Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    290, 18.06.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

                                        РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

  На  петнадесети Май 2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: П.Т.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 227 описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от К.П.К. *** против  Наказателно постановление № 79/09.02.2012г. на Началника на Сектор „ Пътна Полиция” при ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл. 5, ал.1,т.1,пр.1 от ЗДвП на жалбоподателят е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.179, ал.1,т.1 , пр.2 от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно. Оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН. Твърди, че не е извършил вмененото му във вина административно нарушение.Моли обжалваното НП да бъде отменено.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли обжалваното НП да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателят К.П.К. на 26.01.2012г. около 16,00ч. по път ІІІ-205 в близост до жп прелез с. Ясеновец до кръстовището за АМИЛУМ България, управлявал т.а. влекач Мерцедес Актрос с рег. № **** с прикачено полуремарке Шварцмюлер с рег. № ***** в посока разград, като в условията на обилен снеговалеж не поставил вериги на най-малко  на две от двигателните колела,  следствие на което МПС аварира /закъсва/ на пътното платно. С поведението си водача К. затруднява останалите участници в движението. Последствие е изтеглен от влекач на пътно управление. С което е нарушил чл.5, ал.1,т.1 от ЗДвП. За констатираното нарушение, контролни органи по ЗДвП, св. Х. в присъствие на св. Б. и нарушителя му съставя АУАН бл. № 045918. АУАН връчен на жалбоподателя, който го подписва и вписва възражение – „... в момента когато аз слагах веригите дойдоха полицаите, а преди това бях изтеглен от влекач на пътното от преспите...”.

На база съставеният АУАН на 09.02.2012г. е издадено обжалваното НП, в което нарушението извършено от жалбоподателя е описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано също по чл.5, ал.1,т.1 от ЗДвП, и е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.179, ал.1,т.1 , пр.2 от ЗДвП. НП било връчено на жалбоподателя на 27.02.2012г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващият орган на 05.03.2012г.

       В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован не се явява, не изпраща проц. представител.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

       Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства, депозирани от св. Т. Х. и св. Б. Б.  не налагат извод за фактическа обстановка, различна от възприетата такава от наказващия орган. В този смисъл недоказани остават твърденията на жалбоподателя, че не е извършил вмененото му във вина нарушение. Свидетелските показания изслушани в съдебно заседание са последователни, логични, непротиворечиви, като съдът ги намира за правдиви и категорично опровергават тезата на жалбоподателят. Защитната му теза е в противоречие с вписаните в АУАН лично от него възражения, от които безспорно се установява, че е поставил вериги на колелата едва след като е затруднил движението по пътя, който е бил затворен за останалите участници в движението по негова вина за около час.

Съдът приема, че наказващият орган законосъобразно е определил и наложил като съответно наказание “Глоба” в размер на 100,00 /двадесет/ лева, на основание чл.179, ал.1,т.1 , пр.2 от ЗДвП  – в средния размер предвиден в Закона и съответства на вида на нарушението, както и неговата тежест /за около час спиране на трафика/. Наказанието е определено по вид и в размер, съобразно определените от закона и е съответно на тежестта на констатираното нарушение и се явява съразмерно на извършеното административно нарушение и би осъществило целите на  чл.12 от ЗАНН, като успешно би въздействало предупредително и възпитателно върху личността на нарушителя. Съобразено е с критериите по чл.27, ал.2 от ЗАНН, в този смисъл атакуваното НП, следва да бъде потвърдено, като законосъобразно.

В този смисъл съдът намира за неоснователни възраженията на жалбоподателя относно изписването на ЕГН, модел на МПС и рег. №, защото както в АУАН, така и в НП всички посочени в ЗАНН съставомерни признаци на нарушението са описани по начин, по който за нарушетиля е станало пределно ясно в какмо се състои нарушението и не е нарушено правото му на защита по никакъв начин. По делото е прилажена и Заповед № Із – 1687/02.03.2010г. на  Министъра на МВР, от която в т.1.1, Началника на Сектор „ Пътна Полиция” при ОДМВР-Разград черпи правомощието си да издава НП.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление № 79/09.02.2012г. на Началника на Сектор „ Пътна Полиция” при ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл. 5, ал.1,т.1,пр.1 от ЗДвП на К.П.К. *** е наложено административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.179, ал.1,т.1 , пр.2 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: