Р Е Ш Е Н И Е  

Номер          229                             18.07.2012 г.                      гр.Разград   

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            

На деветнадесети юни                        две хиляди и дванадесета  година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар  В.Д.

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№427 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

           Производството е по реда на чл. 14, ал.3 от ЗСПЗЗ.

           Постъпила е жалба от Б.А.А. срещу Решение №84/16.05.2011г. на Общинска служба по земеделие гр. Лозница, с което е отменено оземляването на жалбоподателя, оземлен с Решение №84/11.11.2002г. на ОСЗ гр. Лозница по реда на чл.21, ал.3 от НОБМГ чрез прехвърляне правото на собственост общо върху 8,333 дка в землището на с. Каменар.

           Съдът установи следните обстоятелства. С Решение №84/11.11.2002г. на ОСЗ гр. Лозница жалбоподателят е оземлен по реда на чл.21, ал.3 от НОБМГ чрез прехвърляне правото на собственост общо върху 8,333 дка земеделска земя в землището на с. Каменар. В същото решение е посочено, че стойността на прехвърлените земи / общата стойност е 541, 65 лв/ жалбоподателят следва да заплати разсрочено, а именно на годишни вноски за 9 – годишен период, като годишните вноски се внасят до първо число на месеца следващ годишния период от въвода във владение. С обжалваното Решение №84/16.05.2011г. на Общинска служба по земеделие гр. Лозница оземляването на жалбоподателя е отменено на основание чл. 23, ал.2 от ЗСПЗЗ в полза на държавния поземлен фонд, като е посочено че отмяната се извършва поради неизпълнение на чл.26, ал.4 от НОБМГ  - неплащане на далжимата годишна вноска съгласно решението за оземляване.

           Съдът направи следните правни изводи: Решението за отмяна на оземляването на жалбоподателя е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Същото решение не съдържа конкретизация на фактическите обстоятелства, които са наложили постановяването му, поради което съдът не може да провери мотивите на органа, който го е издал. Всъщност такива мотиви липсват. Посочено е наистина, че е налице неплащане на дължима годишна вноска, но не е посочено за коя година се отнася тази вноска и в  какъв размер е тази неплатена вноска. При това от самото решение очевидно не е ясно какви факти са приети за установени и въз основа на какво точно нарушение жалбоподателят е лишен от прехвърлената му собственост – не е ясен размерът на неизпълненото плащане. Поради това съдът намира, че същото решение следва да бъде отменено.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

Р  Е  Ш  И  :

                ОТМЕНЯ Решение №84/16.05.2011г. на Общинска служба по земеделие гр. Лозница, с което е отменено оземляването на Б.А.А. *** , оземлен с Решение №84/11.11.2002г. на ОСЗ гр. Лозница по реда на чл.21, ал.3 от НОБМГ чрез прехвърляне правото на собственост общо върху 8,333 дка в землището на с. Каменар.

Решението подлежи на обжалване пред  Административен съд Разград в 14-дневен срок  от съобщаването на решението на страните.

                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: