МОТИВИ към присъда №485/24.08.2012 г. по НОХД  689 от 2012 година по описа на Разградския районен съд.

            Обвинението срещу подсъдимия  Д.Н. П. е за престъпление по чл.343б ал.1 от НК за това, че на 23.08.2012 г. в гр.Разград е управлявал  л.а. “Фиа Браво” с ДК №***** с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,49 на хиляда , установено по надлежния ред.

            Подсъдимият признава фактите, изложени в обвинителния акт.

            Представителят на РРП в съдебно заседание поддържа обвинението и счита същото за доказано в хода на съдебното следствие. Предлага по отношение на подсъдимия да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изтърпяването на което да бъде отложи за изпитателен срок от три години и лишаване от право да управлява МПС за срок от една година.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка по делото: Подсъдимият Д.Н.П. е български гражданин, със средно специално образование, разведен, безработен, реабилитиран по право и по отношение на него е прилагана разпоредбата на чл.78А от НК.

            На 22.08.2012 г. вечерта, подс. П. употребил алкохол. След полунощ, след скандал с жената, с която съжителствал, той тръгнал от гр.Разград с л.а. “Фиат Браво” с рег.№***** в посока към гр.Попово, но на изхода от града се върнал на ул.”*****”, за да вземе мобилния си телефон. На тази улица свидетелите П. и Б., полицейски служители, му извършили проверка на документите, а с техническо средство “Дрегер” го изпробвали за алкохол. Уредът отчел концентрация на алкохол в кръвта  в размер на 1,49 промила. Полицейските служители предложили на П. талон за изследване на кръвта, но той отказал да се подложи на такова.

            При така установената фактическа обстановка с деянието си подсъдимият е извършил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б ал.1 от НК.

            При определяне на наказанието съдът отчете сравнително ниската степен на обеществена опасност на деянието – концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия е близка до минималната за инкриминиране на деянието и сравнително високата степен на обществена опасност на дееца, на който често са налагани административни наказания за нарушения на ЗДвП и смекчаващите обстоятелства -  същият съжалява за деянието и отегчаващите – за престъпления по транспорта е осъждан и реабилитиран и му е налагано адм. наказание по чл.78А от НК и определи наказание лишаване от свобода в средния размер – шест месеца. Тъй като към настоящия момент подс.П. е реабилитиран, съдът счита, че следва да отложи изтърпяването на наказанието лишаване от свобода за изпитателен срок от три години, тъй като и по този начин ще се постигнат целите на наказанието, вкл. и поправянето на подсъдимия.

            При налагането на наказанието лишаване от право да управлява МПС съдът отчете обстоятелството, че подсъдимият се грижи за болния си баща и определи такова под средния размер, а именно десет месеца.

            В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: