РЕШЕНИЕ

 

496                                    20.09.2012г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На четвърти септември                                                 две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №531 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

                Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от ЕТ «ДиД–С. Д» гр.Разград, срещу Наказателно постановление  11-1156/19.12.2012 на главен директор на на ГД ИДТН, с което на жалбоподателя на основание чл.55 ал.1 от Закона за техническите изисквания към продуктите /ЗТПИ/, е наложено наказание имуществена санкция в размер на 500 лв за нарушение на чл.46 ал.2 т.3 от същия закон. В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на НП.

В съдебното заседание на РРС, процесуалният представител на жалбоподателя поддържа жалбата. Излага доводи за неправилно санкциониран в случая субект на нарушението и относно допуснати нарушения в хода на административнонаказателното производство на изискванията на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН.

За наказващия орган при редовно призоваване не се явява представител.  В писмено становище е изразил аргументи относно неоснователност на жалбата и правилно санкционеране на субекта на нарушението – в случая жалбоподателя.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страната и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на основание 55 ал.1 от ЗТПИ на жалбоподателя, е наложено наказание имуществена санкция в размер на 500 лв. за нарушение на чл. 46 ал.2 т.3 от същия закон. Наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №13-1255/13.07.2011г. съставен от гл. инспектор в РО «ИДТН» Шумен, за това, че « На 24.06.2011г. при извършена проверка в обект «Модулна газорегулаторна странция з пълнене на автомобилни цистерни с природен газ» намираща се в поземлен имот 005020 по КВС зелище с.Пороище е установено, че се експлоатират  разорегулаторен пункт с рег. №ШН 0539 и преносен газопровод с рег. №0536, без да им е извършен перодичен технически преглед съгласно чл.359 ал.1 т.2а от Наредбата за устройство и безопасна експлоатация на преносните и разпределителните газопроводи и на съоръженията инсталациите и уредите за природен газ ДВ 67 от 2004г... В ревизионната книга и акт за първоначален технически преглед на описаните по-горе съоръжения има запис за последен технически преглед от 03.06.2009г. – ревизионен лист №2. Срокът от 12 месеца за извършване на следващ преглед е изтекъл. Като е допуснало на 24.06.-2011г. експлоатация на гореописаните съоръженя с повишена опасност, без да му е извършен периодичен технически преглед жалбоподтелят е нарушил изискванията на чл.46 ал.2 т.2 от ЗТПИ».

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят В.Х., който работел като гл.инспектор към РИ ДТН гр.Шумен. През месец март 2011г. получил заповед за проверка на газстанции по повод инцидент в гр.Пловдив. Посетил обекта в зелището на с.Пороище, близо до кариерата. Обекта се състоял от няколко съоръжения, едното от тях газопровод и модулна гастанция за зареждане на автоцистерни с комзпресиран природен газ с рег. №№ ШНГИ 536 и 539. В същия обект имало и изградена компресорна газстанция по-късно регистрирана с №843. Установил, че обекта се експлоатира и работи, без да му е бил извършен периодичен тенически преглед, тъй като последния ревизионен лист бил от 2009г, а последващ технически преглед от 2010г. нямало. Ползвател на съоръженията – газопровод и модулна газстанция бил ЕТ «ДиД С. Д» гр.Разград, а на компресорната гастанция в същия обект – ЕООД «ДиД – С. Д». Съставил процесния АУАН на ЕТ за това, че обекта работи без извършен периодичен технически преглед.

Съдът намира за установена фактическата обстановка отразена в акта и НП, въз основа на писмените доказателства по делото както и на показанията на св.Х., които са логични, последователни, кореспондиращи и взаимно свързани с всички доказатлества по делото.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Съдът намира за неоснователен довода в жалбата и в с.з., че жалбоподателя не е отговорното в случая лице, тъй като обекта бил собственост на друго юридическо лице, а именно ЕООД «ДиД-С. Д», а не ЕТ «Д и Д – С. Д». В посочените в НП за нарушени разпоредби на ЗТПИ, не се използва понятието собственик, а ползвател. Задължено лице да отправи писмено заявление за извършване на технически преглед е ползвателя, а не собственика, като на първия е вменено задължението, да не допуска в експлоатация съоръжения, на които не е извършен периодичен технически преглед. От приетите по делото писмени доказателства - разрешение за експлоатация №1086 ШН/01.04.2005г. на модуллна газорегулаторна станция за пълнене на автомобилни цистерни с природен газ с рег. №ШНГИ0539, акт за технически преглед от 18.03.2005г., разрешение за експлоатация №1085 ШН/01.04.2005г на преносим газопровод до същата газорегулаторна станция с рег.№ШНГИ 0536 и акт за технически преглед на същия/л.8-11/, както и то показанията на св.Х., безспорно се установява, че ползвател на процесните съоръжения е именно жалбоподателя – ЕТ «Дид-С. Д» гр.Разград. ЕООД «ДиД-С. Д.» е ползвател в същия имот в землището на с.Пороище, но на друго съоръжение. Същото е регистрирало и е ползвател на автомобилна газоснабдителна станция за компресиран природен газ с № ШНГИ0842 и с №ШНГИ0843 /л.13-16/,  които не са били предмет на извършената в случая проверка. От доказателствата по делото безспорно се установява, че описаните в акта и НП съоръжения са регистрирани и се ползват от жалбоподателя и към момента на извършената проверка са експлоатирани, т.е са работели, за който факт не се спори, като последния технически преглед е бил на 03.06.2009г., видно от приложения препис от ревизионен акт №02 от същата дата/л.10 анд №53/2012г/.

 

Съдът намира, че жалбоподателят не е осъществил вмененото му нарушение поради следното: Задължението на ползвателя регламентирано в чл.46 ал.2 т.3 от ЗТПИ, следва по силата на закон или наредбите по прилагането му. Наредбата за устройство и безопасна експлоатация на преносните и разпределителните газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ, посочена в НП като регламентираща срока на техническите прегледи за газовите съоръжения в чл.359 ал.1 т.2 б.»а» е отменена. Съгласно разпоредбата обаче на чл.194 ал.1 т.2 от последващата приета Наредба за устройство, безопасна експлоатация и технически надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеродни газове/НУБЕТНГСИВВГ/, пероидични технически прегледи на газопроводите, газовите съоръжения, газовите инстлации, газовите уредби и бутилкови инсталации/ДВ бр.82/2004г., посл изм. ДВ бр.99/2011г./ се извършват най-малко веднъж на 8 години, а на газовите уреди – най-малко веднъж на една година. В конкретния случай проверка е била извършена на газопровод и газстанция, които са газови съоръжения, а не газови уреди, което се установява както от съдържанието на НП, така и от показанията на св.Х.. Именно на газовите уреди, чието легално определение е в §1 т.8 от същата Наредба, периодичен преглед се извършва най-малко веднъж на една година. За останалите съоръжения, този срок е най-малко веднъж на 8 години, съгласно чл.194 ал.1 т.2 пр.1 от НУБЕТНГСИВВГ. Според настоящия състав, срокът за извършване на периодичен технически преглед на процесните съоръжения – преносен газопровод и пункт не е изтекъл, тъй като е 8 години, а не една година, като последният срок се отнася за газови уреди, каквито не са предмет на проверката и констатациите в НП.

 Поради изложените съображения съдът намира, че процесното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  11-1156 от 19.12.2012 на главен директор на на ГД ИДТН, с което на ЕТ «ДиД–С. Д» гр.Разград на основание чл.55 ал.1 от ЗТПИ, за нарушение на чл.46 ал.2 т.3 от ЗТПИ, е наложено наказание имуществена санкция в размер на 500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

 

                                                       Районен съдия: