РЕШЕНИЕ

 

№535                                      19.09.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд

 на четиринадесети септември                                                     две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №476 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от С.Н.К. *** срещу Наказателно постановление №37 – 0000187 /31.05.2012г. на главен инспектор ОО КД ДАИ  гр. Разград, с което на основание чл.105 ал.1от ЗАП за нарушение на чл.7 ал.4 от Наредба №41 от 04.08.2008г. на МТ, е наложена глоба от 200 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата си.

За наказващия орган в с.з. не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Жалбата е допустима, а разгледана по същество  е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на основание чл.105 ал.1 от ЗАП за нарушение на чл. 7 ал.4 от Наредба №41 от 04.08.2008г. на МТ на жалбоподателя е наложена глоба от 200 лв. В наказателното постановление констатираното нарушение е отразено от фактическа страна по следния начин: «на 03.04.2012г. около 11.50 ч. При извършване на учебна дейност з периодично обучение за осъвършенстване на познанията н водачи на автомобили извършващи обществен превоз на пътници, се установи: 1. Учебен център «Автошкола Кали « ЕООД гр.Варна с учебен каинет в гр.Разград, ... извършваща обучение на курсистите по приложен списък и график представени в ОО «КД.ДАИ» гр.Разград, като преподавателя Й. П. Й. с ЕГН... записан в учебния дневник за провеждзане на периодично обучение на водачи превозващи пътници на проверявания курс /за периода от 31.03.2012г. до 04.04.2012г./ в списъка към разрешението №26/12.02.2010г. на фирмата е записан по №10  и с право да провежда обучение само на водачи превозващи товари.»  Наказателното постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №140485 от 03.04.2012г., съставен на жалбоподателя от гл. специалист инспектор при ОО «КД-ДАИ» гр. Разград, в който акт са отразени същите обстоятелства.

По делото е  разпитан като свидетел  Д. М. - актосъставителя, който, чрез показанията си потвърждава обстоятелствата отразени в акта. Процесния ден извършил проверка в учебен център «Автошкола Кали» ЕООД гр.Варна, в кабинета на обучение в гр.Разград. В момента на проверката обучението било извършвано от преподавател, който бил записан в учебния дневник за провеждане на периодични обучения на водачи превозващи пътници за периода 31.03.2012г. до 04.04.2012г. В списъка към разрешителното на фирма «Кали» ЕООД е бил записан под №10 същият преподавател с раво да повежда обучение само на водачи превозващи товари. Съставил прцесния акт на упълномощения представител на фирма «Кали» ЕООД.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. На първо място, не е ясно в какво качество е санкционирана жалбоподателката. Посочено е че е проверен кабинет в гр.Разград на учебен цунтър «Автошкола Кали» ЕООД гр.Варна, но не е ясно какво е отношението на санкционираното лице спрямо учебния център. Съгласно разпоредбата на чл.7 ал.4 от Наредба №41 от 04.08.2008г. за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация /Наредба №41/ лицата по чл.7 ал.1 трябва да разполагат с учебни кабинети, преподаватели, учебни площадки, превозни средства за провеждане на практически упражнения, които осигуряват извършването на обучението испазването на учебната документация за обучение на кандидатите за придобиване карта за квалификация на водача. В наказателното постановление обаче не е отразено изрично дали санкционираното лице е било лице по ал.1, а именно търговец, юридическо лице с нестопанска цел и пр.... Наказаното лице явно не е едно от тези по чл.7 ал.1 от Наредба №41, което може да организира курсове за придобиване на начална квалификация или усъвършенстване на познанията /периодично обучение/. Действително по делото е приложено пълномощно/л.15/, в което управителят на «Автошкола Кали» ЕООД гр.Варна, упълномощава жалбоподателката да я представлява пред изброените държавни органи с правото да получава, подава необходими документи и книжа... както и с право да получава и подписва АУАН. Според настоящия състав задълженията във връзка с регистрация и организиране на курсове за обучение включително и за списъците с преподаватели в тях, е на лицата посочени в чл.7 ал.1 от Наредба №41, т.е. на «Автошкола Кали« ЕООД, а не на жалбоподателката. Същата явно може да извършва вменените и от упълномощителната сделка действия, но не е да бъде отговорно лице по смисъла на закона. От доказателствата по делото - писмени и показанията на св.М. се установява, че регистрирано в ИА «АА» лице и задължено да изготвя заявление със списък на преподавателите в школата е «Автошкола Кали» ЕООД гр.Варна. В случая в НП не е посочен правилния субект на нарушението, а това засяга правото на последния да разбере поради каква причина е санкциониран, като последното е въпрос на който и съдът не е в състояние да даде отговор, изхождайки от самото НП.

На следващо място съдът намира, че от така отразените в акта и НП обстоятелства, не става ясно какво точно деяние е извършено. В разпоредбата на чл.7 ал.4 от Наредба №41 е отразено какви материалните и човешки ресурси следва да разполагат съответните регистрирани  в ИА «АА» лица – в случая «Автошкола Кали» ЕООД.  Същата не съдържа такъв състав от обективна страна, каквите обстоятелства са описани в акта и НП, а именно че преподавателя Й.П.Й., записан да провежда приодично обучение на водачи превозващи товари, е обучавал водачи извършващи превоз на товари /или обратното/, което не става ясно от описаното в НП. Явно, че неправилно е бил включен в списъка с преподаватели за друг вид превоз, но такова деяние не е включено в състава на посочената за нарушена разпоредба на чл.7 ал.4 от Наредба №41. Освен това санкционната разпоредба на чл.105 ал.1 от ЗАП приложена от наказващия орган, предвижда наказание за нарушения на този закон и на подзаконовите актове издадени въз основа на него, за които не е предвидено друго наказание. От изложените факти в НП, не става ясно какво е нарушението, за което е обвинена жалбоподателката, за да прецени съда и дали е правилно посочена  и санкционната норма.

Поради всичко изложено съдът намира, че при ангажирането на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което осуетява защитата му, а това налага наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.   

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №37 – 0000187 от 31.05.2012г. на главен инспектор ОО КД ДАИ гр. Разград, с което  на основание чл.105 ал.1 от ЗАП за нарушение на чл.7 ал.4 от Наредба №41 от 04.08.2008г на МТ на С.Н.К. от грРазград е наложена глоба от 200 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                           Районен съдия: