Р Е Ш Е Н И Е  

Номер І                                               13.06.2012 г.                                       гр.Разград      

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На   шести юни                                              две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар     В. Дианвова

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№429 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК.

                Депозирана е молба от Ю.Г.Й. и Н.П.Й. срещу Д.Н.В. и Б.Н.В. за делба на гараж с идентификатор *****.***.****.* при равни права между ищците и ответниците. Твърди, че имотът е закупен от първия ищец и първия ответник при равни права, като всеки от двамата по време на извършване на покупко-продажбата е бил в брак. Прилага нотариален акт, скица, удостоверение за данъчна оценка, нотариална покана,констативен протокол.

            Ответниците считат иска за допустим и основателен. Сочат, че наличието на наемно правоотношение и изпращането на покана за делба нямат отношение към предмета на делото. Представят удостоверение за сключен граждански брак

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства:            Ищците са съпрузи от 08.10.1997 г. Ответниците са съпрузи от 04.06.1994 г. С нотариален акт №***,т.***, от **.**.**** г. ищецът Й. и ответникът В. са закупили в съсобственост недвижим имот – гараж с идентификационен №*****.***.****.* в гр.Р.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният иск за допускане до делба на имота е основателен и доказан. В нотариалния акт не са вписани правата на отделните съсобственици, поради което съдът примеа, че същите са равни. И двамата купувачи са били в брак при извършване на сделката, поради което техните по ½ идеална част са съпружеска имуществена общност.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ДОПУСКА ДО ДЕЛБА самостоятелен обект гараж с идентификационен №*****.***.****.*  по кадастралната карта на гр.Р. с административен адрес на имота гр.Р., бул.”К. Б.”№**, който е построен в поземлен имот №*****.***.****, като гаража е със застроена площ 29 кв.м. и е разположен западно от ЖСК “П. І” и представлява трета гаражна клетка към ЖСК”П. І” при граници за гаража : отляво-гаражна клетка №*, отдясно – гаражи, отдолу – земя, отгоре – въздух, заедно със съответните идеални части от правото на строеж върху мястото между Ю.Г.Й., ЕГН ********** в съпружеска имуществена общност със Н.П.Й., ЕГН ********** и двамата от гр. Р., бул.”К. Б.”, №**, ап.** и Д.Н.В., ЕГН ********** в съпружеска имуществена общност с Б.Н.В., ЕГН ********** *** при равни права за двете съпружески двойки.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: