Мотиви към решение  №346 от 20.06.2012г.,

      постановено по AНД №475/2012г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от Т.С.М. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 19.06.2012г., около 20,20ч, в гр.Разград, в градския парк в района на колодрума срещу детската площадка намираща се между хотел “****” и “****”, лицето Т.М. извършва непристойни действия на обществено място, изразяващи се в онаниране, наблюдавайки играещите на детската площадка деца и пред лицата С. П. К. и К. Д. К.. С тези си действия лицето Т.М. грубо нарушава общоприетите норми на поведение на обществено място и буди възмущението на околните граждани”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава обяснения, в които отрича да е извършил проявата по посочения в акта начин.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на писмените обяснения  на свидетелите очевидци – С. П.К. и К. Д. К., относно фактическа обстановка, отразена в съставения акт.

Нарушителят М., на 19.06.2012г., около 20,15ч. след като приключил работа си купил от магазин “***” един литър бира и бисквити, и отишъл в градския парк до колодрума, където ги изконсумирал. След това отишъл в близките храсти, където имало и детска площадка с намиращи се на нея деца с родители, между които били и св.К. и К.. Там той след като уринирал, започнал с ръка да си търка половия член, като гледал към детската площадка. Бил забелязан от двамата свидетели, като св.К. се обадил на органите на полицията и ги уведомил за случващото се. Отзовали се на място, а св.К.  последвал нарушителя, видял, че тръгнал по пътечката между храстите в колодрума и го посочил на полицейския служител. Съдът кредитира обясненията на свидетелите, като логични, последователни и безпротиворечиви, като приема, че изложената  в акта фактическа обстановка е достоверна. Намира обясненията на нарушителя за изолирани от останалите доказателствени материали, като негова защитна позиция, поради което не ги кредитира.

Така с деянието  си,  нарушителят Т.С.М.,  е нарушил обществения ред, държал се е възмутително и непристойно, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение, като е извършвал на обществено място, действия на самозадоволяване, които според съда са неморални и непристойни.  Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и дееца. Предвид начина на извършване на деянието, това, че не е забелязан и от деца, съдът намира, че деянието не е с дотолкова висока обществена опасност, предвид други подобни прояви. Следва да се отчетат и добрите характеристични данни на нарушителя, младата му възраст, това, че не осъждан, допуснатото от него нарушение на обществения ред, има изолиран характер. Предвид изложеното, съдът намира, че по-удачното наказание от двете алтернативно предвидени в УБДХ, спрямо М., ще бъде “глоба”. Поради наличие на превес на смекчаващите вината и отговорността обстоятелства, същата следва да бъде в минималния размер по закона, а именно в размер на 100лв, като съдът взе предвид и че нарушителят е трудово ангажиран и работи.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: