Мотиви към Решение №469/10.08.2012г. , постановено по НАХД №650/2012г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от И.Б.Д. *** проява на дребно хулиганство.

Нарушителят И.Д. дава обяснения в които признава виновността  си относно деянието описано в съставения срещу него акт. Изразява съжаление за случилото се.

 Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намери за установено следното: На 09.08.2012г. около 11,30 часа нарушителят  Д. се прибрал в дома си в гр. Разград, в който живеел заедно със майка си и сестра си. Скарал се без причина с майка си  - както сам сочи, това се случвало често – и и отправил обиди, употребявайки думите “курва”, “майка ти ще еба” и накрая в яда си я ударил с ръка в главата.  Впоследствие били повикани полицейските служители които изяснили случая.

Описаната фактическа обстановка се доказва по несъмнен начин от приобщените писмени обяснения на свидетелите С. М. и И. Д., а също и от обясненията на самия нарушител, който в съдебното заседание изцяло признава вмененото му в акта нарушение. Очевидно нарушителят е бил афектиран от честите скандали в семейството и е проявил агресивност, както сам сочи.

При това съдът намира, че нарушителят И.Д. e нарушил обществения ред и спокойствието на присъстващите и e  предизвикал възмущението им. Проявата му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

 При определяне на наказанието на нарушителя Д. съдът отчита като смекчаващи  обстоятелство добрата характеристика на нарушителя, факта, че същия признава вината си, очевидно съзнава, че е сгрешил и явно разбира неморалността на поведението си. При това съдът намира, че административното наказание на нарушителя следва да се определи по по - леката алтернатива на чл.1, ал.1 от УБДХ, а именно глоба в размер на сто и петдесет лева, като съдът намира, че по този начин целите на наказанието ще се постигнат.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                                                       

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: