Р Е Ш Е Н И Е

 

                                    06.07.2012 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На        шести  юли          2012 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

 

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:       ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Като разгледа докладваното от съдията                                                          АН   дело №   441    по      описа за   2012   година

 

Р Е Ш И :

 

            ПРИЗНАВА  обвиняемият   Б.А.В. роден на ***г***, български гражданин, ЕГН **********,  ЗА  ВИНОВЕН в това, че на  10.11.2011г. в гр. Разград по околовръстния път, свързващ района на бензиностанция “Шел” с жк “Орел” при управление на лек автомобил марка “****” с ДК №*******е нарушил правилата за движение по пътищата – чл.20 ал.1 и ал.2 от ЗДВП: “Водачите  са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват,” и “Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с  характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спират пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни на намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат когато възникне опасност за движението”,   чл.21 ал.1 от ЗДВП “При избиране скоростта  на движение на водача на пътното превозно средство  е забранено да превишава следните стойности на скоростта в  км.ч: за пътно превозно средство от категория ”В”  в населено място 50 км/ч”,  и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на П. В. Ц. от гр. Разград, изразяваща се  в съчетана механична травма – глава, гърди, леви крайници: контузия на  главата с охлузвания на кожата по челото и скалпа; контузия на гръдния кош със счупване на ХІ-то ребро в ляво до линията на гръбначния стълб; контузия на лявата лакетна става: счупване на лявата лакетна кост в горната й трета /до ставата/ и изкълчване на  главичката на лъчевата кост в същата област; счупване на двете кости на лявата подбедрица /голямо и малкопищялни кости/;   травматичен шок,  които са довели до разстройство на здравето с временна опасност за живота на пострадалата поради травматичния шок и описаните множество травми; трайно затруднение движението на лявата ръка поради  описаното счупване на лявата  лакетна кост и изкълчването на главичката на лъчевата кост и трайно затруднение на движението на подбедрицата – престъпление  по чл.343 ал.1 б.”б” предл. 2 във вр. с чл.342 ал.1 от НК, /като са нарушени чл.20 ал.1 и ал.2 чл.21 ал.1 от ЗДвП/, поради което и на основание чл.78а от НК го  ОСВОБОЖДАВА от  наказателна отговорност и му налага АДМИНИСТРАТИВНО  наказание “ГЛОБА” в размер на 2000 /ДВЕ ХИЛЯДИ/ лева.

             НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.4, във вр. с чл.  343г от НК налага на  обвиняемият   Б.А.В. със снета по-горе самоличност  наказание “Лишаване от право да управлява МПС” за срок от  ДВЕ ГОДИНИ.

            ОСЪЖДА  обвиняемият Б.А.В. със снета по-горе самоличност да заплати  в полза на Републиканския бюджет сумата от 230 /двеста и тридесет/ лева, представляваща разноски на досъдебното производство.

            РЕШЕНИЕТО  подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен  срок от днес пред РОС.

            След влизане в сила на решението да се уведоми ОД МВР Разград  за снемане на обвиняемият от ОДИ.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: