Р Е Ш Е Н И Е

             Номер 253                              13.07.2012 г.                                     гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На единадесети Юли                                                две хиляди и дванадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар   Д.Д.

Прокурор         

Като разгледа докладваното от съдията гр.д. №566/2012 г.

 

            Производството е с правно основание чл.127А от СК.

            Депозирана е молба от П.И.Д. срещу И.Х.Л. за даване на разрешение, заместващо съгласието на ответника малолетния И.И. Л. да пътува в чужбина – Кралство Белгия, както и да му бъде издаден задграничен паспорт. Сочи, че ответникът е баща на детето, че от м.декември са разделени с ответника и само тя се грижи за детето, както и че баща й живее и работи в Кралство Белгия и тя би желала да пътуват до там.

            Ответникът не е заявил становище по иска.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:  И. И. Л. е роден на *** г. в гр.Русе. Негови родители са страните по делото-П.И.Д. и И.Х.Л.. С решение по гр.д.№976/2011 г. И.Х. Л. е осъден да заплаща на малолетното дете чрез неговата майка и законен представител ежемесечна издръжка в размер на 90 лв. Към настоящия момент майката е регистрирана на адрес в с.Топчии.

            Според показанията на свид. Д. бащата на ищцата пребивава от няколко години в Белгия. Там той работи и живее под наем. Детето живее при ищцата и те се грижи за него. След фактическата раздяла между родителите ответникът не е виждал детето, не го е вземал през лятото.

            По делото е представен договор за наем, сключен от И. Д. за жилище в гр.Гент и безсрочен трудов договор с работодател.

            В становището на Д”СП” се посочва, че към настоящия момент детето живее със своята майка. Препоръката е пътуването да се разреши от 01.06. до 15.09., тъй като детето подлежи на задължително предучилищно обучение.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: 

Така предявеният иск за даване на разрешение, заместващо съгласието на бащата да се издаде паспорт за задгранични пътувания, както и И. да пътува зад граница без неговото съгласие и по-конкретно да посещава Кралство Белгия съдът намира за основателен. Разпоредбите на чл.127А от СК и чл.76 от Закона за българските документи за самоличност изискват общото съгласие и на двамата родители за решаване на въпросите, свързани с пътуването на детето в чужбина и издаването на необходимите му лични документи. При конкретно възникнал спор между родителите, респ. при липса на волеизявление от страна на единия родител съдът следва да реши този въпрос съобразно интересите на детето, за да може то да бъде възпитавано по начин, който осигурява неговото нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие. В случая дядото на детето се е устроил в Белгия и майката желае да му гостуват. Същевременно бащата не е проявил интерес към детето, не го е посещавал, не го е водил на почивки. Ето защо съдът счита, че по-пълноценното общуване с дядото по майчина линия ще бъде в интерес на детето.

            Ето защо съдът намира, че следва да даде разрешение, заместващо съгласието на бащата да се издаде паспорт за задгранични пътувания, както и И. да пътува зад граница без неговото съгласие и по-конкретно да посещава Кралство Белгия, но във времевите граници, посочени от Д”СП”.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПОСТАНОВЯВА заместващо съгласието на бащата И.Х.Л.,ЕГН ********** *** РАЗРЕШЕНИЕ за издаване на задграничен паспорт  на детето И. И. Л., ЕГН ********** и заместващо съгласието на бащата РАЗРЕШЕНИЕ за пътуване на И. И. Л., ЕГН ********** до Кралство Белгия за периода от 01.06. до 15.09. всяка календарна година до навършване на пълнолетие.

            Решението е постановено по предявен иск от П.И.Д., ЕГН ********** ***.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен  срок от  връчването му на страните

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: