Мотиви към решение  №385 от 27.06.2012г.,

      постановено по AНД №503/2012г. на РРС.

 

               

Производството е по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

Съставен е акт за извършена в гр.Разград от Д.Г.Д. ***, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща се според акта в следното: “На 25.05.2012г., около 20,08ч в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, като зрител в сектор “г” на футболна среща между отборите на ПФК “Лудогорец” и ПФК “ЦСКА” гр.София, извършва нарушение на обществения ред изразяващо се в изключително вулгарно поведение съпроводено с показване и насочване на половите си органи към зрителите и полицейските служители в сектор “А”, уриниране в тяхна посока, преодоляване на загражденията на сектор “Г” и навлизане в буферната зона забранена за посетители.”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава обяснения, като не отрича да е извършил действията по посочения в акта начин. Твърди, че е бил зрител на футболния мач в сектор “Г”, който бил отдалечен от стадиона.  Тъй като не видял тоалетни, уринирал от мястото, където бил, като се обърнал с гръб към намиращите се в неговия сектор. Поради невъзможност да вижда добре футболната среща се качил на оградата, разделяща сектора с буферната зона, като започнал да жестикулира към полицаите, тъй като искал да влезе в тази зона. След това което слязъл в буферната зона и бил задържан от полицейски служители.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на приобщените обяснения на Мл. Цв., видеозаписа от приложения диск от видеокамера, снимковия материал, справки и рапорти, както и от обясненията на нарушителя дадени в с.з.

Нарушителят Д.Г.Д. на 23.05.2012г, присъствал на футболния мач в гр.Разград, провел се на стадион “Лудогорец Арена”, между ПФК “Лудогорец” и ПФК “ЦСКА” гр.София. Дошъл с приятели от гр. Търговище, където преди това изпили по няколко бири. Около 20часа, по време на футболния мач, той бил с фенове на гостуващия отбор на ПФК “ЦСКА”, в сектор “Г” на стадиона, облечен в червена фланелка и дънки. След влизането на стадиона, преди започването на футболната среща, нарушителят уринирал от мястото в сектора, където бил застанал към секктор “А”, където имало зрители и полицейски служители, от които бил видян. След около 20-30 м от началото на срещата, нарушителят седнал върху оградата разделяща сектор “Г” и т.н. буферна зона, тъй като нямал добра видимост към стадиона. След това решил да слезе, но в буферната зона, като преди това жестикулирал с ръце към намиращите се полицейски служители. При слизането си там бил задържан от органите на реда.

Така с деянието си нарушителят Д.Г.Д., е нарушил обществения ред, държал се е непристойно като е уринирал в сектора на стадиона, където се е провеждала футболна срещу и е отправял неприлични жестове  към присъстващите полицейски служители и други зрители в сектор “А”, които деяния са особено вулгарни.   Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на НК, но се явява нарушение – спортно хулиганство по смисъла на чл.25 ал.2 пр.2 във вр. с чл.21 от ЗООРПСМ и подлежи на санкция по същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и дееца. Предвид начина на извършване на деянието, съдът намира, че същото не е с дотолкова висока обществена опасност, предвид други подобни прояви. По отношение на нарушителя не е била прилагана принудителна мярка по този закон. Предвид това, съдът намира, за по-удачното наказание от двете алтернативно предвидени в чл. 25 ал.2 от ЗООРПСМ, а именно глоба и задържане в териториална структура на МВР, следва да бъде наложено наказание глоба, като съдът взе предвид това, че нарушителят е трудово ангажиран. Размерът на глобата следва да е към минималния в закона, а именно в размер на 300лв, предвид добрите му характеристични данни.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: