МОТИВИ към решение №  479   от 23.08.2012 г., постановено по НАХД №681/2012 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от П.И.Б. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на *** г. в гр. Р.

            Нарушителят Б. признава, че по същото време е бил на мястото и е влязъл в пререкания с продавачката на цигари и е бутнал машината, но сочи като причина за това обстоятелството, че не получил от машината това, за което пуснал монети. Отрича да я блъскал силно.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: На *** г. след полунощ П. Б. отишъл в района на джамията “И. П.” в гр. Р. Пуснал монети в машината за закуски, която се намирала до павилион за цигари. След като не получил бирата, той ударил машината и раздразнен се обърнал към продавачката на цигари Б. Д. с искане да му върне парите и да се срещне с управителя. Д. се уплашила от държането му и сигнализирала полицията. Когато полицаите пристигнали Б. продължил да настоява да си получи парите.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя и показанията на свидетелката.

            Нарушителят е безработен и неосъждан.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителите са предизвикали възмущението на свидетелката Д. и пристигналите на място полицейски служители. В случая деянието е със сравнително  ниска общества опасност, тъй като няма нанесени удари на друго лице и инцидентът е станал по време, когато не е имало много хора. Обществената опасност на нарушителят е ниска, тъй като същият е неосъждан.

            При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете ниската обществена опасност на деянието и дееца и счете, че следва да наложи по-лекото от двете наказания – глоба в минималния предвиден размер от 100 лв.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: