РЕШЕНИЕ

 

№448                                        03.08.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и четвърти юли                                                          две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №498 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

 

Постъпила е жалба от С.Й.Д. ***, срещу Наказателно постановление №37 – 0000065/19.03.2012г. на Главен инспектор Областен отдел «КД-ДАИ» - гр. Р., с което на основание чл.93, ал.2  от Закона за автомобилните превози  за нарушение на чл.89, т.4  от Наредба №33/03.11.1999г. на МТ, му е наложена глоба от 500 лв.  В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде  отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателя не се явява.   

В съдебно заседание, наказващия орган счита НП за правилно и законосъобразно имоли да бъде потвърдено.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок и от легитимирана страна жалбата е допустима, а разгледана по същество  е неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №37 – 0000065/019.03.2012г. на Началник Областен отдел «КД-ДАИ» - гр. Р., на основание чл.93, ал.2, от Закона за автомобилните превози  за нарушение на чл.89, т.4 от Наредба №33/03.11.1999г. на МТ, на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 500лв. В наказателното постановление констатираното нарушение е отразено от фактическа страна по следния начин: «на 23.02.2012г. около 14,40 часа в гр.Р., на изхода за гр.Ш. до Археологически музей «А.», като водач на товарен автомобил «Волво» с рег. № ********, извършващ обществен превиз на товари в страната с 9267 за международен автомобилен превоз на товари, с п ътен лист№..., с отразен маршрут на движение от гр.Разград до гр.С.,  с Товарителница №..., оборудван с аналогов тахограф ...   се установи: 1. Водачът Д., извършва обществен превоз без да представи удостоверение на ППС за обществен превоз на товари или заверено копие от Лиценз на Общността. Представя заверено копие от лиценз №292670002 валиден до 01.02.2012г..».

По делото е разпитан като свидетел актосъставителят Г.Д.М., който в показанията си потвърждава отразените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че при извършената процесния ден проверка на управлявания от жалбоподателя автомобил, който извършвал обществен превоз на товари.  Автомобилът бил собственост на «С. К.» ЕООД притежаващ лиценз за международен обществен превоз на товари. Водачът представил пътен лист и товарителница от същата дата. След проверка на докумените св.М. установил, че водачът не представя заверено копие от лиценз на общността. Представил заверено копие от лиценз на Общността №292670002, което било с изтекъл срок. Жалбоподателят не е имал в автомобила копие от валидното към този момент заверено копие от лиценз на общоността. Като възражение в акта, било вписано от жалбоподателя, че има редовно копие от лиценз №292670001, но в момента този документ не бил в камиона. По-късно след съставяне на АУАН, изискуемия документ бил представен.

Съдът намира изложената в акта и НП фактическа обстановка, отговаряща на действителността, като се позовава на показанията на св.М., приложените материали към административнонаказателната преписка.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. На посочената в акта дата, същият е осъществявал обществен превоз на товари на територията на страната от гр.Р. за гр.С.. Водачът не е имал в себе си, заверено копие от лиценз на Общността, като такъв документ бил представен по-късно в ОО КД ДАИ Р. Явно, че изискуемият документ е съществувал, но не е бил във водача по време на проверката. Неоснователно е възражението в жалбата, че по време на проверката бил представен валиден към момента лиценз №29670002, тъй като от показанията на св.М. и от приложеното копие на същия по делото се установява, противното. Валидният към този момент копие от лиценз на Общността, който е с друг номер и който е вписал в акта и жалбоподателя на мястото за обяснения или възражения от негова страна, не се намирал в момента на проверката в камиона. Съгласно разпоредбата на чл.89 т.4 от Наредба №33/01.11.1999г. на МТ, по време на работа водач, който извършва обществен превоз задължително представя при поискване от контролните органи заверено копие от лиценз на Общността. Жалбоподателят е бил водач на ППС, извършващо обществен превоз. Фирмата собственик на МПС-то е имала издаден лиценз на Общността, като в този случай е следвало при работата си водачът да носи в себе си и да представи по време на проверка от страна наконтролните органи, процесния документи. Правилно е била приложена санкционната разпоредба на чл.93 ал.2 от ЗАП «Водач на МПС, който извършва обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници и товари и не представи в момента на проверката издадения лиценз, заверено копие от лиценз на Общността, разрешението, документа за регистрация или други документи, които се изискват от регламент на европейските институции от този закон или от подзаконовите нормативни актове, се наказва с глоба 500лв. Именно един от тези изискуеми документи не е носил водача извършващ обществен превоз в конкретния случай. Поради което правилно е била ангажирана отговорността му. Наказанието наложено на жалбоподателя - глоба от 500лв е в съотвествие на приложената санкционна норма, която е в абсолютен размер и не може да бъде изменяна.

Поради изложеното, наказателно постановление като правилно и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление №37 – 0000065/19.03.2012г. на Главен инспектор в Областен отдел «КД-ДАИ» - гр. Р., с което на С.Й.Д. ***,  на основание чл.93, ал.2,  от Закона за автомобилните превози  за нарушение на чл.89 т.4  от Наредба №33/03.11.1999г. на МТ му е наложена глоба от 500лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: