Р Е Ш Е Н И Е

Номер 208                                   04.07.2012 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На на пети юни                                две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   П.Т.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1553 по описа за 2010 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Депозирана е искова молба от ЕТ “***********” – гр- ***** срещу Б.И.М. за осъждане на ответника да отстъпи собствеността и предаде владението на лек автомобил, който се твърди, че е собственост на ищеца и неправомерно се намирал във фактическа власт на ответника – предаден му въз основа на незаконни действия на съдебен изпълнител по изпълнително производство. Претендират се и разноски.

          В предоставения му срок ответника депозира отговор като оспорва иска.

           В съдебното заседание не се явяват представители на страните.

          Предявеният иск е с правно основание чл.108 от Закона за собствеността.

           Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа страна следното: Срещу ищеца по настоящото дело е било водено изп. дело № 20107610400151 на ЧСИ Гюнеш Солаков с район на действие Окръжен съд Разград при което на публична продан е изнесен процесния лек автомобил /тогава собственост на ищеца/ – марка ПЕЖО 307 СВ, с рег. №****. С постановление  от 29.06.2010г. на ЧСИ процесното МПС е възложено на ответника по делото Б. А., който бил обявен за купувач. Същото постановление за възлагане е обжалвано с частна жалба пред РОС и е потвърдено, с което възможностите за обжалване са изчерпани. Не е спорно, че и понастоящем процесното МПС е във владение на ответника.   

Изложените обстоятелства налагат следните правни изводи: Искът е неоснователен, поради това, че  ищецът очевидно не е собственик на автомобила, който иска да му бъде предаден. Същият е загубил собствеността по силата на публичната продан, която е извършена. Като купувач ответникът е станал собственик на същия автомобил /чл.482, ал.2 от ГПК/ и държи този автомобил на правно основание. Ето защо предявеният срещу него ревандикационен иск следва да бъде отхвърлен, като неоснователен.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

                                                                  Р  Е  Ш  И  :

            ОТХВЪРЛЯ иска предявен от ЕТ “********” – гр- ****** ЕИК 826053879 със седалище гр. Кюстендил, ул. Тодор Ангелов Божаната №8, ет.3 срещу Б.И.М. ЕГН ********** *** В. З.*** за осъждане на ответника да отстъпи собствеността и предаде на ищеца владението на лек автомобил марка ПЕЖО 307 СВ, с рег. №******, рама VF33HRHSB82974938, двигател №200303EHI01H52, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: