Р Е Ш Е Н И Е

Номер 209                                   05.07.2012 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На пети юни                                    две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   П.Т.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№163 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Депозирана е искова молба от  И.П.В. против ПГССХВТ “Ангел Кънчев” – гр. Разград за осъждане на ответната страна да заплати на ищцата сумата от 1225 лв  - неплатено възнаграждение по граждански договор, сумата 404,18 лв –лихва за забава, считано от 20.04.2010г. до предявяване на иска. Претендира и законната лихва от предявяването на иска, както и разноски. Твърди се, че ищцата била в договорни отношения с ответното учебно заведение за провеждане на часове по обучение на ученици, но ответната страна не заплатила уговореното възнаграждение.            

             Ответникът  депозира отговор в предоставения му срок, като оспорва иска, излагайки доводи, че вземането на ищцата не е изискуемо.

          Предявеният иск е с правно основание чл.79 от Закона за задълженията и договорите за заплащане на възнаграждение за извършена работа.

           Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа страна следното: На 01.12.2009г. ищцата е сключила договор с ответното учебно заведение по силата на който е следвало да проведе предварително обучение на ученици с общо възнаграждение за ищцата уговорено за този период в размер на 25 лв. Ищцата се е задължила също да проведе и практическо обучение на ученици  - 240 часа, като е уговорено възнаграждение от по 5 лв на час. Общото възнаграждение което ищцата следвало да получи по договора било в размер на 1225 лв. В договора е посочено, че приемането на работата следва да се извърши с приемо –предавателен протокол. Не се спори, че ищцата не е провела всички възложени и часове – в периода 08.03.2010г. до 12.03.2010г. /5 дено по 5 часа от часовете за практическо обучение/ часовете са провеждани от друг учител, както изяснява в съдебното заседание вещото лице по назначената експертиза. Другите възложени й часове ищцата е провела, за което също не се спори.  Според уточненията на вещото лице  дължимата на ищцата сума  е 1100 лв, тъй като следва да се приспаднат часовете които тя не е провела и 25лв за предварително обучение, които както сочи вещото лице са и изплатени.  Размерът на лихвата за забава за периода от 20.04.2012г. до 06.02.2012г. е 204,83 лв.

При така установените фактически обстоятелства съдът направи следните правни изводи: Искът за заплащане на главницата за извършената работа е частично основателен до размера от 1100 лв, а в останалата част следва да се отхвърли като неоснователен. Ищцата е провела определен брой възложени й учебни часове и за това й се дължи угувореното възнаграждение в общ размер на 1100 лв. /след приспадане на частично плащане и сумите за часовете, които ищцата не е могла да проведе/. Възразява се, че работата е следвало да бъде приета с протокол. Но приемането на извършената работа е задължение на възложителя и доколкото работата е извършена, за което изобщо не се спори, то правото на възнаграждение на изпълнителя е възникнало, независимо, че възложителя е в забава относно изпълнението на задължението си да приеме работата. Неоснователни са и възраженията, че следвало първо на ответника да се отпуснат определени субсидии от които той да заплати уговорените възнаграждения. Ищцата не е страна в отношенията между ответника и други институции и за нея значение има само договорът й с ответника и понеже по този договор именно ответника е задължено лице, то и ответника дължи заплащане на претендираната сума. Искът за мораторна лихва следва да се уважи до размера от 204,83 лв както установява експертизата, а в останалата част следва да се отхвърли, като неоснователен. На ищцата следва да се присъди и законната лихва върху главницата от завеждането на иска до окончателното изплащане.

С оглед изхода на делото ответника следва да бъде осъден да заплати на ищцата съразмерна на уважената част от иска от направените от нея разноски, а именно 224, 26 лв от направените разноски от 280 лв.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОСЪЖДА ПГССХВТ “Ангел Кънчев” – гр. Разград ЕИК 000499329, бул. Априлско въстание №103 ДА ЗАПЛАТИ на И.П.В. *** сумата от 1100 лв, явяващо се дължимо възнаграждение по граждански договор за провеждане на учебни часове от 01.12.2009г., ведно със законната лихва, считано  от 06.02.2012г. до окончателното изплащане, както и сумата от 204,83 лв  лихва за забава за периода от 20.04.2010г. до 06.02.2012г., като в останалата им част съдът ОТХВЪРЛЯ исковете като неоснователни. 

       ОСЪЖДА ПГССХВТ “Ангел Кънчев” – гр. Разград ЕИК 000499329, бул. Априлско въстание №103 ДА ЗАПЛАТИ на И.П.В. *** лв за разноски по делото.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмицен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: