РЕШЕНИЕ

 

№493                                    20.09.2012г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на четвърти септември                                            две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №530 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от «Х. ЦБА» ООД гр. София срещу наказателно постановление № 25-2501922 от 08.06.2012г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр. Търговище, с което на жалбоподателя, в качеството на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв за нарушение на чл.415, ал.1  от КТ. В жалбата се изтъкват основания за незаконосъобразност на наказателното постановление и се моли същото да бъде отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не изпраща представител. В постъпила молба-становище поддържа жалбата, като излага съображения еднотипни с тези в жалбата – неспазване на материалния закон по чл.27 и чл.28 от ЗАНН - неправилно определено наказание и приложение на разпоредбата регламентираща «маловажните случаи», предвид  икономическото състояние на дружеството.

Ответната страна Дирекция “Областна инспекция по труда”, чрез представителя си изразява в писмено становище за неоснователност на жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява   неоснователна.

На 23.04.2012г. в офиса на ДИТ гр.Разград била извършена проверка на документацията на, свързана с осъществяване на трудовите правоотношения с наетите от жалбоподателя лица, както и на документацията, свързана с изпълнението на дадени задължителни предписания от Д «ОИТ» - гр. Търговище. Установено е, че в качеството си на работодател за периода  от 26.01.2012г.г. до до момента на проверката, не е изпълнил задължително предписание №І т.9, дадено с Протокол за принудителни административни мерки №023/24.01.2012г. на Д «ИТ» - гр. Търговище със срок на изпълнение 29.02.2012г., а именно не изплатил в предприятието, където се полага труд в брой по ведмост  или срещу разписка или по банков път уговореното трудово възнаграждение за ивършената работа дължимо за м.06.2011г. на Д. Т. В., осъществявал трудова дейност като «пазач» в магазин «Дружба» находящ се в гр.Разград. За това на жалбоподателя е съставен Акт за установяване на административно нарушение №25-2501922/11.05.2012г., а въз основа на акта е издадено и обжалваното наказателно постановление, в което изложената по-горе фактическа обстановка е описана, катое прието, че в качеството на работодател жалбоподателят е извършил нарушение на чл.415, ал.1  от КТ.

Изложените фактически обстоятелства, които не се оспорват и се установяват от писмените доказателства по делото, обуславят от правна страна следното:

АУАН и НП са съставени от компетентни лица, в предвидения от закона ред и форма и при съставянето им не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат отмяна на наказателното постановление.

С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна страна състава на вмененото нарушение. С протокол за извършена проверка във връзка спазване на трудовото законодателство №023/24.01.2012г на основание чл.404, ал.1,т.1 от КТ е издадено задължително предписание на работодателя – в срок до 29.02.2012г. да изплати трудовото възнаграждение за м. юни 2011г. на работник в предприятието. Същото е било връчено на упълномощен представител на жалбоподателя. Няма данни и не се твърди да е било оспорено, поради което е явно е влязло в сила. При това за жалбоподателят е възникнало задължение да изпълни това предписание в указания срок. В последствие при извършената проверка на 23.04.2012.г. от контролните органи на ДИТ е установено, че това не е било изпълнено и уговореното трудово възнаграждение дължимо за посочения период, все още не е било изплатено на работника. По силата на чл.415, ал.1 от КТ, който не изпълни задължително предписание на контролен орган по спазване на трудовото законодателство се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500лв до 10000лв. Явно е, че жалбоподателят не е изпълнил вмененото му задължение в предписанието в посочения срок – до 29.01.2012г., тъй като е бездействал. В случая субект на административнонаказателната отговорност е именно жалбоподателят, в качеството на работодател по смисъла на §1 т.1 от ДР на КТ и адресат на даденото задължително предписание и в разглеждания случай е санкциониран основателно. Законосъобразно е определен и размера на наложената наказание, което е определено в законовия минимум - 1500лв съгласно разпоредбата на чл.415 ал.1 от КТ, поради което не може да бъде изменяно. Неоснователни са доводите в жалбата за приложението на чл.28 от ЗАНН. В случая се касае за неизплащане на трудово възнаграждение, което според настоящия състав е нарушение със завишена степен на обществена опасност, предвид засегнатите основни права на работника, който не е получил уговореното трудово възнаграждение за положения труд в продължителен период от време. Няма данни освен това към момента на издаване на НП, нито по-късно, това възнаграждение да е било изплатено, поради което деянието не може да се квалифицира като маловажно. Отразения в жалбата довод относно икономическото състояние на дружеството – работодател, за което освен това не са представени доказателства по делото съдът намира за неоснователен.

Поради изложените съображения съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

 

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №25-2501922 от 08.06..2012г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр. Търговище, с което на «Х. ЦБА» ООД гр. София, в качеството на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв за нарушение на чл.415, ал.1  от КТ.

Решението подлежи на обжалване пред РАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 Районен съдия: