П Р И С Ъ Д А

 

          451                             25.07.2012 година                          град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На   двадесет и пети юли                                                         2012 година

В публично заседание в следния състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ХРИСТОВ                               

                 

                                                                   

Секретар: В.Д.

Прокурор:    

Като разгледа докладваното от съдията

ЧХН дело № 501 по описа за 2012 година

 

П Р И С Ъ Д И:

                                            

ПРИЗНАВА подсъдимия Е.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, за ВИНОВЕН в това, че на 21.04.2012 в гр. Разград и в гр. София, пред Началник на  Районно управление “Полиция” гр. Разград, Района прокуратура гр. Разград, и Министъра на вътрешните работи е разгласил позорно обстоятелство за А.И.К., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, в качеството му на Младши полицейски инспектор към Районно управление “Полиция”  Разград, при и по повод изпълнение на службата му, а именно, че е извършил своеволия, има лично отношение към подсъдимия и семейството му, изпълнява лични поръчения, извършва полицейска репресия над обикновените граждани, с оглед решаване на политически различия, поведението на А.И.К. като полицай не може да служи за подражание на колегите му,

като клеветата е извършена публично - престъпление по чл. 148, ал.2 във вр. с ал.1, т.1 и т.3 НК, във вр. с чл. 147, ал.1 НК, поради което, на основание чл. 54, ал.1 НК, му налага наказание ГЛОБА в размер на 7 986 лева и наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ.

               

ОСЪЖДА, на основание чл. 45 във вр. с чл. 52 ЗЗД,  Е.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ на А.И.К., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, сумата от 5 000 лева представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди, в резултат на гореописаното деяние.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал.3 във вр. с ал.1 НПК във  вр. с чл. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, подсъдимия Е.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес ***,  ДА ЗАПЛАТИ  по сметка на Районен съд – Разград, сумата от 200 лева представляваща дължима държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

 

 ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал.3 във вр. с ал.1 НПК,  подсъдимия Е.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ на А.И.К., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, сумата от 212 лева представляващи направени деловодни разноски - разноски за адвокатско възнаграждение за повереник и заплатена държавна такса за образуване на делото.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд - Разград.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: