Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  214                                              18.06.2012 г.                                  гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На шести юни                                                                        две хиляди и дванадесета година

В публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№382 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по чл.124 от ГПК.

                Депозирана е искова молба от А.О.М. срещу “Е.ОН България Продажби”АД, с която е предявен отрицателен установителен иск, че ищецът  не дължи на ответника сумата 1 026,76  лв. за ел. енергия, начислена като корекция за минал период. Сочи, че е собственик на недвижим имот в с.Я., ул.”***** и е потребител на ел. енергия, респ. абонат на ответното дружество. Твърди, че е научил за това задължение от справка в Интернет след като е било прекъснато ел. захранването в имота.

            Ответникът в писмения си отговор оспорва иска. Сочи, че ищецът е потребител на ел. енергия по смисъла на Закона за енергетиката с посочени клиентски и абонатен номер за имота с адрес с.Я., както и че по отношение на корекционната процедура правилно са приложени Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия на “ЕОН България Продажби”  и Общи условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителните мрежи на “ЕОН България Мрежи”АД. Сочи, че при извършена проверка на 08.09.2011 г. от служители на “Е.он Мрежи”АД с еталон е констатирано отклонение в точността на измерване на потребяваната ел. енергия. При извършената експертиза от Българския институт по метрология е установено “монтирано допълнително мостче в измервателната верига между бял и черен проводник”. Сочи, че при извършването на корекциите са спазени правилата на чл.37 и сл. От гл.Х, р.І от ОУ на ДПЕЕЕМ. Счита, че сумата е имуществена отговорност на абоната , която е израз на обществената необходимост от ангажиране на потребителите в отговорностите по опазване и предотвратяване на неправомерни манипулации в средствата за търговско измерване от страна на недобросъвестни лица. Обоснована това твърдение с обстоятелствата, че ищецът е ползвател на СТИ, че не е възможно осигуряването на 24-часова охрана на измервателния уред и че гражданското общество се състои от активни потребители, а не от пасивни наблюдатели. Счита, че съдебната практика на ІІ т.о. на ВКС дискриминира електроразпределителните дружества, като създава за тях по-неблагоприятен режим в сравнение с този на топлофикационните дружества и ВиК дружествата и противоречи на Решение №4/15.03.2007 г. на КС на РБ и не отчита възможността за правоприлагане по аналогия, както и необходимостта от предприемане на съответни интензивни мерки по ограничаване на едно отрицателно обществено явление. Прилага протокол за техническа проверка, констативен протокол, справка за за корекция при неточно измерване на ел. енергия,справка за консумирана ел. енергия,  дебитно известие, общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия, условия по договорите за пренос на ел. енергия, извлечение от в.”Дневник” и варненски вестник с публикуваните условия, решение на ДКЕВР за одобряване на общите условия и на изменението на чл.38 от същите.

След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства:            Не се спори между страните, че ищецът е собственик на недвижим имот в с.Я., ул.”*****, който имот е електрифициран, има клиентски номер 1800037228 и ел. енергията се доставя от “Е.онПродажби”АД.

            След направена справка на интернет страницата на ответника по повод прекъснато електроснабдяване, ищецът узнал, че има издадена фактура от 22.12.2011 г. на стойност 1 026,76 лв. Видно от приложената към писмения отговор на ответника справка /л.23/ за периода 21.03.2011 г. – 30.06.2011 г. са отчетени 189 квтч. дневна енергия  и 80 квтч нощна енергия. При констатирана грешка от -94,28  е отбелязано, че реално потребената ел.енергия е 3304,19 квтч дневна и 1398,60 квтч нощна ел. енергия. Така разликата от 3082,15 квтч дневна и 1304,62 квтч. нощна ел. енергия е начислена допълнително. За периода 01.07.2011 г. – 08.09.2001 г. е отчетена съответно 53 и 17 квтч ел. енергия, респ. допълнително начислена 864,30 квтч и 277,23 квтч.

            В представения протокол за техническа проверка №0377626 /л.22/ е посочено, че на клиентски номер 1800037228 в с.Я. на 08.09.2011 г. е извършена проверка и са предприети мерки относно измерването на ел. енергия. Констатирано е, че ведомствена пломба има и е записан нейния номер, а държаваната е притискана и не се чете. Измерена е грешка в отчитането -94,92%. Проверката е извършена от Х. и С.. На проверката е присъствало лице от ОД на МВР. Според свид.Н. проверката е била извършена според техните правила- проверявали електромерите по цялата улица, проверката на този електромер е извършена в присъствието на сина на ищеца, който отказал да подпише протокола. Пред него отворили капака на клемния блок, демонтирали електромера, сложили електромера в безшевна торба и по-късно го предали за експертиза, след което служителя на МВР подписал протокола.

Според представения констативен протокол №05-87/47/07.12.2011 г. от метрологична експертиза на Българския институт по метрология, Регионален отдел Бургас, електромерът отчита по-малко от реално консумираната електроенергия при всички товари. Посочени са различни отклонения при различна стойност на тока.

            Вещото лице, изготвило съдебно-електротехническа експертиза е депозирало заключение, в което сочи, че СТИ, което е отчитало ел.енергията в дома на ищеца до 08.09.2011 г. е преминало първоначална метрологична проверка за годност в годината на производство 2009 г., преди монтирането му за отчитане на този обект на 22.12.2009 г. Следваща проверка е извършена в ГД”МИУ”РО Бургас. В този констативен протокол е посочено отклонение -94,28 %. Посочена е и причината за отклонението на резултатите – наличие на нерегламентиран достъп до вътрешността на електромера – монтирано допълнително мостче в измервателната верига между бял и черен проводник, водещо до промяна на метрологичните му характеристики.  Възможна причина за отклонението е неправомерно въздействие върху СТИ от специалисти с техническа грамотност и умения над средните и със солидна техническа екипировка. Количеството ел. енергия, начислена като корекция е технически възможно да бъде доставено на абоната. Същото се равнява на непрекъсната консумация на половин електрическа печка. Използваното СТИ няма технически възможности /софтуер/, за да се установи от коя дата е извършена тази неправомерна намеса, но в резултат на нея СТИ не отчита цялото количество потребявана ел. енергия. Според справката за консумираната ел. енергия показанията на електромера са отчитани всеки месец. Не е възможно манипулацията да бъде открита при отчитане на ел. енергия. Точен измерител на грешката в измерването има и тя е -94,28 %. За така установеното отклонение е спазена методологията по чл.38 ал.3 т.1 от Общите условия при изчисляване на корекцията в сметките.

            Общите условия на договорите за продажба на ел. енергия на “Е.он България Продажби”АД и Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителните мрежи на “Е.оН България Мрежи”АД са публикувани на 30.11.2007 г. във в-к”Дневник”и на същата дата във в-к”Янтра днес”. Изменението на чл.38 от Общите условията на “Е.Он Мрежи”АД , одобрено с решение на ДКЕВР от 06.04.2009 г. е публикувано на 27.04.2009 г. във в-к”Дневник” и във варненски вестник. В този текст на общите условя е посочено, че в случай на неточно измерване на електрическата енергия, установено при проверка  по реда на Общите условия “Е.ОН България Мрежи”АД съставя констативен протокол. Същото юридическо лице изчислява и коригира количеството пренесена ел. енергия в случаите на констатирано при тези общи условия неправомерно въздействие върху СТИ. В ал.3 т.1 на чл.38 е посочен и начина на коригиране на количеството при точен измерител на грешката.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:  Предявеният иск е допустим – ищещът има интерес от неговото предявяване предвид разпоредбата на чл.123 от Закона за енергетиката.

            Разгледан по същество, същият е основателен.  В случая ответникът, който по този отрицателен установителен иск носи доказателствената тежест, не е установил какво количество ел. енергия е ползвана от абоната, но не е отчетена от СТИ, при което преизчисляването на електрическата енергия за заплащане не е съобразено с действително консумираната ел. енергия. В случая няма доказателства за какъв период от време е имало такова отклонение, поради което прилагането на клаузата, даваща възможност за едностранна корекция на сметките се явява неравноправна по смисъла на чл.143 т.18 от Закона за защита на потребителите и съобразно чл.146 от с.з. е нищожна, тъй като позволява преизчисляването да не е съобразено с действителната консумация. А потребителят, в случая ищецът дължи стойността на месечно доставената, потребена и измерена ел. енергия посредством законно монтиран и сертифициран електромер. В съответствие с разпоредбата на чл.120 ал.1 от Закона за енергетиката СТИ е собственост на електроразпределителното дружество, поради което негово задължение е да осигури правилното и коректното функциониране на средството и отговорността за некоректното измерване на подадената ел. енергия  не е на ищците, които нямат нормативно или договорно задължение  да стопанисват и полагат грижи за СТИ като вещ, която не е тяхна.

            Общите условия, на които се позовава ответника,  уреждат случай на обективна отговорност, уговорена в договор, а такава може да се създава само със закон. Клаузата, уреждаща възможността за едностранна корекция на сметки за минал период  не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравноправие между правата и задълженията  на търговеца, доставчика и потребителя, поради което нормата е нищожна на основание чл.26 ал.1 пр.1 и 2 от ЗЗД във вр. с чл.146, ал.1 и чл.143 т.6 и т.18 от Закона за защита на потребителите във вр. с чл.2 ал.2 от Закона за енергетиката. Липсват и твърдения и доказателства за виновни действия или бездействия на ищеца като страна по договора за продажба на електрическа енергия, рефлектирали върху функционирането на средството за търговско измерване и върху точното отчитане на ползваните количества енергия. Коригирането на сметките за вече доставена електрическа енергия само въз основа на обективния факт на констатирано неточно отчитане на доставяната електроенергия противоречи на регламентирания в чл.82 от ЗЗД виновен характер на договорната отговорност и е недопустимо, ако не е доказано виновно поведение на потребителя, препятствало правилното отчитане.

Според редица решения на ВКС , които имат характер на задължителна практика по смисъла на л.280, ал.1 т.1 от ГПК не съществува законово основание за доставчика на ел. енергия да коригира едностранно сметките на потребителите за доставена през изминал период ел. енергия. Такова основание не е предвидено както в Закона за енергетиката от 2003 г., така и в действащата Наредба №6 от 09.06.2004 г. за присъединяване на производители и потребители на ел.енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи. В редица решения  / /№189/11.04.2011 г. по т.д.№39/2010 г. / състави на ВКС сочат, че доставчикът не може да обосновава правото си на едностранна корекция с Общите условия, приети от него и обвързващи потребителите, както и че подобни клаузи имат неравноправния  характер по смисъла на чл.143 т.6 и т.18 от ЗЗП и са нищожни по силата на чл.146, ал.1 от ЗЗП и чл.26 ал.1 от ЗЗД, тъй като нарушават принципа на равнопоставеност на страните в договорното правоотношение и принципа за защита на интересите на потребителите при търговия с ел.енергия. В решение №79/11.05.2011 г. на ВКС по т.д.№582/2010 г. на ВКС, ІІ т.о. е посочено, че коригирането на сметките за вече доставена ел.енергия само въз основа на обективния факт  на констатирано неточно отчитане на доставяната електроенергия  противоречи  на регламентирания в чл.82 от ЗЗД виновен характер на договорната отговороност и е недопустимо, ако не е доказано виновно поведение на потребителя, препятствало правилното отчитане.

Въпреки че по делото има доказателства за установена при проверката нерегламентирана външна намеса върху измервателното средство, същата е ирелевантна и не поражда право за ответника –доставчик да извърши едностранна промяна на изготвените по-рано сметки за разход на електроенергия през посочения период. Наведените по делото твърдения на ответника, че ищецът като абонат е знаял, че електромерът е бил отварян, че е знаял, че потребява електроенергия, която не се отчита изцяло от електромера не бяха доказани. Ето защо, въпреки че безспорно се установи, че не е подавано заявление с искане за проверка, то съдът не може да направи извод за виновни действия или бездействия на ищеца, които да са рефлектирали върху функционирането на средството за търговско измерване и върху точното отчитане на ползваните количества енергия.

Начисляването на сума като корекция на сметки за минал период е в противоречие и с чл.13 на Директива 2006/32/ЕО от 05.04.2006 г. относно ефективността при крайното потребление на енергия и осъществяване на енергийни услуги, изискващ сметките да се изготвят въз основа на реалното енергийно потребление  и информацията да е представена по ясен и разбираем начин.

На основание чл.78 от ГПК  ответникът дължи на ищеца заплащане на сумата 150 лв. разноски по делото. Искането на ответника за присъждане на разноските в по-малък размер е неоснователно, тъй като платеното от ищеца адвокатско възнаграждение не е несъразмерно с оглед действителната правна и фактическа стойност на делото и надвишава минималното, определно в съответствие с чл.7, ал.2 т.2 от Наредба №1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения само със 75%.

Ето защо ответникъ следва да плати на ищеца направените разноски в размер на 400 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО, че А.О.М., ЕГН ********** *** не дължи на “Е.он България Продажби”АД, ЕИК ***1, гр.Варна, бул. Владислав Варненчик,  Бизнес парк Варна, сграда №6 сумата 1 026,76 лв. по фактура /дебитно известие/ №0146931767/22.12.2011 г., начислена за консумирана ел. енергия за периода 21.03.2011 г. – 08.09.2011 г.                            

          ОСЪЖДА   “Е.он България Продажби”АД, ЕИК ****, гр.Варна, бул. Владислав Варненчик, Варна Тауърс Г ДА ЗАПЛАТИ на А.О.М., ЕГН ********** *** сумата 400 лв. /четиристотин лева / за направените по делото разноски.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

         

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: