Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    323, 31.07.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На тридесет и първи Май  2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 274 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Д.И.И. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 131/19.03.2012г. на Началника на РУП Р. към ОДМВР-Р., с което за нарушение на чл.137, ал.3 от ЗГ  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева, на основание чл.270 от ЗГ. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, поради липса на финансови средства да заплати наложеното наказание, алтернативно, размера на наказанието да бъде редуцирано към минималния определен в закона. По същество не оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

       За въззиваемата страна – ОД наМВР-гр.Р. се явява проц. представител. Счита жалбата за неоснователна и моли НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателят Д.И.И. ЕГН ********** на 09.03.2012г. около 09,00ч. в землището на с. ДР., обл. Р., местността „ М. д.”, излязъл с майка си да събират билки /корени/ и коприва. За да улеснят работата си И. запалил изсъхналата трева, следствие на което възникнал пожар, който се разпрострял върху горски фонд – общинска собственост и създал опасност от пожар в горския фонд. Жена, която била с тях се обадила на тел. 112. На подадения сигнал се отзовали екип на ПБЗН – Р. и екип полицейски служители – св. М. М. и св.Д. И.. След изясняване на фактическата обстановка по възникването на пожара св. М. М. съставил на И. АУАН бл. № 461102, в който описал нарушението, квалифицирал го по чл.137, ал.3 от ЗГ, запознал нарушителя И. със съдаржанието на акта. Той го подписал без възражения. Въз основа АУАН, Началник на РУП Р. към ОДМВР – Р., издал и процесното НП, в който описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал като такова по чл.137, ал.3 от ЗГ и на основание чл.270 от ЗГ наложил административно наказание „ глоба” в размер на 50,00лв. НП връчено лично на жалбоподателя на 28.03.2012г. Жалбата срещу него постъпила при адм. наказващият орган на 03.04.2012г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Самият жалбоподател не оспорва фактическите констатации, така както са отразени в АУАН, респ. в НП, не отрича ,че е запалил сухата тревна маса, следствие на което е възникнал пожар в непосредствена близост до горски фонд, т.е. че е осъществил вмененото му във вина нарушение. Съответната санкционна норма на чл.270 от ЗГ, предвижда наказание „глоба” в размер от 50,00лв. до 500,00лв. Админстративнонаказващият орган, като е наложил адм. наказание в минимален размер, е опредил едно справедливо наказание, което съответства и на материалното и имуществено състояние на нарушителя.

В този смисъл като правилно и законосъобразно, обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

      

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  НП № 131/19.03.2012г. на Началника на РУП Р. към ОДМВР-Р., с което за нарушение на чл.137, ал.3 от ЗГ  на Д.И.И. ЕГН ********** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева, на основание чл.270 от ЗГ, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: