Мотиви към решение  №445 от 23.07.2012г.,

      постановено по AНД №576/2012г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в с.Каменар от С.Б.С. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 20.07.2012г. около 20ч, в с.Каменар, на площада пред Кметството, С. в явно нетрезво състояние, започва да обижда С. С. С., която е жена на брат му Б. с думите: “Да те еба в путката”, “Да те еба в устата”, “Да еба на майка ти путката”, след което нанася няколко удара с юмрук в областта на  лицето. С поведението си С. нарушава общоприетите норми на поведение на обществено място проявата е в оскърбително отношение и държане към гражданите”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава обяснения, като не отрича да е извършил проявата в Акта, като обяснява, че е бил под въздействието на алкохола и не си спомня дори присъствието на жената която е съпруга на неговия брат, Съжалява за стореното

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителя в с.з. писмените обяснения  на свидетелите С. С., Ф. Ш., Б. А., С.С. относно фактическа обстановка, отразена в съставения акт.

Нарушителят С. ***. На 20.07.2012г. около 20 часа бил по ул.”*****” - на площада пред Кметството в селото. Преди това същият пил алкохол, като започнал с бира и продължил да пие и друг алкохол. По това време там била и съпругата на брат му – С. С. с внучето си. Нарушителят е приближил и без никаква причина започнал да я псува и обижда, след което я ударил по лицето. Намесил се и присъстващия там Б. А., който отвел С. в дома му.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на свидетелите по преписката, съставения акт. Обясненията на нарушителя в с.з. се подкрепят от останалите материали по преписката и с останалите доказателства,  като съдът ги кредитира.

Така с деянията  си,  нарушителят  С.Б.С. е нарушил обществения ред, след като е бил в нетрезво състояние на площада в с.Каменар на обяд на 20.07.2012г., около 20ч, държал се е възмутително  и непристойно, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение и присъстващите там - в частност към С. С., която била негова роднина. Псувал я като използвал нецензурни и неприлични думи и я ударил. Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и ниската такава на дееца. Предвид добрите характеристични данни на нарушителя, това че не е осъждан, няма данни да е извършвал на други противообществени прояви, близките роднински връзки с пострадалата, неговото признание и съжаление, очевидно е, че допуснатото от него нарушение на обществения ред не е с дотолкова висока обществена опасност. Предвид изложеното, съдът намира, че по-удачното наказание спрямо С. от предвидените в УБДХ ще бъде “глоба”. Размерът на същата обаче следва да е към средния, тъй като проявата е извършена на площада, чрез използване на псувни и  ругатни както и в нанесени удари по пострадалата, поради което съответна в случая е глоба в размер на 250лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.    

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: