Р Е Ш Е Н И Е

Номер 239                                   19.07.2012 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и шести юни                                     две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1546 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Депозирана е искова молба от  А. Р. И. против С.М.С. за осъждането на ответника да заплати на ищеца 1156 лв. Твърди се че ответника като бивш частен съдебен изпълнител по изпълнително дело по което ищецът бил взискател бил събрал от длъжника сума за погасяване вземането на ищеца, но не му я привел изцяло, като според ищеца бил присвоил претендираната в настоящия процес сума.  В съдебното заседание искът се поддържа от ищеца лично и от процесуалния му представител, като се излагат и доводи за неправилно разпределение – конкретгно за неправилно изчислена лихва, полагаща се на ищеца по разпределението.

        Ответникът в отговора си и чрез процесуалния си представител оспорва иска и моли за отхвърлянето му.

          Предявеният иск е с правно основание чл.45 от Закона за задълженията и договорите, тъй като се твърди, че ответникът е присвоил тези суми, които следвало да преведе на ищеца.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа страна следното: В полза на ищеца по НОХД №362/2000г. на РРС е издаден изпълнителен лист от 20.04.2004гг. срещу В. М. В. за заплащане на 500 лв за нанесени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от 27.12.1995г. до окончателното изплащане. Било е образувано изпълнително дело №72/2006г. на ЧСИ С. С. /ответника по делото/. По същото изпълнително дело през 2006г. е била събрана сума от 1688,52 лв. Тъй като взискателят е бил освободен от такси по изпълнението, то същите е следвало да се съберат от длъжника и така от посочената сума са приспаднати като такси за съдебното изпълнение 398,22 лв и 200 лв,  с които е платен адвокатски хонорар на представляващия взискателя адвокат /пълномощно е пердставено по изпълнителното дело/. Изложеното се установява от приложеното копие от изпълнително дело №72/2006г. на ЧСИ С. С., както и от заключението на назначената експертиза. При това сумата която е следвало да се изплати на взискателя е 1090,30 лв, включваща 500 лв главница, 100 лв разноски по делото и  490,30 лв законна лихва върху главницата. С оглед възраженията за неправилно изчислена лихва, вещото лице установява, че същата е правилно изчислена. Тази сума от 1090,30 лв е изплатена на взискателя, който въпрос не е спорен по делото.

При така установените фактически обстоятелства съдът направи следните правни изводи: Искът срещу ответника е неоснователен и следва да бъде отхвърлен. Очевидно в случая няма извършено присвояване, както се твърди в исковата молба, а събраната сума е съответно разпределена като на ищеца е заплатено това което е следвало да му бъде заплатено след приспадане на съответните такси и възнаграждения. В хода на делото ищецът неколкократно променя тезата си, като в един момент сочи на неправилни изчисления на дължимата му лихва, на неправилно платени суми, които възражения биха имали смисъл в една жалба срещу разпределение. В настоящия процес обаче се претендира вреда причинена от присвояване /поне така предметът на делото е определен в исковата молба/ и доколкото такава деликтна дейност от страна на ответника очевидно не се установява, то искът следва да бъде отхвърлен като неоснователен.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОТХВЪРЛЯ иска предявен от  А. Р. Ибрахим ********** *** против С.М.С. *** за осъждането на ответника да заплати на ищеца сумата 1156 лв, които ответникът бил присвоил като частен съдебен  изпълнител по изпълнително дело №72/2006г. на ЧСИ С. С. с район на действие Окръжен съд Разград.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: