Р Е Ш Е Н И Е

№ІІ-178/15.06.2012 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на четиринадесети май, две хиляди и дванадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Ж.Р.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1242 по описа за 2010г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Делбено производство във фазата на извършването й.

            С влязло в сила решение  №64/30.06.2011г. по въззивно гр.д.№50/2011г. по описа на РОС е допусната делба на жилище-апартамент №21 с идентификатор *****.***.****.*.**, находящо се в гр.Разград, ул.”****.” №**, вх.** ет.**.

            В първото по делото заседание след допускане на делбата, искане за възлагане на делбения имот е направила съделителката И.А. без уточнение на основание коя предпоставка на чл.349 от ГПК иска това.

            Видно от влязло в сила решение по допускане на делбата съсобствеността на имота е възникнала между страните по делото в резултат на две сделки: договор за покупко-продажба от 2003г. относно 1/2 ид.част за Д. и Д. П. при условията на СИО и договор за покупко-продажба от 2009г. относно 1/2 ид.част за И. и Р. М. също при условията на семейна имуществена общност. При това положение, пред вид тълкуването дадено в т.7 и т.8 на ТР №1от 19.05.2004г. на ВКС по гр.д.№1/2004г., ОСГК, делбата на така възникналата съсобственост не може да бъде извършена по реда на чл.349 от ГПК. Пред вид това съдът не счита за необходимо да прави изследване и анализира, до колко съделителката И.А. има право да искат възлагане на делбеното жилище.

            Съдът отчете още, че бракът между вторите двама съделители-И. и Р. М. е прекратен с влязло в сила решение по бр.д.№8/2012г. по описа на РРС и съобразявайки новонастъпилия факт констатира, че всеки от тях е станал собственик на1/4 ид.част от делбеното жилище.

            Имотът е реално неподеляем, не може да бъде поставен в дял на никой от съделителите, за това делбата следва да се извърши на основание чл.348 от ГПК, чрез изнасяне на делбения апартамент на публична продан, още повече, че именно пазарния-икономически критерий  е определящ при избор на способ за извършване на делбата-всеки съделител да получи най-справедливо парично възмездяване.

            Съгласно заключението на вещото лице по назначената съдебно-техническа експертиза, пазарната цена на делбения имот възлиза на 65 000 лева. Получените от проданта суми следва да се разпределят между отделните съделители съобразно дяловете им. Така Д. и Д. П. следва да получат  общо 1/2 част, а И.А. и Р.М. по 1/4 част.

            Разноските по делото следва да останат в тежест на страните, така като са направени и всеки от тях следва да заплати на районен съд-гр.Разград по 4% държавна такса, изчислена върху стойността на дела им.

По изложените съображения съдът

 

                                                 Р  Е  Ш  И  :

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот:

ЖИЛИЩЕ-АПАРТАМЕНТ №**** с идентификатор 6*****.***.****.*.**, находящо се в гр.Р., ул.”****. №**, вх.**, ет.**, в сграда построена в ПИ с идентификатор 61710.502.6186, с площ от 63,87 кв.метра, състоящ се от дневна, спалня, кухня и сервизни помещения, при съседни самостоятелни обекти: на същия етаж:61710.502.6186.6.22; под обекта-61710.502.6186.6.18 и над обекта-няма, заедно с прилежащото избено помещение №13 с полезна площ 3,76 кв.метра при съседи на избеното помещение: изба 12 на ап.20, изба 14 на ап.22 и коридор, ведно със съответните ид.части от общите части на сградата и 2,96% ид.части от отстъпеното право на строеж върху мястото от 388,61 кв.метра, при първоначална цена 65 000 лева/шестдесет и пет хиляди лева/, като

получените от проданта суми се разпределят както следва: на Д.А.П. с ЕГН-********** и Д.Й.П. с ЕГН-********** общо 1/2 част, на И.А. К. с ЕГН-********** и на Р.С.М. с ЕГН-********** на всеки поотделно по 1/4 част.

ОСЪЖДА Д.А.П. с ЕГН-********** и Д.Й.П. с ЕГН-**********,***; И.А. К. с ЕГН-********** *** и Р.С.М. с ЕГН-********** *** да заплатят на районен съд-Разград, държавна такса както следва: първите двама общо 1300 лева, а третата и четвъртия всеки поотделно по 650 лева.

Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

№ІІІ-     /20.06.2012г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на четиринадесети май, две хиляди и дванадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Ж.Р.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1242 по описа за 2010 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Производството е по чл.346 от ГПК.

            В първото по делото заседание, след допускане на делбата, съделителката И.А. К. е предявила иск по сметки в размер на 4 775,39 лева срещу първите двама по исковата молба и  в размер на 2 387,69 лева срещу Р.М., представляващи припадащата им се част от стойността на извършени подобрения в делбеното жилище в труд и материали; съответен дял за данък сгради и такса смет за три години-2009-2011г. и припадащата им се част от боядисване на входа на жилищния блок.

            Първите двама съделители по исковата молба първоначално оспорват иска по сметки, времето на извършване на подобрения в жилището и техния размер. Впоследствие признават, че действително жилището са извършени посочените в писмената молба на И. К.-л.90 от делото, подобрения, оспорват само плащането на данък сгради и такса смет и размера на сумата заплатена за боядисването на входа на жилищния блок. Твърдят още, че ищцата е недобросъвестен подобрител в съсобствения имот и следва да се има пред вид по-малката сума измежду сумата на направените разноски и сумата, с която се е увеличила стойността на имота вследствие на извършените подобрения.

            Третия съделител-Р.М. не заявява конкретно становище по иска, твърди, че е участвал с труд в направата на част от подобренията.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от показанията на разпитаната по делото свидетелка в допуснатия до делба недвижим имот ищцата е извършил следните подобрения: зидария на северна тераса, монтиране на дограма, полагане на подова облицовка с теракот и боядисване на тераса; облицовка на под на коридор с гранитогрес; поставяне на ламиниран паркет в стоите с изолация; изграждане на масивна преградна стена в хола; демонтаж на стара дограма и монтаж на РВС; демонтаж н входна врата, подмяна и монтаж с блиндирана врата; ремонт на покрив; боядисване на апартамент; ремонт на ел.инсталация и подмяна на контактни ключове и контакти.

            Съгласно заключението на вещото лице по назначената техническа експертиза стойността на извършените подобрения в труд и материали е в размер на 7 868,32 лева, а в резултат извършването им стойността на жилището се е увеличила с 4 750 лева. Вещото лице обяснява в съдебно заседание, че в посочените суми не са включени данък сгради и такса смет-2.10 от заключението и 2.11 от същото-боядисване вход на жилищен блок и че не е видял по тези две пера никакви разходни документи.

            По делото ищцата не представя доказателства за платени от нея данък сгради и такса смет за 2009,2010 и 2011г. в общ размер от 257,47 лева, не представя и доказателства за заплатени 283,32 лева за боядисване на входа на жилищния блок. 

            Въз основа на изложеното съдъ намира от правна страна следното: Предявеният иск по сметки е частично основателен. В резултат на извършените подобрения в делбения имот неговата стойност се е увеличила с 4 750 лева. Именно тази увеличена стойност следва да се има пред вид, а не направените разходи за извършването им в труд и материали- чл.72 и чл.74 от ЗС. Съгласно чл.30 ал.3 от ЗС всеки съсобственик участва в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си, следователно съделителите Д. и Д. П. следва да поемат от стойността на извършените подобрения 2 375 лева, а Р.М.-1 187,50 лева. Поради липса на доказателства за платени данъци сгради и такса смет, както и плащане на боядисване на входа на жилищен блок, иска в тази част следва да се отхвърли, като неоснователен и недоказан.

             Върху присъдената сума ответниците дължат 4% държавна такса, която е за първите двама е 95 лева, а за третия-47,50 лева.

            По изложените съображения съдът

 

                                               Р  Е  Ш  И    :

 

            ОСЪЖДА Д.А.П. с ЕГН-********** и Д.Й.П. с ЕГН-**********,***, и Р.С.М. с ЕГН-********** *** да заплатят на И.А. К. с ЕГН-********** *** първите двама общо сумата от 2 375 лева, а третият сумата от 1 187,50 лева, представляваща  припадащата се част за извършени подобрения в делбеното жилище и

            ОТХВЪРЛЯ иска да първоначално претендирания размер по отношение на Д. и Д. П. до 4 775,39 лева , а по отношение на Р.М. до 2 387,69 лева.

            ОСЪЖДА Д.А.П. с ЕГН-********** и Д.Й.П. с ЕГН-**********,***, и Р.С.М. с ЕГН-********** ***  да заплатят на районен съд-гр.Разград първите двама общо 95 лева държавна такса, а третият- 47,50 лева държавна такса, изчислена върху уважената част от иска.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: