Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                       № 257, 30.07.2012г., гр.Разград

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                   състав

На тринадесети юли                                                две хиляди и дванадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Г.А.

Прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 585 по описа за 2012г. на РРС

 

           Предявен е иск по чл.124 ал.1 ГПК от ЖСК“Искра“ гр.Р., представлявана от П. Ат. Н., Ир. А. А. и Ст. Ив. Ст. против Община-Р., с които моли съда да приеме за установено по отношение на ответника, че ЖСК“Искра“ е придобила по давност правото на строеж върху имот частна общинска собственост с идентификатор 61710.502.6397, с площ от 2170кв.м., предвидена за колективно застрояване.

          Ответникът оспорва иска като твърди, че ищецът не е могъл да придобие имота по давност, тъй като не е изтекъл 10 годишния давностен срок.

          Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Спор между страните относно фактите няма. Видно от представеното удостоверение за актуално състояние ЖСК“Искра“ е учредена и вписана в регистъра на кооперациите през 1981г.  Кооперацията се управлява и представлява от П. Ат. Н., Ир.А. А. и Ст. И. Ст.. Видно от представеното писмо до ответника /л.179/ член-кооператорите са 10, колкото и жилищата предвидени за строителство. Въз основа на одобрен проект от 22.12.88г. е издадено разрешение за строеж №124/15.05.89г. и е определена строителна линия и ниво за строежа на жилищна кооперация с 10 апартамента в кв.154 по плана на град Разград, отредена за Комплексно застрояване. В разрешението за строеж е вписано, че е платена такса 35222лв. с квитанция за ОПС. Впоследствие ЖСК е подписала договор за техническо ръководство и е предадена строителната площадка на изпълнителя. За времето до 1998г. строителството е изпълнено съобразно всички технически изисквания. Понастоящем жилищата са населени, но без документи за собственост и на общи партиди за ток и вода. Член-кооператорите са декларирали жилищата и плащат данък сгради и такса смет. При ответника не се намериха доказателства за учредено право на строеж и съответно неговото заплащане от ЖСК.

           Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира искът по чл.124 ал.1 ГПК за допустим. Разгледан по същество същият се явява неоснователен. Ищецът твърди, че е придобил законно правото на строеж върху държавния тогава имот чрез заплащането му. Доказателства за такова плащане  липсват както у ищеца, така и у ответника. Единствената индиция за наличие на ОПС за сумата от 35222лв. е разрешението за строеж, в което е посочена. Дори и да се приеме, че има направено такова плащане, то поражда единствено облигационни отношения между страните, но не и вещноправни, тъй като учредяването на суперфиция става по предвиден от закона специален  ред. Няма спор, че липсват доказателства за учредено в полза на ЖСК право на строеж върху общинския имот- частна общинска собственост. Към 1989г. учредяването е ставало по решение на ИК на ОНС и заповед на Председателя на ИК за определяне на цената. Липсата на учредителен акт води до единствената възможност ищеца да придобие претендираното от него право, а именно чрез давностното владение /чл.85 ЗС/.

             В зависимост от добросъвестността на владелеца владението е 5 или 10 години. За да е налице добросъвестно владение и необходимо купувача да владее имота на годно основание без да знае, че праводателят му не е собственик или че предвидената форма е била опорочена. Няма спор, че Общината е собственик на терена. В настоящия случай липсва юридическо основание „годно да направи ответника“ собственик. Поради тази причина няма как да има порок във формата му. Ето защо ЖСК се явява недобросъвестен владелец и следва да докаже наличието на 10 годишно непрекъснато владение. Ищецът по обективни причини няма как да стори това. С промяната на чл.86 ЗС, в сила от 01.06.1996г. вещни права върху имоти частна общинска собственост могат да се придобиват по давност. Давността течеше  до 30.05.2006г.  когато пар.1 бе изменен  и давността спря да тече за срок от 7 месеца, считано от 31.05.2006г. С последващи изменения на ЗС спирането на давността бе продължено до 31.12.2007г., до 31.12.2008г., до 31.12.2011г. и понастоящем до 31.12.2914г. Или накратко казано давност е текла от 01.06.96г. до 30.05.06г. като на ищеца не достига един ден /31.05.06г./ за да придобие правото на строеж по давност.   

           Предвид неоснователността на иска на ответника се дължат разноски за юрисконсулстско възнаграждение от 768.68лв. съгласно Наредба №1 и според материалния интерес/чл.7 ал.2 т.4/.

           Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                       Р    Е    Ш    И :

 

            ОТХВЪРЛЯ предявеният от ЖКС“Искра“ гр.Р. против Община-Разград установителен иск за придобиване на право на строеж върху имот идентификатор №61710.502.6397 КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

            ОЪСЖДА ЖСК“Искра“ гр.Разград да заплати на Община-Разград сумата от  768.68лв., юрисконсултско възнаграждение.

            Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: