Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 423,07.08.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На дванадесети Юли  2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: П.Т.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 428 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от И.Х.С. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 1986/07.12.2009г. на ВНД Директор на ОДМВР-Р., с което за нарушение на чл. 5б, ал.3 от ЗЗД й е наложено  административно наказание  “Глоба”, в  размер на 2000.00 лева, на основание чл.45, ал.1 от ЗЗД. Недоволна, жалбоподателката моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно, оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Р. не се явява проц. представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателката И.Х.С., работела на длъжност „ сервитьор „ в клуб „ Е.” в хотел – Р. На 28.11.2009г. около 0,30ч. при извършена проверка в заведението от служители на РУП – Р., било констатирано, че „ ... И.Х.С. на 28.11.2009г. около 0,30ч. в гр. Р., клуб „ Е. „, находящ се в хотел „Р.”, като длъжностно лице /сервитьор/, сервирала алкохол /текила, бира, водка/ на непълнолетни лица, посетили без придружител заведението след 22,00ч....”. За констатираното нарушение пол. служител Й. Г., в присъствие на св. Г. И., съставил на нарушителката в нейно присъствие АУАН бл. № 644687, в който описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го по чл.5б, ал.3 от ЗЗД и го връчил срещу подпис. Жалбоподателката подписала АУАН без възражения. В срока по чл.44 от ЗАН постъпили писмени възражения от нарушителката, в които по същество оспорва констатациите отразени в съставетния АУАН. По късно на 07.12.2009г. на база съставения АУАН било издадено и процесното НП, в което адм. наказващия орган описал нарушението по идентичен с АУАН начин, квалифицирал го по чл.5б, ал.3 от ЗЗД и на основание чл.45, ал.1 от ЗЗД, наложил наказание „ глоба „ в размер на 2000,00лв. По делото няма данни НП да е редовно връчено на жалбоподателката. Жалбата срещу НП постъпила при адм. наказващшия орган на 24.02.2012г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

Обжалваното НП е издадено при процесуални нарушения, довели до неговата незаконосъобразност. Още с писмените възражения срещу съставения АУАН, депозирани в срок пред адм. наказващия орган, са разкрити спорни обстоятелства, поради което по силата на чл. 52, ал.4 от ЗАНН е следвало да бъде извършено разследване – снемане на писмени обяснения от „непълнолетните лица”, уточняване на самоличността им, установяване пропусквателния режим в заведението и съответните длъжностни лица, допуснали непълнолетни без придружител в заведението след 22,00ч. Факти и обстоятелства, който биха установили по безспорен и категоричен начин извършване на нарушението от обективна  субективна страна. В процедурятя по ЗАНН, доказателствената тежест пада върху адм. наказващия орган. Като не е извършил пълно доказване н осъщественото нарушение, адм. наказващият орган е допуснал издаването на едно незаканосъобразно НП, което следв да бъде отменено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

      

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА  НП № 1986/07.12.2009г. на ВНД Директор на ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл. 5б, ал.3 от ЗЗД на И.Х.С. ЕГН **********  е наложено  административно наказание  “Глоба”, в  размер на 2000.00 лева, на основание чл.45, ал.1 от ЗЗД, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: