Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  316                    28.06.2012 година                    Град  Разград

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На   тридесети май                                                 Година 2012

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Христов

Секретар: В.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Христов административно наказателно дело номер 394 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. ЗАНН.

Постъпила е жалба от Община Разград, чрез Кмета Д. Б., против наказателно постановление № 53 от 21.04.2012г. на Директора на ОДБХ – Разград, с което за извършено нарушение на чл. 2а ЗХ и чл. 14, ал.2, чл. 12 и чл. 24 от Наредба № 9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, е наложено на Общинско предприятие “Ученическо столово хранене и почивно дело” Разград, имуществена санкция от 1 000 лева, на основание чл. 48, ал.2 ЗХ.

С жалбата се моли НП да бъде отменено изцяло. Излагат се подробни съображения.

В съдебно заседание, за Община Разград се явява нейн главен юрисконсулт К. К. П., който поддържа жалбата. Излага подробни мотиви.

Явява се и Директора на Общинско предприятие “Ученическо столово хранене и почивно дело” Разград, който потвърждава процесната жалба и се присъединява към изложеното от юрисконсулта.

Административно наказващия орган, намира жалбата за неоснователна и моли НП да бъде потвърдено.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

Жалбата е допустима, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

От фактическа страна:

Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение съставен от служител при  ОБДХ – Разград на 03.04.2012г., на жалбоподателя, за това, че при извършена проверка на 02.04.2012г. в обект  стол с Кетъринг в гр. Разград, общ. Разград, ул. “*****” № ** е установено, че не се спазват всички изисквания на Наредба № 9 от 16.09.2011г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. В обекта се предлага и използва брашно “бяло” тип 500, което не е произведено по утвърден стандарт, а по ТД, хляб “Бял” не  е произведен  по утвърден стандарт, а по ТД на фирма “****” ООД гр. К., използва се маргарин за мазане “Томи” вместо краве масло.

 Гореописаното деяние било квалифицирани от актосъставителя по чл. 2а ЗХ и чл. 14, ал.2, чл. 12 и чл. 24 от Наредба № 9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.

Въз основа на съставения акт, административнонаказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него, и е приел, че са нарушени посочените в цитирания АУАН правни норми и наложил обжалваното наказание.

По доказателствата:

Фактическата обстановка по делото е безспорно установена. Актосъставителят и свидетеля по акта дават показания, които изцяло потвърждават описаната в АУАН и НП фактическа обстановка. Фактическата обстановка се установява и от съставения констативен протокол.

От ПРАВНА страна.

РРС в настоящия си състав намира, че акта и наказателното постановление са съставени съобразно изискванията на закона, с достатъчна по обем описателна част относно констатираното нарушение и обстоятелствата, при които е извършено. Обвинението е формулирано ясно и разбираемо. Отразените фактически обстоятелства в съдържанието на акта и постановлението се припокриват като цяло и са достатъчни от гледна точка пълно очертаване на обективните признаци на деянието  за което е санкциониран нарушителя, както за формиране на извод, че правното квалифициране на последното е извършено правилно.

 

По възражението, че на Общинско предприятие “Ученическо столово хранене и почивно дело” Разград, не е следвало да бъде налагана процесната имуществена санкция, тъй като то не е самостоятелно ЮЛ.

Разградският административен съд в Решение № 89 от 17.05.2011г.  по КАН дело № 78/2011 год., вече е имал повод да се произнесе по аналогичен случай – с решението е прието, че правилно е била наложена имуществена санкция на друго общинско предприятие – “Разградлес”, което също не е самостоятелно ЮЛ. Настоящия съдебен състав, изцяло споделя този правен извод на по-горната съдебна инстанция. Ето защо, възражението се явява неоснователно.

 

По възражението, че допуснато съществено процесуално нарушение, тъй като в АУАН и НП, не е посочена датата когато е извършено нарушението, а е отразена само датата на проверката.

По своя характер описаното нарушение дава основание то да бъде квалифицирано като "продължено", т. е. нарушение, при което непрекъснато в определен период от време се осъществява състава му, докато не бъде  прекратено противоправното поведение на дееца. В случая, към момента на проверката нарушението не е било преустановено, поради което като дата на извършването му следва да се приеме датата на констатирането му.  В този смисъл е и константната съдебна практика  - Решение № 249 от 09.12. 2011  год. на Разградският административен съд касационно по дело № 127/2011г.; Решение №  108 от 27.06.2012 на Разградският административен съд, КАН дело № 80/2012; Решение № 107 от 26.06.2012 г. на Разградският административен съд,  по к.н.а.х. д. № 78 по  описа  за  2012г.; Решение № 59 от 14.03.2012г. на Разградският административен съд, по к.н.а.х.д. N 27/2012г.; Решение от 17.02.2011 год. на Пловдивски административен съд, ХІХ касационен състав, по касационно НАХД № 1335/2010 год.; Решение № 1215 от 17.11.2008 год. на Административен съд – Пловдив, ХХІІІ к.с., по касационно НАХД № 1815/2008г.; Решение № 201/12.10.2010г. на Административен съд – Хасково по канд № 203/2010 г.

По размера на санкцията.

За процесното нарушение, чл. 48, ал.2 ЗХ предвижда имуществена санкция в размер от 1 000 до 2 000 лева. Наложената процесна санкция е в абсолютния законов минимум.

Водим от гореизложеното, съдът намира жалбата за неоснователна, поради което, съдът,

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 53 от 21.04.2012г. на Директора на ОДБХ – Разград.

 Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                        Районен съдия: