. напсувал М. с думите “ще ти еба майката” и му казал да върви на майната си. След това тръгнал с автомобила, независимо че отпред бил М.. Последният отскочил и ударил с ръка автомобила на нарушителите. Това Х. спрял веднага, и двамата нарушители излезли от автомобила като започнали да се саморазправят със св. М.. Нарушителят А. ударила с юмрук в главата св. М..  Нарушителят Х. също направил опит да нанесе удари на св. М., но бил спрян от минувачи, които се намесили.

 

Горната фактическа обстановка се подкрепя обясненията св. Ц. М. и незаинтересования от изхода на делото свидетел – очевидец Б. Ч. Съдът кредитира с доверие обясненията на тези двама свидетели, тъй като същите са пълни, последователни, логични и съвпадат в детайлите. Съдът не кредитира с доверие обясненията на двамата нарушители, тъй като същите са противоречиви и изолирани от доказателствения материал.

 

При така изяснената фактическа обстановка, съдът от ПРАВНА СТРАНА намира, че нарушителите на горепосочената дата са извършили непристойна проява в резултат на което са нарушили обществения ред и спокойствие. Поради своята по-ниска степен на обществена опасност, деянието им не представлява престъпление по чл. 325 от НК, а съдът го квалифицира като проява на дребно хулиганство, по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ. Деянието е консумирано виновно от лицата посочени в акта като нарушители и е налице  умисъл при осъществяването му от дейците.

 При индивидуализиране на наказанието, съдът отчете участието на нарушителите в инцидента, степента на обществена опасност на деянието и извършителите му.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство съдът отчете, че процесната проява е била насочена срещу длъжностни лице при и по повод изпълнение на служебните му задължения.

Относно нарушителят А., като отегчаващо отговорността обстоятелство, съдът отчете по – тежко укоримата форма на нарушението – нанасяне на удар върху горепосоченото дл. лице.

Относно нарушителят Х., като отегчаващо отговорността обстоятелство, съдът отчете, че освен вербалната агресия срещу дл. лице, същият е направил и опит да му нанесе и удари /но бил спрян от минувачите/.

Относно двамата нарушители, като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът отчете самокритичността изразена чрез съжаление за случилото се, чистото съдебно минало и липсата на противообществени прояви, тежкото им имотно положение /и двата са безработни/, както и тежкото им семейно положение.

Относно нарушителят Х., съдът отчете като смекчаващо отговорността обстоятелство и младата му възраст.

Ето защо, съдът наложи административно наказание “Задържане в структурно звено на МВР” за срок от по 8 денонощия за всеки един от нарушителите. Съдът намери, че едно по- ниско наказание не би могло да постигне целите на индивидуалната и генералната превенция

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                           /А. Христов/