МОТИВИ към решение № ***  от  *** г., постановено по НАХД №472/2012 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

            Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от М.И.Г. непристойна проява по време на спортна проява на *** г. в гр.Разград на стадион “Л. А.”, изразяваща се в запалване на пиротехническо изделие, без да нанася щети на спортното съоръжение или телесни повреди на зрители и футболисти.

            Нарушителят признава, че е извършил това, което е вписано в акта, но твърди, че не е знаял, че е забранено.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На  *** г. в гр. Р., на стадион “Л.-А.” се е провела футболната среща от ХХХ кръг  на А “ПФГ” между отборите на ПФК”Л.”-Р. и ПФК “ЦСКА” С. С цел осигуряване на безопасност на стадиона е извършвано видеонаблюдение, а инсп. И. е имал за задача да наблюдава поведението на публиката на контролните монитори. В края на второто полувреме на един от мониторите забелязал мъж с едро телосложение, облечен в зелен анцунг, тениска и шапка с козирка да запалва факла в сектор А. Същият установил, че това е М.И.Г.. Поведението на Г. било спокойно, около него имало и други лица, изразяващи радостта си от победата по този начин.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя, от свид. М. И. и от справката от инсп. И.

            С това свое деяние Г. е нарушил обществения ред по време на спортното мероприятие и по-конкретно е използвал забранени предмети – пиротехнически изделия /чл.20 ал.1 т.5 от ЗООРПСМ/.

            Г. не е криминално проявен. Същият няма регистрирани нарушения на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, работи по трудово правоотношение, семеен с деца. Определя се като фен на ПФК”Л.” Р.

            При определяне на наказанието, Съдът отчете ниската степен на обществена опасност на деянието /не е нанесъл щети на хора и имущество/ и ниската обществена опасност на дееца /същият не е криминално проявен и е бил спокоен по време на мача/ и другите обстоятелства, а именно добрите характеристични данни – признава нарушението и съжалява за извършеното, както и всеобщата еуфория от първата титла на ПФК”Л.” и определи  наказание в рамките на по-лекото от двете алтернативно предвидени такива – глоба в минималния предвиден от закона размер. Съдът счете, че не е необходимо да налага и забрана за посещение на спортни мероприятия предвид невисоката обществена опасност на деянието и дееца и обстоятелството,че това е първа негова проява.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: