Р Е Ш Е Н И Е  

Номер 219                                          27.06.2012 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На единадесети юни                                                 две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

секретар    В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1022 по описа за 2011 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. със ЗНасл.

                Депозирана е молба от   адв. Ал. М., действащ като пълномощник на Н.А.А. и С.А.И., с която е предявен иск за делба на недвижими имоти – зем. земи срещу Ф.А.Д..

                С решение от *** г., влязло в сила на *** г. съдът е допуснал до делба поземлен имот с площ 30 908 кв.м. между страните при права по 3/8 за всяка от ищците и 2/8 за ответницата.

            В с.з. на *** г. съдът е съставил разделителен протокол, образувайки три дяла. След обявяването на проекта е изтеглен жребий между двете ищци, които са с равни права.

            Първите два дяла са на стойност 5 389,58 лв., а третият на стойност 3 593,06 лв. Тези стойности точно съвпадат с идеалните части на страните.

            След извършената подготовка – обособяване на дялове, обявяване на разделителен протокол и теглене на жребие съдът следва да постави в дял на всяка от страните съответния новообразуван имот, отговарящ на правата в съсобствеността, респ. изтеглен при жребия. Така на първата ищца следва да бъде поставен в дял имот ***, на втората ищца – имот № ***, а на ответницата – имот № *** в землището на с. Е.. Суми за уравнение не следва да се плащат, тъй като няма разлика между стойността на имотите и квотите на страните в съсобствеността.

            Всеки от съделителите следва да заплати д.т. по 4% върху стойността на дела му, което за ищците е по 215,58 лв., а за ответницата – 143,72 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Н.А.А., ЕГН ********** *** следният недвижим имот :

Новообразуван поземлен имот с начин на трайно ползване -  нива с площ 11,592 дка /единадесет дка, петстотин деветдесет и два кв.м./, №*** /петдесет и шест хиляди и осемнадесет/ в землището на с.Е., общ.Ц. К., ЕКАТТЕ ***, категория на земята при неполивни условия четвърта /8,303 дка/ и трета /3,289 дка/, м.”О. Б.” при граници имоти №*** нива, № *** полски път, № *** нива, № *** нива и землищна граница.

Имотът е образуват от имот № *** и е с пазарна стойност 5 389,58 лв.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на С.А.И., ЕГН ********** *** следният недвижим имот :

Новообразуван поземлен имот с начин на трайно ползване -  нива с площ 11,592 дка /единадесет дка, петстотин деветдесет и два кв.м./, №*** /петдесет и шест хиляди и седемнадесет/ в землището на с.Е., общ.Ц. К., ЕКАТТЕ ***, категория на земята при неполивни условия четвърта /8,978 дка/ и трета /2,614 дка/, м.”О. Б.” при граници имоти №*** нива, №*** полски път, №*** нива, землищна граница и № *** нива.

Имотът е образуват от имот №*** и е с пазарна стойност 5 389,58 лв.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Ф.А.Д., ЕГН ********** *** следният недвижим имот :

Новообразуван поземлен имот с начин на трайно ползване -  нива с площ 7,728 дка /седем дка седемстотин двадесет и осем кв.м./, №*** /петдесет и шест хиляди и шестнадесет/ в землището на с. Е., общ.Ц. К., ЕКАТТЕ ***, категория на земята при неполивни условия четвърта /5,904 дка/ и трета /1,824 дка/, м.”О. Б.” при граници имоти №*** нива, № *** нива, № *** нива, № *** нива, №*** полски път, №*** нива.

Имотът е образуват от имот №*** и е с пазарна стойност  3 593,06 лв.

ОСЪЖДА Н.А.А., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ сумата 215,58 лв. /двеста и петнадесет лева и петдесет и осем стотинки/ държавна такса по сметка на РРС.

ОСЪЖДА С.А.И., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ сумата 215,58 лв. /двеста и петнадесет лева и петдесет и осем стотинки/ държавна такса по сметка на РРС.

ОСЪЖДА Ф.А.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ сумата 143,72 лв. /сто четиридесет и три лева и седемдесет и две стотинки/ държавна такса по сметка на РРС.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в  двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: