Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    324, 01.08.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На тридесет и първи Май  2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 283 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от М.Ц.К. *** против  Наказателно постановление № 2003/02.09.2010г. на ВНД Началник на РУП Разград към ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.7 от ЗБЛД  й е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2,пр.1 от ЗБЛД. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград не се явява проц. представител. Не е депозирано становище.

       РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Н 23.08.2010г. на жалбоподателят бил съставен бл. АУАН №079507, за това, че ”... на 23.08.2010г. около 16,00ч. в гр. Разград не е положила достатъчно усилия да опази свидетелството си за управление, следствие на което го изгубва...”. Актосъставителят квалифицирал нарушението, като такова по чл.7 от ЗБЛД, запознал нарушителят със съдържанието на акта и го връчил срещу подпис. Нарушителят го подписал без възражения. На база съставеният АУАН на 02.09.2010г. ВНД Началник на РУП Разград към ОДМВР-Разград, издъл и обжалваното НП, в което в обстоятелствената част вписал „ ...на 23.08.2010г. около 16,00ч. в гр. Разград Й. не е положил достатъчно грижи за опазване на личната си карта първа по ред,вследствие, на което я изгубва...”, квалифицирал нарушението по чл.7 от ЗБЛД и на основание чл.81, ал.2,т.2,пр.1 от ЗБЛД наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 30,00лв. Няма данни по делото, въз основа на които да се установява по безспорен начин кога процесното НП е връчено на жалбоподателя. Същият твърди, че е получил копие от НП по собствена инициатива на 04.04.2012г. от служител на РУП – Разград. Жалбата срещу НП е постъпила при адмнаказващият орган на 05.04.2012г. 

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       От анализа на обстоятелствената част, описана в АУАН и НП се констатира съществено разминаване, относно личността на нарушителя и обекта по отношение, на който е извършено нарушението, което води до нарушаване правото на защита на санкционираното лице. Това води до незаконосъобразност на издаденото и обжалвано НП, поради което същото следва да бъде отменено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

      

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 2003/02.09.2010г. на ВНД Началник на РУП Разград към ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.7 от ЗБЛД  на М.Ц.К. *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2,пр.1 от ЗБЛД, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: