Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  332                    28.06.2012 година                     Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На   06.06.                                                               Година 2012

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Христов

             Секретар:  Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Христов административно наказателно дело номер 365 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. ЗАНН.

Постъпила е жалба от К.Б.К., против наказателно постановление № 180/11 от 15.07.2011г. на началник РУП  Лозница при ОДМВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл. 315, ал.1, пр.2, т.1 КЗ, е наложена глоба в размер на 400 лв.

Жалбоподателят намира горецитираното наказателно постановление за неправилно и незаконосъобразно, поради което моли същото изцяло да бъде отменено. Сочи, че не той е управлявал автомобила си, а лице с което се запознал на язовира, но не може да го посочи с пълните му имена и адрес.

В съдебно заседание жалбоподателят се явява. Явява се и защитника му Р. Л. Р. – адвокат при АК Търговище.  Поддържат жалбата и излагат допълнителни съображения.

РУП  Лозница при редовност в призоваваните не изпраща представител. В придружителното писмо с което и изпратил преписката, сочи, че НП следва да бъде потвърдено.

ОДМВР – Разград при редовност в призоваваните не изпраща представител.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не взема становище.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

От фактическа страна:

Срещу лицето е жалбоподателя е съставен АУАН, от полицейски служител при РУП - гр. Лозница, за това, че на 09.07.2011г. около 12.30 часа по път ІІ – 51 управлява собствения си т.а. Тойота  Liteace с рег. № *****, без сключена задължителна застраховка ГО.

Актосъставителят квалифицирал това деяние по чл. 259 КЗ.

Жалбоподателят вписал акта възражение, че не е управлявал автомобила си.

Отразените в АУАН констатации са изцяло възприети от наказващия орган и с процесното наказателно постановление на основание чл.315, ал.1, пр.2, т.1 от КЗ на жалбоподателя  е наложена глоба в размер от 400 лв.

По доказателствата:

В подкрепа на издаденото НП са представени заверен препис на процесния АУАН  /л.6/. Съгласно, чл. 189, ал.2 ЗДвП “Редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното”.

Актосъставителят и св. Н.А.Н., дават показания, които изцяло потвърждават описаната в АУАН и НП фактическа обстановка. Техните показания са пълни, логични, последователни и съвпадат в детайлите поради което съдът ги кредитира с доверие.

Съдът не кредитира с доверие, обясненията на жалбоподателя, в които сочи, че е бил предоставил автомобила си на непознато лице, тъй като същите са житейски нелогични и изолирани от събрания доказателствен материал. Житейски нелогично е да се предоставя МПС на напълно непознато лице.

Обстоятелството, че към горецитираната дата за процесното МПС не е имало валидна застраховка ГО се установява и от служебна извършената справка в Гаранционния фонд, който е общодостъпен.

От ПРАВНА страна:

Нормата на чл. 315, ал. 1 от КЗ предвижда два отделни състава на административни нарушения. В първото предложение е предвидено наказание за лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2.  Задължителните застраховки по чл. 249 т. 1 и 2 са съответно: застраховка "Гражданска отговорност" по раздел II, буква "А", т. 10.1 от приложение № 1 и застраховка „Злополука" по раздел II, буква "А", т. 1 от приложение № 1. Кои лица са задължени да сключат тези два вида задължителни застраховки, посочват други текстове от КЗ. Съгласно разпоредбата на чл. 259, ал. 1 от КЗ договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:  т. 1 - притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение; т. 2 - управлява моторно превозно средство при влизане на територията на Република България, когато няма валидна за територията на Република България застраховка. Следователно субекти на нарушението по чл. 315, ал. 1, предл. 1 могат да бъдат само физическите и юридически лица,  притежаващи  МПС, регистрирани на територията на Република България и които не са спрени от движение по реда на чл. 40, ал. 1 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС и на ремаркетата, теглени от тях ( ДВ бр. ДВ, бр. 31 от 14.04.2000 г.) и физическите лица, които управляват МПС при влизане в територията на Република България, когато няма валидна за територията на Република България застраховка. 

Второто предложение на чл. 315, ал. 1 от КЗ предвижда наказание за лице, което управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Субект на отговорността по това предложение е всяко физическо лице, което управлява  МПС, независимо дали е притежател на МПС или е само негов ползвател, т.е. изпълнителното деяние тук е управление на МПС за което няма сключена гражданска отговорност. Разликата между предложение 1 и предложение 2 на чл. 315, ал. 1 от КЗ е, че наказанието по първото предложение се налага  за това, че лицето не е сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, когато то има такова задължение, а наказанието по второто предложение се налага за това, че лицето управлява МПС, за което не е сключена гражданска отговорност /така  и Решение № 36 от 01.03.2011г. Разградският административен съд по КНАХ дело № 8/2011г./.

Именно в качеството си на водач, който не е представил валидна застраховка ГО и на посоченото съответно правно основание – 315 ал.1 пр.2 КЗ е била ангажирана отговорността на жалбоподателя. Действително чл. 315 ал.1 КЗ е санкционна норма, но тя съдържа в себе си препратка към чл. 249 т.1 и т.2, отнасящ се за задължителността на застраховките ГО и злополука на пътниците, а самото нарушение се съдържа в същата разпоредба, защото тя казва, че отговорност за неизпълнение на това задължение носи както лицето, което не е изпълнило задължението си да сключи задължителната застраховка, така и водачът, който управлява МПС. Така и Решение № 516 от 11 Октомври 2011 г. Административен съд – Плевен, втори касационен състав,  КАНД № 642/2011г.

Само за пълнота на изложението, следва да се отбележи, че ако АНО бе санкционирал нарушителя в качеството му на СОБСТВЕНИК на процесното МПС /предложение 1 на чл. 315, ал.1, КЗ/, а не за това, че УПРАВЛЯВА  МПС /предложение 2 на чл. 315, ал.1 КЗ/, то доказването на нарушението значително щеше да се улесни.

Правилно АНО не е приложил нормата на чл. 28 от ЗАНН. Преценката на наказващият орган по приложението на чл. 28 от ЗАНН подлежи на съдебен контрол, съгласно ТР № 1/12.12.2007г. на ВКС. Тази проверка включва в обсега си обективните и субективните признаци, касаещи степента на обществена опасност на деянието и дееца и сравнението й с други сходни и типични за деянието хипотези, съдебното минало и административните нарушения, извършени от нарушителя, постигане целите на наказанието, въпреки освобождаването от административнонаказателна отговорност, отношението на извършителя към извършеното и към последиците от извършеното, възрастта и имотното състояние на извършителя. Конкретиката на случая сочи, че не се касае за маловажен случай, по смисъла на чл. 28 от ЗАНН. Това е така поради следните съображения: Извършеното от жалбоподателя нарушение е формално, поради което за съставомерността му вредни последици,  не са необходими. В сравнение с други сходни и типични да деянието хипотези, степента на обществена опасност на деянието и дееца не е незначителна.

Действително, АНО не е изложил съображения относно дали деянието е маловажен случай, но доколкото в разглеждания случай не са налице основания за прилагане на нормата на чл. 28 от ЗАНН, необсъждайки дали деянието е маловажен случай, АНО не е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила.  В този смисъл  е налице константна съдебна практика – Решение от 11.03.2010г. на Добричкият Административен съд по к.а.д. № 62/2010 год; Решение № 244 от 28.12.2010 г. на Административен съд – Сливен по КАНД 227/10г.

По размера на наказанието.

За това нарушение разпоредбата на чл. 315, ал.1, т.1 КЗ предвижда административно наказание глоба в размер от 400 до 600 лв., а наложената глоба е в абсолютния законов минимум.

Водим от гореизложеното, съдът намира жалбата за неоснователна, поради което и на основание чл. 63, ал. 1, изр. 1, предл. 1 от ЗАНН, съдът,

 

 

Р      Е      Ш     И      :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 180/11 от 15.07.2011г. на началник РУП  Лозница при ОДМВР Разград.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                        Районен съдия: