Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

                  № 199                                                29.06.2012 година                                 град Разград

 

                                   

                                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                            ....................... състав

на тридесет и първи май                                                  две хиляди и дванадесета година

В публичното заседание в следния състав:

                                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

 

секретар Г.А.

прокурор ………………..,

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело                                                 786                          по описа за 2011 година

 

 

       Делба ІІ фаза.

           

                    С влязло в сила решение І/04.11.2011 г., поправено с решение № 392/14.02.2012 г., съдът е допуснал до делба между между М.П.С., ЕГН **********,***, А.Д.А., ЕГН **********, адрес ***, Т.В.Д., ЕГН **********,*** и В.С.И., ЕГН **********,***, следните недвижими имоти : 1. Поземлен имот с идентификатор № *****.**.** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Р., одобрени със заповед № РД -**-**/**.**.**** г. на Изпълнителния директор на АГКК гр. С., няма заповед за последващо изменение в  КККР, местност “К. – Р”, с площ от 35 799,00 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: няма, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.***, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**.

       2. Поземлен имот с идентификатор № *****.**.* по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Р., одобрени със заповед № РД -**-**/**.**.**** г. на Изпълнителния директор на АГКК гр. С., няма заповед за последващо изменение в в КККР, местност “К.”, с площ от 46 389,00 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: няма, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.*, имот с идент. № *****.**.*, имот с идент. № *****.**.*, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**,  имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**;

      3. Поземлен имот с идентификатор № *****.***.* по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Р., одобрени със заповед № РД -**-**/**.**.**** г. на Изпълнителния директор на АГКК гр. С., няма заповед за последващо изменение в в КККР, местност “Б.”, с площ от 31 474,00 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: няма, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.*,  имот с идент. № *****.***.*, при права - 3/8 ид. части за М.П.С.,   2/8 ид. части за А.Д.А., 2/8 ид. части за Т.В.Д. и 1/8 ид. част за В.С.И..

 

   В хода на производството във втроа фаза на делбата, въз основа на приетото от съда заключение по назначената съдебно-техническа и оценъчна експертиза, е установено, че имотите са реално поделяеми съобразно правата на съсобстветниците.

 В случая делбата следва да бъде извършена по реда на чл. 353 от ГПК, като съдът разпредели наследствените имоти между съделителите, доколкото съставянето на дялове и теглене на жребие се явява невъзможно. Последното се дължи на обстоятелството,  че страните са с различни права в съсобствеността и единственият способ за извършване на делбота остава по сочения по- горе, посредством разпределяне на всяка от страните на дял съответстващ на притежаваните от нея идеални части в наследството.

Тъй като цената на отделните дялове е съответна на правата на всеки от съделителите, същите не дължат суми за уравнение помежду си. Всеки от тях следва да бъде осъден да заплати следващата се държавна такса от 4 % върху стойността на полученото в дял имущество.

 Воден от изложеното до тук, съдът

 

 

 

Р    Е    Ш    И    :

 

 

       На осн. чл. 353 от ГПК РАЗПРЕДЕЛЯ в дял на М.П.С., ЕГН **********,*** и същата става изключителен собственик на

       1.Поземлен имот с идентификатор № *****.**.**, местност “К. – Р”, с площ от 13 425,00 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: № *****.**.**  , номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.***, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, на стойност 5 504,10 лв.

2.Поземлен имот с идентификатор № *****.**.**, местност “К.”, с площ от 17 395 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: *****.**.*, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.*, имот с идент. № *****.**.*, имот с идент. № *****.**.*, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**,  имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, на стойност 7 306,27 лв.

     3. Поземлен имот с идентификатор № *****.***.*, местност “Б.”, с площ от 11 803 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: *****.***.*, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.*, имот с идент. № *****.***.*,  имот с идент. № *****.***.*, на стойност 4 721,10 лв.

     

    На осн. чл. 353 от ГПК РАЗПРЕДЕЛЯ в дял на А.Д.А., ЕГН **********, адрес *** и същия става изключителен собственик на

   1. Поземлен имот с идентификатор № *****.**.**, местност “К. – Р”, с площ от 8 950 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: № *****.**.** , номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.***, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, на стойност 3 669,40 лв.

2.Поземлен имот с идентификатор № *****.**.** , местност “К.”, с площ от 11 597 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: *****.**.* , номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.*6, имот с идент. № *****.**.*5, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, на стойност 4 870,84 лв.

      3.Поземлен имот с идентификатор № *****.***.* , местност “Б.”, с площ от 7 869 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: № *****.***.*, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.*, имот с идент. № *****.***.***,  имот с идент. № *****.***.*, имот с идент. № *****.***.*, на стойност 3 147,40 лв.

     

     На осн. чл. 353 от ГПК РАЗПРЕДЕЛЯ в дял на Т.В.Д., ЕГН **********,*** и същата става изключителен собственик на:

     1.Поземлен имот с идентификатор № *****.**.** , местност “К. – Р”, с площ от 8 950 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: № *****.**.**, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.***, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, на стойност 3 669,40 лв.

       2.Поземлен имот с идентификатор № *****.**.** , местност “К.”, с площ от 11 598 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: *****.**.*, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, на стойност 4 870,84 лв.

      3.Поземлен имот с идентификатор № *****.***.* , местност “Б.”, с площ от 7 869 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: № *****.***.*, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.*,  имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.*, на стойност 3 147,40 лв.

 

     На осн. чл. 353 от ГПК РАЗПРЕДЕЛЯ в дял на В.С.И., ЕГН **********,*** и същия става изключителен собственик на:

      1.Поземлен имот с идентификатор № *****.**.** , местност “К. – Р”, с площ от 4 475 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: № *****.**.**, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.***, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, на стойност 1 834,70 лв.

     2. Поземлен имот с идентификатор № *****.**.** , местност “К.”, с площ от 5 799 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: *****.**.*, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, имот с идент. № *****.**.**, на стойност 2 435,42 лв.

      3. Поземлен имот с идентификатор № *****.***.* , местност “Б.”, с площ от 3 934 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, с начин на трайно ползване: нива, стар идентификатор: № *****.***.*, номер по предходен план ******, при съседи: имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.***, имот с идент. № *****.***.*,  имот с идент. № *****.***.***, на стойност 1 573,70 лв.

      ОСЪЖДА М.П.С., ЕГН **********,*** да заплати по сметка на РРС сумата 701,26 лв. - д.т. върху стойността на дела си.

        ОСЪЖДА А.Д.А., ЕГН **********, адрес *** да заплати по сметка на РРС сумата 467,51 лв. - д.т. върху стойността на дела си.

       ОСЪЖДА Т.В.Д., ЕГН **********,*** да заплати по сметка на РРС сумата 467,51 лв. - д.т. върху стойността на дела си.

      ОСЪЖДА В.С.И., ЕГН **********,*** да заплати по сметка на РРС сумата 233,75 лв. - д.т. върху стойността на дела си.

 Решението подлежи на обжалване пред ОС Разград в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: