Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

 

 

Номер  412                    17.07.2012 година                    Град  Разград

 

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На  06.07.                                                                 Година 2012

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Х.

Секретар:  Пенка Тоцева

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Х. административно наказателно дело номер 473 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от  Ж.Д.Ж. против наказателно постановление № *** от ***г. на началник група в сектор ПП при ОДМВР Р., с което за извършено нарушение  по чл. 5, ал.1, т.1 пр.4 ЗДвП и чл. 123, ал.1, т.1 ЗдВП му е наложено  административно наказание глоба в размер на 1 000 лв. на основание чл. 177, ал.3 ЗДвП.

Жалбоподателят намира НП  за незаконосъобразно и моли за неговата отмяна. Излага подробни съображения.

В съдебно заседание при редовност в призоваването  жалбоподателят не се явява. Явява се защитникът му адв. В. К. от АК Разград, който поддържа жалбата си и излага допълнителни съображения.

АНО, при редовност в призоваването не изпраща представител. В придружителното писмо с което е изпратена преписката е отразил искане за потвърждаване на НП.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект.

Разгледана по същество, същата  е основателна.

От фактическа страна:

Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение от *** г., съставен на жалбоподателя, за това, че на ***г около *** часа в гр. Р. на кръстовище на ул. К. Б. с ул. В. Л., управлява  товарен автомобил М. с  рег. №  ***, с вдигнат кош на самосвалната уредба, в следствие на което удря и причинява щети по сфетофарната уредба на кръстовището. Водача напуска ПТП-то.

Гореописаните деяния били квалифицирани от актосъставителя по по чл. 5, ал.1, т.1 ЗДвП и чл. 123, ал.1, т.1 ЗдВП

Жалбоподателят депозирал писмени възражения в които посочил, че поради авария в механизма за свалянето на коша на самосвала, коша не се е смъкнал без жалбоподателя да разбере това. Не бил усетил, че кошът е ударил и увредил сфетофарната уредба, поради и което не е спрял.

Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него, и е приел, че са нарушени посочените в цитирания АУАН правни норми, и наложил горепосочените санкции.

Съдът намира, че е налице противоречие, между описаната фактическа обстановка и нормата на чл. 177, ал.3 ЗДвП въз основа на която АНО е наложил процесното наказание. Това нарушение е самостоятелно основани за отмяна на НП, поради което е безпредметно да бъдат обсъждани останалите възражения на жалбоподателя.

 

 Водим от гореизложеното, съдът,

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление № *** от ***г. на началник група в сектор ПП при ОДМВР Р.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                        Районен съдия: