РЕШЕНИЕ

 

№414                                       31.07.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  десети юли                                                          две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №389 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Х.М.Х. ***,  срещу Наказателно постановление  №397 от 17.04.2012г. на Директора на Регионална дирекция по горите гр.Р., с което на основание чл.266 ал.1, за нарушение на чл.213 т.1 и т.2 от Закона за горите на жалбоподателя е наложена глоба от по 75лв за всяко деяние и на основание чл.273 ал.1 от същия закон са отнети в полза на държавата вещите предмет на нарушението – 3 пр. куб. м. дърва за огрев /цер/, както и вещите послужили за извършване на нарушението – тов. бус «Форд Транзит» с рег. №****** **. Жалбоподателят излага доводи за допуснати процесуални нарушения при издаването и връчването на НП, както и по отношение на постановеното отнемане на МПС-то, послужила за извършване на нарушението.

В съдебното заседание, процесуалния представител на жалбоподателя, счита наказателното постановление за незаконосъобразно по изложените в жалбата съображения и моли за неговата отмяна.

За наказващия орган не се  явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу подлежащ на съдебно обжалване акт, жалбата е допустима Разгледана по същество, се явява частично основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на жалбоподателя е наложена глоба от по 75лв за нарушение на чл.213 т.1 и т.2 от ЗГ. Във фактическата част на наказателното постановление е посочено, че жалбоподателя на 01.03.2012г. на главен път с.Я. гр.Р. транспортира с товарен бус «Форд Транзит» с рег. №******** дърва за огрев от дървесен вид цер в размер на 3 пространствени куб. м. немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет, с което е нарушил чл.213 т.1 и т.2 от ЗГ.  НП е издадено въз основа на АУАН №397 от 01.03.2012г., съставен на жалбоподателя, от гл. сп ГИ при РДГ-Р..

Пред РРС, е разпитан като свидетел Д.Й. – актосъставител, който в показанията си, потвърждана обстоятелствата по АУАН и НП. Същият работел като горски инспектор към Ругионална Дриекция по горите гр.Р.. Бил уведомен от свои колеги процесния ден за задържан бус с дървесина  близо до с.Я.. Отишъл на място, съставил процесния АУАН за това, че превозваната дървесина е без марка и превозен билет. Установил също така, че автомобила не е собственост на жалбоподателя, а на друго лице

Разпитаният свидетел А. З. А., установява, че автомобилът е ползван от жалбоподателят процесния ден, който е взел от лицето З. за превоз на строителни материали.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Акта и НП са издадени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма. Неоснователят е довода в жалбата относно липса на компетентност у наказващия орган, тъй като е приложена заповед която го оправомощава да издава НП. Неоснователно е възражението, че НП не било връчено на жалбоподателя. От приложеното по делото известие за доставяне е видно че е положен подпис за получаването му, като освен това в срок е била подадена жалба срещу процесното НП от жалбоподателя, поради което същият е могъл да упражни правата си.

Съгласно разпоредбата на чл.213 от ЗГ, се забранява ...транспортирането... на: 1. дървесина, немаркирана с контролна горска марка и съответно по т.2 дървесина непридружена с превозен билет.   От установените обстоятелства по делото става ясно, че процесния ден жалбоподателят е транпортирал с МПС-бус Форд Транзит с рег. №******** дървесина -  3 куб.м. дърва за огрев, без да е имал необходимите документи доказващи произхода им и дървата не били маркирани съгласно изискванията на закона. Фактическите обстоятелства правилно са подведени под разпоредбата на чл.213 т.1 и т.2 от ЗГ, предвиждаща забрана за транспортиране на дървесина немаркирана с контролна горска марка – т.1 и съответно непридружена с превозен билет – т.2. Нарушението е описано макар и пестеливо, конкретно и ясно, съдържа всички съставомерни обстоятелства. Правилно и законосъобразно е постановеното отнемане на вещите предмет на нарушението – 3 пр. куб. мерта дърва за огрев /цер/ на основание чл.273 ал.1 от ЗГ.

Незаконосъобразно е НП в частта,  с която е постановено отнемането на вещите послужили за извършване на нарушението на основание чл.273 ал.1 от ЗГ – тов. бус  Форд »Транзит» с рег. №********,  тъй като не е преценена тежестта на нарушението. По делото са събрани доказателства и е установено, че стойността на процесната дървесина е 82,80лв,  а стойността на МПС-то е 500лв. Последното не кореспондира с разпоредбата на чл.20 ал.3 от ЗАНН. Съгласно и чл.273 от ЗГ, вещите послужили за издършване на нарушението се отнемат в полза на държавата, независимо чия собственост са, освен ако се установи, че са използвани независимо или против волята на собственика им. От данните поделото се установи, че МПС-то е собственост на друго лице, като не се събраха доказателства същото да е знаело с каква цел е бил използван в случая автомобила.  Наказващия орган не е ангажирал доказатлества за противното, нито е мотивирал НП в тази част относно отнемането на вещта послужила за извършване на нарушението в полза на държавата. Поради което съдът намира че НП следва да бъде отменено в тази част като несъобразено със закона.

Водим от горното,  и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №397 от 17.04.2012г. на Директора на Регионална дирекция по горите гр.Р., с което на Х.М.Х. ***, е наложено наказание по чл.266 ал.1 във вр. с чл.213 т.1 глоба в размер на 75лв и по чл.266 ал.1 във вр. с чл.213 т.2 от ЗГ в размер на 75лв и на основание чл.273 ал.1 от ЗГ са отнети в полза на държавата вещите предмет на нарушението – 3 пр. куб. метра дърва за огрев /цер/ .

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №397 от 17.04.2012г. на Директора на Регионална дирекция по горите гр.Р., в частта в която е постановено отнемане в полза на държавата на товарен бус Форд »Транзит» с рег. №******** .  

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: