Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  413                     17.07.2012 година                     Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На  06.07.2012г.

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Х.

Секретар: П.Т.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Х. административно наказателно дело номер 461 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Н.Ш.Р. против наказателно постановление № 347/12 от 11.05.2012г. на началник сектор ПП  към ОДМВР – Разград, с което за извършено нарушение на:

-                                   чл. 98, ал.2, т. 6 пр.2 ЗДвП му е наложена глоба в размер  на 30 лв, на осн. чл. 183, ал.3, т.2 ЗДвП

-                                   чл. 116, пр.1 ЗДвП, му е наложена глоба в размер на 100 лв., на осн. чл. 180, ал.1, т.1 пр.3 ЗДвП

-                                   чл. 123, ал.1, т.2, б. б ЗДвП, му е наложена глоба в размер на 200 лв. и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца

На осн.  наредба  № Із-1959 на МВР са му отнети 5 контролни точки.

Жалбоподателят намира НП за незаконосъобразно и моли за неговата отмяна.

В съдебно заседание се явява лично и със защитника си адвокат К. К. от АК - Русе, като поддържа жалбата. Процесуалният представител на жалбоподателя излага подробни мотиви в подкрепа на жалбата.

Административно наказващия орган, при редовност в призоваването не изпраща представител. В придружителното писмо към преписката е отразил становището си, че НП следва да бъде потвърдено.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не взема становище.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

От фактическа страна:

Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение съставен на 26.04.2012г. срещу жалбоподателя, за това че на 26.04.2012г около 09.35 часа в гр. Разград, по ул. ******* в близост до входа на ПТГ “Шандор Петьофи” управлявайки собствения си л.а. Фолксваген пасат с рег. № ****, извършва маневра за да качи автомобила на тротоара за да бъде паркиран, в следствие на което блъска пешеходците стоящи до оградата на учебното заведение – М. М. Х.  и Г. С. Г. След инцидента водача Р. паркира автомобила на тротоара и не уведомява контролните органи за настъпилото ПТП.

Гореописаните деяния били квалифицирани от актосъставителя съответно по чл. 98, ал.2, т. 6 пр.2 ЗДвП, чл. 116 и чл. 123, ал.1, т.2, б. б ЗДвП.

Нарушителят подписал акта без възражения.

Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него, и е приел, че са нарушени посочените в горепосочения АУАН правни норми.

По доказателствата :

В подкрепа на издаденото НП са представени преписи от съставения АУАН /л.6/, обясненията на свидетелите очевидци – М. М. Х.  и Г. С. Г., както и показанията на актосъставителя и свидетеля по акта.

С разпоредбата на чл. 189, ал. 2 от ЗДвП се създава законова презумпция за истинност на отразените в редовния АУАН факти. Тази презумпция се отнася както за административнонаказателното производство, така и за съдебното производство във връзка с установяване на административни нарушения по ЗДвП, като тя прехвърля тежестта на доказване върху наказаното лице за нуждите на този закон и игнорира общото правило, че в тежест на наказващия орган е да установи всички фактически основания, обуславящи отговорността. В този смисъл е и съдебната практика /вж. Решение № 24 от 1.04.2010 г. на АдмС - Разград по адм. д. № 20/2010 г., докладчик председателят Ива Ковалакова-Стоева/.

 От ПРАВНА страна, съдът намира, на първо място, че актът за установяване на административно нарушение е съставен от компетентен орган, а издалият обжалваното наказателно постановление, е компетентно длъжностно лице да издава НП.

В обжалваното наказателно постановление административно наказващият орган е спазил изискването за индивидуализация на конкретното административно нарушение като задължителен реквизит на НП по смисъла на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН и като необходима предпоставка за законосъобразно развитие на административно-наказателното производство. Нарушенията са описани, посочени са датата и мястото на извършването и установените обстоятелства, при които са извършени.

Посоченото като извършено от жалбоподателя нарушения са съставомерни, т. е. съставляват фактическия състав на визираните в Наказателното постановление законови норми и е основание за реализирането на административно-наказателната отговорност съгласно тази разпоредба. При определяне на административното наказание наказващият орган не е излязъл от рамките на установеното с акта нарушение, като е наложил санкция в пределите, предвидени от закона.

В хода на съдебното производство безспорно се установи, че констатираното в АУАН нарушение е консумирано виновно от лицето, посочено като нарушител. Съдът счита, че е налице приложното поле на визираните в обжалваното наказателно постановление касателно твърдените нарушени законови разпоредби. Разглеждайки делото по същество, РРС установи чрез допустимите от закона доказателства административното нарушение и обстоятелствата, при които е извършено, което обуславя извода, че атакуваното НП не противоречи на буквата и духа на материалния закон. Извършеното от жалбоподателя е съставомерно и е основание за реализирането на административно-наказателната му отговорност.

От обективна и субективна страна, осъществените нарушения съдържат признаците на административно нарушение на законодателството, съгласно ЗДвП.

За приложението на чл. 28 ЗАНН.

Действително, АНО не е изложил съображения относно дали деянието е маловажен случай, но доколкото в разглеждания случай не са налице основания за прилагане на нормата на чл. 28 от ЗАНН, необсъждайки дали деянието е маловажен случай, АНО не е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила.  В този смисъл  е налице константна съдебна практика – Решение от 11.03.2010г. на Добричкият Административен съд по к.а.д. № 62/2010 год; Решение № 244 от 28.12.2010 г. на Административен съд – Сливен по КАНД 227/10г.

По размера на наказанията.

 Видно от справка за нарушител от региона /л.17/, е че жалбоподателят е правоспособен водач на МПС едва от 2011г, същият е извършвал нееднократно нарушения на ЗДвП, поради което според настоящия съдебен състав, намаляването на наказанията визирани в обжалваното НП би било в разрез с индивидуалната превенция.

Водим от гореизложеното, съдът намира жалбата за неоснователна, поради което и на основание чл. 63, ал. 1, изр. 1, предл. 1 от ЗАНН, съдът,

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 347/12 от 11.05.2012г. на началник сектор ПП  към ОДМВР – Разград.

 Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                        Районен съдия: