РЕШЕНИЕ

 

№381                                       06.07.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и шести юни                                            две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №353 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от “Х. І И.” ЕООД  гр. П., срещу Електронен фиш серия  К № 0176646 от 23.02.2012г. издаден от ОД на МВР Р., с което на жалбоподателя е наложено административно наказание, глоба в размер на 350лв, на основание чл.189 ал.4 във вр. с чл.182, ал.2, т.6 от ЗДвП, за нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДвП. В жалбата се сочи, че електронния фиш е незаконосъобразен, като при издаването му са допуснати процесуални нарушеня.

В съдебното заседание на РРС процесуалният представител на жалбоподателя поддържа жалбата, счита, че са налице съществени процесуални нарушения допуснати при издаването на обжалвания акт.

За административно-наказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срока на чл.189 ал.8 от ЗДвП във вр. с чл.59 ал.2 от ЗАНН от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество  се  явява основателна, но не по изложените съображения.

С обжалвания Електронен фиш  серия К №0176646  издаден от ОД на МВР Р., на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 350 лв, за нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДвП, за това, че «На 23.02.2012  в 15,33 часа  на път І-2 км.81+785 отсечка с.У.-с.К. посока гр.Ш. с МПС Фолксваген Пасат Вариант рег. №********, собственост на «И.  А.» ЕАД гр.С. е извършено нарушение за скорост №201202237489, установено и заснето с автоматизирано техническо средство №554, резрешена скорост 90км, установена скорост 146км, превишаване на разрешената скорост 56км.” 

За така очертаното нарушение е наложено и наказанието глоба на юридическото лице - жалбоподател.  

Изложената фактическа обстановка се установява въз основа на приложените по делото: клип №7489 радар №554, карта на местоположението заснемащо клипа, справка за собственост на МПС, известие за доставяне, уведомление от собственика на МПС относно ползването му, дакларация от собственика на МПС-то, протокол за проверка №42/05.04.2011г., справка от ОД на МВР относно липса на обозначения на процесния път,свидетелство за регистрация на МПС и пълномощно.

Изложените факти в елекрониия фиш, не се оспорват с изключение на джи пи ес координатите отразени в клипа според представителя на наказното лице, тъй като посочените в него са на място извън пътното платно  - нива на 500м. от последното.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

При изготвяне на електронния фиш ангажиращ административнонаказателната отговорност на жалбоподателя, са допуснати нарушения на разпоредбите на чл.189 ал.4 и сл. от ЗДвП регламентиращ изготвянето и връчването му.

На първо място не е установено безспорно, че именно жалбоподателят е извършил нарушението, поради неспазване от страна на административнонаказващия орган на разпоредбата на чл.189 и сл. от ЗДвП. Съгласно чл.189 ал.5 от ЗДвП, изготвения електронен фиш се изпраща на лицето по чл.188 ал.1 – собственика или този на който е предоставено МПС-то. В случая е установено, че автомобилът с посоченият регистрационни номера е бил собственост на едно юридическо лице, което е декларирало, че го е предоставило за ползване на друго, а именно на жалбоподателя.  В случая съдът намира, че наказващият орган е следвало да установи, кое физическо лице е управлявало автомобила, като за целта е следвало от жалбоподателя – негов ползвател да представи декларация и данни за лицето извършило нарушението както и копие от неговото СУМПС, съгласно чл.189 ал.5 пр.2 от ЗДвП. Едва тогава наказващия орган е следвало да издаде електронен фиш, като бъде наложена глоба на съответното физическо лице. В случая е наложено наказание глоба в размер на 350лв с процесния електронен фиш, който е и връчен на ЮЛ-жалбоподател. Субект на нарушението не може да бъде друго освен физическо лице, тъй като съгласно разпоредбата на чл.189 ал.4 от ЗДвП, при нарушения установени и заснети с техническо средство в отсъствие на контролен орган и нарушетиле се издава ел. фиш за налагане на глоба. А съгласно разпоредбата на чл.83 от ЗАНН на ЮЛ какъвто субект /л.9/ е жалбоподателят, може да се налага имуществена санкция за неизпълнение на задължения към държавата или общината при осъществяване на тяхната дейност. Неправилно е бил определен субукта на азминистративнонаказателната отговорност и му е било наложено незаконосъобразно наказание. 

Поради изложените съображения процесния ел. фиш като незаконосъобразен следва да бъде отменен.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 ОТМЕНЯВА Електронен фиш Серия К  №0176646 от 23.02.2012г. на ОД на МВР Р.,  с който на “Х. І И.” ЕООД гр. П., е наложено административно наказание глоба в размер на 350 лв, на основание чл.189 ал.4 във вр. с чл.182 ал.2 т.6 от ЗДвП, за нарушение на чл.21 ал.1  от ЗДвП.

Решението подлежи на обжалване пред РАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    Районен съдия: