Р Е Ш Е Н И Е

Номер 196                                   29.06.2012 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесети и девети май                                  две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2398 по описа за 2011 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Депозирана е искова молба от  Г.Б.И. срещу непълнолетния И.М.М. и неговите родители Н.С.И. и М.М.К. за осъждане на ответниците да заплатят солидарно  на ищеца сумата от 16000  лв /след частично оттегляне на иска/, за неимуществени вреди, ведно със законната лихва от деня на уврежданетокакто и да му заплатят солидарно сумата от 600 лв /след частично оттегляне на иска/ за имуществени вреди, претърпени от ищеца поради извършено от първия ответник  престъпление телесна повреда по чл. 131, ал.1, т.12,  пр.1 във вр. с чл.129, ал.2, пр.2 и пр.3 във вр. с ал.1,  във вр. с чл. 63,ал.1, ал.3  от НК, за което ответника бил осъден по силата на споразумение, постигнато пред РРС. Претендира и разноски.

          Ответниците в отговорите си оспорват иска. Оспорват иска и в съдебното заседание. 

          Предявеният иск е с правно основание чл.45, ал.1  от Закона за задълженията и договорите във връзка с чл.52 от същия закон за изплащане на обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.  

           Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа страна следното: На 27.04.2011г. пострадалият Г. И. бил в дискотека “С.” в гр. Р. Около 02.00ч. /вече на 28.04.2011г./ към него се приближил ответникът И.М. /двамата не се познавали/ и без причина го ударил с юмрук в дясната страна на лицето, счупвайки ъгъла на долната му челюст вдясно. При това Г. И. паднал на земята на лявата си страна, при което се счупила лявата му ключица. След това ответникът напуснал дискотеката, а пострадалият бил изведен от нея с помоща на други лица и откаран в болница.

           Видно от назначената експертиза в резултат на описания инцидент пострадалия И.М. е получил контузия на главата:1.  Насиняване на кожата с изразен оток на меките тъкани в лявата половина на главата, разкъсно-контузна рана в областта на лявата вежда, насиняване на кожата на горния клепач на лявото око и дълбоки охлузвания на кожата около външния ъгъл на същото око,  мозъчно сътресение леко изразено по тяжест с оплаквания от главоболие и световъртеж. 2. Хематом в дясната половина на лицето от скуловата област до ръба на долната челюст, счупване на ъгъла на долната челюст вдясно с дислокация /разместване/ на костните фрагменти 1.5 -2 см. И наличие на костен откършек в областта на счупването; 3. Счупване на лявата ключица с хематом във външната част на същата. Описаните увреждания са в резултат от нанесени удари с или върху твърди тъпи или тъпоръбести предмети и са довели до: Трайно затруднение движението на лявата ръка, поради описаното счупване на лявата ключица със среден срок за приключване на оздравителния процес около два месеца, трайно затруднение на дъвкателната функция и говора на пострадалия поради описаното счупване на ъгъла на долната челюст вдясно. Оздравителния процес в областта на долната челюст  е бил по  - продължителен, с повече болки и страдания поради това, че счупването е било с разместване и зеене около 1,5 – 2 см. – имало е костен откършек в областта на счупването. Оперативното лечение е било отложено с около 20 дни поради развилия се възпалителен процес на меките тъкани на челюстта и дясната половина на шията /за същото е провеждано лечение с антибиотици/. Оперативно лечение е било извършено на 23.05.2011г. – мануална ръчна репозиция с последваща фиксация на надзъбните шини с гумени ластици. Обездвижването е било за срок от около два месеца. Поради по-голямото разместване на костните фрагменти се е получила обратна захапка и е дадена препоръка от лекуващие специалист за втора корекция 6 месеца по-късно. Няма данни такава да е била извършена. Останалите травматични увреждания са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота и оздравителен процес около 2-3 седмици.

           За извършеното му лечение ищецът е направил разноски, като е изразходвал и сума за закупуване на шини в размер на 600 лв, видно от показанията на свидетелите А. А. /негова майка/ и Е. Х. /негова сестра/ по думите на тези свидетели състоянието на пострадалия все още е тежко, не може да се обслужва сам, трудно се храни, изпитвал силни болки, лицето му било в лошо състояние, поради което се срамувал да излиза.

          За същото деяние ответникът  И.М. е осъден по силата на одобрено от съда споразумение  от 01.11.2011г. по НОХД №***/**г. на РРС като е признат за виновен в това, че на 28.04.2011г. е причинил на пострадалия средни телесни повреди, изразяващи се в счупване на ъгъла на долната челюст вдясно с трайно затруднение на дъвкателната и говорната функция на пострадалия и счупване на лявата ключица, което е причинило трайно затруднение на движението на левия горен крайник на пострадалия, като деянието е извършено по хулигански подбуди, като макар и непълнолетен деецът е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си -    престъпление по  чл.131, ал.1, т.12, пр.I във вр. с чл.129, ал.2, пр.2 и пр.3 във вр. с ал.1, във вр. чл.63, ал.1, т.3 от НК.

Тези фактически обстоятелства се изясняват от събраните по делото доказателства, основно от приложеното споразумение по НОХД №***/** на РРС и назначената експертиза. За разглежданото деяние ответника  И. М. е   осъден с влязла сила присъда /каквото значение има одобреното споразумение/, а по силата на чл.300 от ГПК тази присъда е задължителна и за настоящия състав относно факта, че деянието е извършено, неговата противоправност и виновността на дееца. В този смисъл съдът е обвързан с присъдата, сочеща виновното поведение на ответника по настоящото дело и последиците от неговото  поведение, които се явяват елемент на престъпния състав, по който му е наложено наказание. В наказателния процес е изяснена и причинната връзка между виновното поведение на ответника И. М.   и уврежданията нанесени на ищеца. От извършения от ответника деликт ищецът е претърпял на първо място неимуществени вреди, а също и имуществени такива, тъй като е направил разноски за лечението си. Отговорността на И. М. произтича от това, че той сам с лично свое деяние е причинил вредите на пострадалия и макар и непълнолетен е могъл да ръководи постъпките си и да разбира свойството и значението на извършеното. Тъй като деецът  е бил непълнолетен към момента на деянието, то солидарно с него отговарят  и неговите родители – другите двама ответници  /чл.48 от ЗЗД/. По силата на чл.45, ал.1 от ЗЗД ответниците следва да поправят  претърпените вреди. При това съдът, като изхожда от критерия за справедливост по чл.52 от ЗЗД, намира, че за причинените на ищеца неимуществени вреди ответниците следва да му заплатят солидарно обезщетение в размер на 16000лв. За този размер на обезщетението съдът отчита претърпените от ищеца болки и страдания /очевидно нараняванията му с оглед характера си са били крайно болезнени/, сравнително продължителния период на оздравителния процес, в който ищецът не е в състояние да се обслужва сам, не е в състояние и да се храни сам, налице е затруднение на говора. На ищеца са причинени две увреждания всяко от които само по себе си се явява средна телесна повреда. Освен най – тежките увреждания причинени на ищеца, осъществяващи състава на средна телесна повреда, на същия са причинени и други по-леки увреждания, които също са били болезнени и не могат да се пренебрегнат. Ответниците следва да заплатят на ищеца солидарно обезщетение и за имуществени вреди в размер на 600 лв, каквито разходи ищецът е направил за закупуването на шини, както установяват свидетелите и които разходи се явяват също непосредствена и пряка вреда от извършеното от ответника И. М. деяние. Претендираната  сума за неимуществени вреди следва да се присъди ведно със законната лихва от датата на деликта, както се претендира.

С оглед изхода на делото ответниците следва да бъдат осъдени да заплатят на ищеца направените от него разноски, а именно 400 лв.

Ответниците следва да заплатят по сметка на РРС и сумата от 664 лв лв за държавна такса и сумата от 80 лв за деловодни разноски.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОСЪЖДА И.М.М. ЕГН **********, Н.С.И. ЕГН ********** и М.М.К. ЕГН **********, всичките с адрес *** ДА ЗАПЛАТЯТ солидарно на Г.Б.И. ЕГН ********** сумата от 16 000 лв за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано  от 28.04.2011г. до окончателното изплащане, както и сумата от 600 лв за имуществени вреди, които вреди са   причинени на ищеца от първия ответник с деяние, за което същият ответник  е  осъден по силата на одобрено от съда споразумение по НОХД №***/** на Разградски районен съд, а вторият и третият ответник са негови родители. 

ОСЪЖДА И.М.М. ЕГН **********, Н.С.И. ЕГН ********** и М.М.К. ЕГН **********, всичките с адрес *** ДА ЗАПЛАТЯТ солидарно на Г.Б.И. ЕГН ********** сумата от 400 лв за направените разноски по делото.

           ОСЪЖДА И.М.М. ЕГН **********, Н.С.И. ЕГН ********** и М.М.К. ЕГН **********, всичките с адрес *** ДА ЗАПЛАТЯТ по сметка на РРС умата от 664 лв за държавна такса и 80 лв за съдебни разноски.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмицен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: