Р Е Ш Е Н И Е  

Номер 261                             15.08.2012 г.                      гр.Разград   

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                   състав         

На седемнадесети юли                        две хиляди и дванадесета  година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар  П.Т.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№868 по описа за 2010 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Искът е за делба - правно основание чл.341 и сл. от ГПК, като производството е във фазата по извършване на делбата.

      Делбата е допусната между Б.Н.И. *** и  Й.Д.Й. *** като същата следва  да се извърши за следния недвижим имот: жилище /апартамент/ с идентификатор ***  по кадастралната карта и регистри, одобрени със Заповед № *** г. на Изпълнителния директор на АГКК, което жилище се намира в сграда № ***, разположена в поземлен имот с кадастрален идентификатор №*** с адрес гр. Р., ул. И. В. №***, четвърти етаж, среден апартамент, площ от 76,00 кв.м.,  състоящ се от две стаи, кухня, тоалетна и баня, ведно с прилежащите му избено помещение №*** с площ 9 кв.м., таванско помещение №***, с площ 10,00 кв.м., 6,78 % от общите части на сградата и отстъпеното право на строеж при права 1/2 ид.ч. за Б.Н.И.  и ½ ид.ч. за Й.Д.Й..

В с.з. на *** г.  съделителителят Й.Й. е направил искане за възлагане на имота по реда на чл.349, ал.2 от ГПК.

              Според назначената по делото съдебно-техническа експертиза допуснатия до делба недвижим имот  не е реално поделяем в определените от съда  квоти. Пазарната стойност на делбения имот е 60000 лв. Оценката е изготвена по сравнителен метод от вещото лице, тъй като въпреки неколкократните отлагания на делото с цел осигуряване на достъп на вещото лице, ответникът не осигурява достъп на вещото лице до имота и така възпрепятства извършването на оглед. С оглед изложеното съдът приема направената оценка за обективна.

             Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът счита че при извършване на делбата следва да се приложи разпоредбата на чл.348  от ГПК, тъй като делбеният имот е неподеляем и същият не може да бъде поставен в някой от дяловете, тъй като липсва друго имущество, с което да бъде осъществено уравнението.  Съделителят Й.Й. е направил изкане за възлагане, но съдът намира същото за неоснователно. Искането е направено  по реда на чл.349, ал.2 от ГПК, по който ред  обаче възлагане може да се извърши само при съсобственост която е възникнала изцяло в резултат на наследяване. Разглежданата съсобственост между страните относно делбения имот обаче не е наследствена, а се явява съсобственост, възникнала в резултат на прекратена съпружеска имуществена общност. Поради това възлагане по реда на чл.349, ал.2 ГПК не може да се извърши. Възлаганията в случаите, когато делбеният имот е бил в съпружеска имуществена общност, прекратена поради развод, са уредени в чл.349, ал.1 ГПК. Ответникът обаче не може да иска възлагане и по този ред. Това е така, защото когато бракът е прекратен с развод, бившият  съпруг може да иска възлагане, ако на него е предоставено упражняването на родителските права върху децата – т.е доколкото той упражнява родителски права върху непълнолетните деца от брака. В случая действително при развода между страните на съделителя Й. е предоставено упражняване на родителските права спрямо едно от децата от брака /Решение по бр.д. № *** г. на РРС – л.95-96 от делото/. Понастоящем обаче децата на страните са пълнолетни и не е налице упражняване на родителски права. При това очевидно не са налице продпоставките за възлагане по реда на чл.349, ал.1 от ГПК, поради което и искането за възлагане следва да се отхвърли. При това имотът следва да бъде изнесен на публична продан, като получената при проданта сума бъде разпределена между страните в съответствие с квотите им в съсобствеността.

          Всеки от съделителите следва да заплати по 4% върху стойността на своята идеална част от недвижимия имот.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН  Недвижим имот - жилище /апартамент/ със идентификатор ***  по кадастралната карта и регистри, одобрени със Заповед № *** г. на Изпълнителния директор на АГКК, което жилище се намира в сграда № ***, разположена в поземлен имот с кадастрален идентификатор №*** с адрес гр. Р., ул. И. В. № ***, четвърти етаж, среден апартамент, площ от 76,00 кв.м.,  състоящ се от две стаи, кухня, тоалетна и баня, при съседи на същия етаж №***   и №***2, под обекта №***,  ведно с прилежащите му избено помещение №*** с площ 9 кв.м., таванско помещение №***, с площ 10,00 кв.м., 6,78 % от общите части на сградата и отстъпеното право на строеж, като получената при проданта цена следва да бъде разпределена между Б.Н.И. ЕГН ********** *** и  Й.Д.Й. ЕГН ********** ***, при права по ½ идеална част за всеки от тях.

ОТХВЪРЛЯ искането на съделителя  Й.Д.Й. *** за възлагане в негов дял на делбения имот, като НЕОСНОВАТЕЛНО.

          ОСЪЖДА Б.Н.И. ЕГН ********** да заплати по сметка на РРС сумата от 1200 лв  за държавна такса върху стойността на нейния дял.

          ОСЪЖДА  Й.Д.Й. ЕГН ********** да заплати по сметка на РРС сумата от 1200 лв  за държавна такса върху стойността на неговия дял.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: