Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 424,08.08.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На дванадесети Юли  2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: П.Т.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 313 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Б.И.А. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 320/03.04.2012г. на Директор на РДГ-Русе, с което за нарушение на чл.213, ал.1 от Закон за горите  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева, на основание чл.266, ал.1 от ЗГ, като на основание чл.273, ал.1 от ЗГ са отнети в полза на държавата вещите предмет на нарушението – 2пр.куб.метра дърва за огрев /цер/ и вещите послужили за извършване на нарушението 1бр. товарен фургон „ Форд Транзит Д” с рег. № ****. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно, оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

       За въззиваемата страна –  РДГ-Русе се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 13.02.2012г. жалбоподателят Б.А. с товарен фургон „ Форд Транзит Д” с рег. № ***, собственост на Я. Я. от гр. Б., превозвал около 2 пр.куб. метра дърва за огрев /цер/, нарязани, а част от тях и нацепени.  В гр. Разград  в близост до ССТ „ Ангел Кънчев” бил спрян за проверка от наряд на РУП – Разград – св. Б.. След констатиране на обстоятелството, че тов. Автомобил превозва дърва за огрев, бил подаден сигнал в ТП „ ДГС” – Разград, като на място отишъл св. И.А.А. – пом. лесничей при ТП „ ДГС” – Разград. Той лично извършил обстоен оглед на дървесината, при което установил, че по дърветата, нарязани на по около 30см., част от тях и нацепени, няма КГМ. За транспортираната дървесина Б.А., представил превозен билет № КС 246359/001329 от 04.12.2011г. За констатираното нарушение, че Б.А. на посочената дата и място с товарен фургон „ Форд Транзит Д” с рег. № **** превозва дърва за огрев /цер/, нарязани на 0,3ч. и част от тях нацепени, същите на се придружени / маркирани / с КГМ, доказваща законния им произход, И.А.А. – пом. лесничей при ТП „ ДГС” – Разград в присъствие на св. Б. и нарушителя съставил АУАН № 320/13.02.2012г., в който описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го по чл.213, ал.1 от ЗГ и го връчил  подпис на нарушителя, който не вписал възражения. На 14.02.2012г. в срока по чл.44 от ЗАН, пред адм. наказващия орган  Б.А. депозирал писмени възражения. По късно на 03.04.2012г. на база съставения АУАН било издадено и процесното НП, в което нарушението било описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано по чл.213, ал.1 от НК и адм. наказващият орган наложил административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева, на основание чл.266, ал.1 от ЗГ, а на основание чл.273, ал.1 от ЗГ разпоредил  отнемане в полза на държавата на вещите предмет на нарушението – 2пр.куб.метра дърва за огрев /цер/ и вещите послужили за извършване на нарушението 1бр. товарен фургон „ Форд Транзит Д” с рег. № *****. НП редаовно връчено на санкционираното лице на 12.04.2012г. Жалбата срещу него пъстъпила при адм. наказващия орган на 11.04.2012г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е частично основателна.

От писмените доказателства съдържащи се в адм. наказателната преписка, приобщени към доказателствата по делото и от разпита  на свидетелите в хода на събебното следствие, по категоричен и безспорен начин се установява нарушението извършено от жалбоподателя – на 13.02.2012г. в гр. Разград, превозва с товарен фургон „ Форд Транзит Д” с рег. № **** дърва за огрев /цер/, нарязани на 0,3ч. и част от тях нацепени, същите на се придружени / маркирани / с КГМ, доказваща законния им произход. Твърденията на нарушителя, изтъкнати пред съда, че превозния билет доказва произхода на процесната дървесина е несъстоятелен, доколкото не е открита КГМ, установяваща, че превозваните дърва са именно посочените в превозния билет. От друга страна представения по делото превозен билет не касае точно този превоз на дървесината. 

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

В частта, с която обаче е отнет в полза на държавата товарен фургон „ Форд Транзит Д” с рег. № *****, обжалваното НП е незаконосъобразно. Разпоредбата на чл.273, ал.1 от ЗГ изисква адм. накзващия орган да изследва, че процесното МПС е използвано независимо или против волята на собственика, за което няма данни в адм. наказателната преписка и по този начин е извършил процесуално нарушение, довело до ограничаване правото на защита на санкционираното лице. Ето защо съдът намира, че в тази част атакуваното НП следва да бъде отменено,  а отнетото МПС, върнато на собственика Я. Я.  от гр. Б..

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

      

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

ОТМЕНЯВА НП № 320/03.04.2012г. на Директор на РДГ-Русе , в частта, в която на основание чл.273, ал.1 от ЗГ е отнет 1бр. товарен фургон „ Форд Транзит Д” с рег. № *****, като незаконосъобразно.

ПОТВЪРЖДАВА НП № 320/03.04.2012г. на Директор на РДГ-Русе, в останалата част, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: