РЕШЕНИЕ

 

389                                     16.07.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на трети юли                                             две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА  

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №417 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Б.К.И. *** срещу Наказателно постановление  ***г. на началника сектор ПП при ОД на МВР Р., с което на жалбоподателя  на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на чл.259 ал.1 т.1 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  отменено поради тежкото му здравословно състояние.

В съдебното заседание на РРС   жалбоподателят поддържа жалбата си, като моли да бъде отменено наказанието, чийто размер е непосилен за него.

За административнонаказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление № *** г. на началника на на ПП при ОД МВР-Р. на жалбоподателя  на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на чл.259 ал.1  т.1 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № *** г.  съставен  от мл. автоконтрольор при РУП гр. Р. на жалбоподателя. Обстоятелствата по акта са отразени впоследствие в наказателното постановление, в което е отразено, че жалбоподателят « на *** г.  в *** ч. По път в близост до с.С., в посока гр.Р., управлява собствения си л.а. ВАЗ с рег. № *** като водачът няма сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност” за *** г.

 Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят -  Д.В., който потвърждава  изложените в акта и НП обстоятелства.  Процесния ден бил на работа по път ІІ-49 с. С. Спрял за проверка управлявания от жалбоподателя автомобил с разградка регистрация. При проверката установил, че жалбоподателят който бил и собственик на ВПС-то, няма сключена здължителна застраховка «Гражданска отговорност»/ГО/.  Жалбоподателят управлявал автомобила, като обяснил, че спешно трябвало да посети болницата поради здравословни проблеми.

По изложените фактически обстоятелства не се спори, поради което съдът ги намира за безспорно установени.

Изложените обстоятелства обуславят от правна страна следното.

При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила – същите са издадени от компетентни органи и в предписания от закона ред и форма.

Съгласно разпоредбаа на  чл.259 ал.1 пр.1 от КЗ договор за застраховка ГО на автомобилистите е длъжно д сключи всяко лице, което притежава МПС, което е регистрирано на територията на РБългария и не е било спряно от движение. Не се спори в случая относно собствеността на процесния автомобил, който явно е регистриран на територията на Р България и не е бил спрян от движение, тъй като няма доказтелства за обратното. В този случай жалбоподателят като негов собственик е бил длъжен да сключи такава застраховка. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. На посочената в акта дата той е управлявал процесния автомобил, без за същия да е налице сключен и действащ договор за задължителна застраховка «Гражданска отговорност на автомобилистите». Съгласно чл.315 пр.1 т.1 от КЗ, се наказа лице, което не е изпълнило задължението си да сключи задължителна застраховка ГО. Ето защо съдът намира, че жалбоподателят правилно е санкциониран на основание чл.315, ал.1, т.1 от КЗ. Ирелевантно в случая обстоятелството, че на жалбоподателя се е наложило да управлява МПС-то поради здравословни проблеми, тъй като за осъществяване на това нарушение не е необходимо да управлява МПС, а към момента на проверката е достатъчно да не е имал сключена застраховка ГО за това МПС. Неосонователни са възраженията на жалбоподателя, за отмяна на наказанието поради невъзможност за заплащане на глобата. Наложеното наказание е в минималния предвиден в закона размер като няма как да бъде изменяно, а явно наказващия орган явно е съобразил всички смекчаващи в случая обстоятелства.

Поради изложените съображения НП като законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №***г. на началника на сектор ПП при ОД на МВР Р., с което на Б.К.И. ***,  на основание чл. 315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на чл.259 ал.1 т.1 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 400лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: