Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е 

 

  233                                          20.07.2012 година                              град Разград

 

                                  

                                          В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                   ....................... състав

на двадесети юли                                                    две хиляди и дванадесета година

В публичното заседание в следния състав:

                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

 

секретар П.Т.

прокурор ………………..,

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело                                  №985                           по описа за 2011 година

 

 

        Делба ІІ фаза.

        С влязло в сила на 11.04.2012 г., решение І /16.03.2012 г., съдът е допуснал до делба между  Н.Ф.С., ЕГН **********,***, С.Ф.С., ЕГН **********,*** и Ш.И.С., ЕГН **********,***, следния недвижим имот: поземлен имот, находящ се в гр. Р., ул. “М.” № *, с площ от 368 кв.м., съставляващ имот с идентификатор № *****.***.*** по кадастралната карта на гр. Р., одобрена със заповед № РД – 18-37/10.03.2008 г. на Изпълнителния Директор на АГКК, с начин на трайно предназначение – урбанизирана, с начин на трайно ползване – ниско застрояване /до 10 м./, с номер по предходен план 3057, кв.182, парцел XІ, при граници и съседи: имот № *****.***.***, имот № *****.***.***, имот № *****.***.***, имот №*****.***.*** и имот № *****.***.****, при права  ½ ид. част за Н.Ф.С. и ½ ид. част за С.Ф.С. и Ш.И.С., в режим на съпружеска имуществена общност.

       Във втората фаза на делбеното производство по делото е назначена съдебно- техническа и оценъчна експертиза, заключението по която, е прието от съда. Според заключението, пазарната стойност на допуснатия до делба недвижимия имот, възлиза на 11 580 лв. Същият е реално неподеляем съобразно признатите с решението за допускане на делбата права  на съделителите.

          Като съобрази изложеното от фактическа страна, съдът намира за установено отправна страна следното:

            Обстоятелството, че предмет на делбеното производство е един единствен недвижим имот, който е реално неподеляем налага извода, че делбата следва да бъде извършено посредством изнасянето му на публична продан. Доколкото в случая невъзможно се оказва всеки от съделителите да получи своя дял в натура, посредством обособяване на два отделни дяла, то следва да се приложи предвидения в 348 ГПК способ за ликвидиране на съсобствеността. Получените при продажбата на недвижимите имоти суми, следва да бъдат разпределени между съделителите съобразно признатите им с решението по допускане на делбата квоти.

        Всяка от страните следва да бъде осъдена да заплати и следващата се държавна такса от 4% върху стойността на дела си.

      

 

               Воден от изложеното до тук, съдът

 

                                 Р         Е          Ш          И         :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.348 от ГПК ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН, следни недвижим имот: поземлен имот, находящ се в гр. Р., ул. “М.” № *, с площ от 368 кв.м., съставляващ имот с идентификатор № *****.***.*** по кадастралната карта на гр. Р., одобрена със заповед № РД – 18-37/10.03.2008 г. на Изпълнителния Директор на АГКК, с начин на трайно предназначение – урбанизирана, с начин на трайно ползване – ниско застрояване /до 10 м./, с номер по предходен план 3057, кв.182, парцел XІ, при граници и съседи: имот № *****.***.***, имот № *****.***.***, имот № *****.***.***, имот №*****.***.*** и имот № *****.***.****, при първоначална пазарна цена 11 580 лв./единадесет хиляди петстотин и осемдесет лева/, като получените от проданта суми се разпределят между съделителите, както следва: ½ ид. част за Н.Ф.С., ЕГН **********,*** и ½ ид. част за С.Ф.С., ЕГН **********,*** и Ш.И.С., ЕГН **********,*** в режим на СИО.

 

ОСЪЖДА Н.Ф.С., ЕГН **********,***  да заплати по сметка на РРС държавна такса върху стойността на дела си в размер на  231,60 лв.

ОСЪЖДА С.Ф.С., ЕГН **********,*** и Ш.И.С., ЕГН **********,***  да заплатят солидарно по сметка на РРС държавна такса върху стойността на дела си в размер на  231,60 лв.

 

 

                 Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: