Мотиви към решение № 380 от 26.06.2012 г.

по а.н.дело № 496/2012 г. на РС-Разград

 

         Производството по делото е по чл.32 от Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и е образувано по повод съставен акт за констатиране прояви на спортно хулиганство срещу Л.Р.Л. – роден на *** г. в гр. Д., ЕГН **********, пост. адрес гр. И., ул. “***” № *, тел. ****,  български гражданин, неосъждан, женен, със средно образование, безработен

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства приема за установено от фактическа и правна страна следното:

На 23.05.2012г. нарушителят посетил футболната среща между отборите на ПФК “Лудогорец” гр. Разград и ПФК “ЦСКА”. Спортното мероприятие се провеждало на стадион “Лудогорец Арена” в гр. Разград. нарушителят хвърлил пластмасова бутилка с вода  към привържениците на гостуващия отбор – ЦСКА, в сектор Г.

Горното се потвърждава от приобщения по делото доказателствен материал – фотоснимки, видеозапис, рапорти, справка, обяснения на нарушителя, характеристика.

В съдебно заседание нарушителят сочи, че е действително е хвърлил по привържениците на ЦСКА въпросната бутилка, но е сторил това тъй като те пък преди това са хвърляли към него бомбички. Изразява съжаление и разкаяние за стореното.

Поради гореизложеното на нарушителя следва да се наложи административно наказание, тъй като с деянието си е осъществил от обективна и субективна страна състава на административно нарушение по чл.21 от ЗООРПСМ, като с гореописаните непристойни действия, е нарушил обществения ред и спокойствие. Действията му представляват противообществена проява, която следва да се квалифицира като спортно хулиганство.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът отчете направените самопризнания, самокритичността изразена чрез съжаления и разкаяние, чистото съдебно минало и добрите характеристични данни, младата възраст, тежкото семейно положение, лошото материално състояние, провокацията от страна на привържениците на ЦСКА.

Предвид на това съдът намира, че следва да наложи на нарушителя административно наказание по втората алтернатива на чл.22, ал.1 от ЗООРПСМ, а именно глоба в размер на 200 лева. Така наложеното наказание ще мотивира нарушителя за в бъдеще да се съобразява с нормативно установените правила за поведение и зачитане спокойствието и достойнството на членовете от обществото.

Съдът намери, че горепосоченото наказание се явява напълно достатъчно за поправянето и превъзпитанието на нарушителя, поради което не му наложи принудителна административни мярка “забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина”.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: