Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  568                     28.09.2012 година                     Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На  26.09.2012г.

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Христов

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Христов административно наказателно дело номер 652 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от К.С.К., против наказателно постановление № *** от ***г. на началник  РУП Р., с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 98, ал.1, т.6, пр.2 ЗДвП, е наложена глоба в размер на 50 лв., на осн. чл. 183, ал.4, т.8, пр.3 ЗДвП, както и за нарушение по чл. 98, ал.1, т.2 ЗДвП  му е наложена глоба в размер на 50 лв., на осн. чл. 183, ал.4, т.9, пр.1 ЗДвП. Постановено е отнемане на 10 контролни точки на основание НАРЕДБА № Iз-1959 от 27.12.2007 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат.

В жалбата се сочи, че НП е незаконосъобразно поради което следва да бъде отменено. Излагат се подробни мотиви.

В съдебно заседание жалбоподателят се явява лично и със защитника си адвокат Д. В. Ц. от АК Р., поддържат жалбата и излагат допълнителни съображения.

Административно наказващия орган, при редовност в призоваването не изпраща представител. В придружителното писмо към преписката, е изложил становище, че НП следва да бъде потвърдено.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не взема становище.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

От фактическа страна:

Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение от ***г., съставен на жалбоподателя, за това, че на  ***г.  около *** часа в гр. Р., на кръстовище на бул. Б. с ул. К. и М., пред “Д-Банк” с товарен автомобил “И. Д.” с рег. №  ***, собственост на община Р. извършва следните нарушения:

1.     престоява на по малко от 5 метра в зоната на кръстовището

2.     престоява до паркирано ППС / втори ред/

Гореописаните нарушения били квалифицирани от актосъставителя по чл. 98, ал.1, т.6 и т.2 ЗДвП.

Нарушителят не вписал възражения в акта. Отказал да подпише акта, както и да подпише разписката за връчен препис. Отказа му бил удостоверен с подписа на свидетеля  И. К. И., на осн. чл. 43, ал.2 ЗАНН.

Срещу АУАН нарушителят депозирал впоследствие писмено възражение. Посочил, че към момента на нарушението е спрял на въпросното место, тъй като е извършвал товаро-разтоварни дейности. Относно въпросния автомобил, притежава пропуск № *** издаден от община Р., който му давал право да се движи и спира по всички улици в гр. Р.

Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него, и е приел, че са нарушени посочените в горепосочения АУАН правни норми.

По доказателствата:

В подкрепа на издаденото НП са представени заверени преписи АУАН, справка от актосъставителя в която описва случилото се. Актосъставителя и свидетелят очевидец разпитани в о.с.з. дават показания изцяло потвърждаващи горе възприетата фактическа обстановка.

От ПРАВНА страна, съдът намира, на първо място, че актът за установяване на административно нарушение е съставен от компетентен орган, а издалият обжалваното наказателно постановление, е компетентно длъжностно лице да издава НП.

В обжалваното наказателно постановление административно наказващият орган е спазил изискването за индивидуализация на конкретното административно нарушение като задължителен реквизит на НП по смисъла на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН и като необходима предпоставка за законосъобразно развитие на административно-наказателното производство. Нарушението е описано, посочени са датата и мястото на извършването и установените обстоятелства, при които е извършено.

Всяко едно посоченото като извършено от жалбоподателя нарушение е съставомерно, т. е. съставлява фактическия състав на визираната в Наказателното постановление законова норма и е основание за реализирането на административно-наказателната отговорност съгласно тази разпоредба. При определяне на административното наказание наказващият орган не е излязъл от рамките на установеното с акта нарушение, като е наложил санкция в пределите, предвидени от закона.

В хода на съдебното производство безспорно се установи, че всяко едно констатирано в АУАН нарушение е консумирано виновно от лицето, посочено като нарушител. Съдът счита, че е налице приложното поле на визираните в обжалваното наказателно постановление касателно твърдяното нарушение законови разпоредби. Разглеждайки делото по същество, РРС установи чрез допустимите от закона доказателства административното нарушение и обстоятелствата, при които е извършено, което обуславя извода, че атакуваното НП не противоречи на буквата и духа на материалния закон. Извършеното от жалбоподателя е съставомерно и е основание за реализирането на административно-наказателната му отговорност.

От обективна и субективна страна, осъщественото нарушение съдържа признаците на административно нарушение на законодателството, съгласно ЗДвП.

По възражението в жалбата, че актосъставителя не е длъжностно лице по см. на чл. 165, във вр. с чл. 170 и чл. 189, ал.1 ЗДвП.

Видно от заповед № *** г. на Директор ОДМВР Р., е че актосъставителят е определен да съставя актове и фишове за установяване на нарушения по ЗДвП. Ето защо възражението е неоснователно.

По възражението, че деянието е несъставомерно, тъй като в момента на проверката е бил спрял за извършване на товарно разтоварителни дейности.

Възражението е неоснователно, тъй като нормите на ЗДвП не предвиждат възможност товарно разтоварителни дейности да се извършват в нарушение на правилата по ЗДвП.

По възражението, че издадения пропуск № *** въз основа на Наредба № 12 на ОбС Р., освобождава нарушителя води до отпадане на отговорността на нарушителя.

Горецитираната Наредба не предвижда издаване на пропуски, позволяващи на притежателите им да извършват действия в разрез с изискванията на ЗДвП, поради което това възражение също е неоснователно.

По възражението, че не било измерено с техническо средство, че процесния автомобил престоява на по-малко от 5 метра от кръстовището.

За разлика от например установяването на наличието на алкохол в кръвта, няма нормативно изискване за начина на измерване на разстоянието. Както актосъставителят, така и свидетеля очевидец, са категорични, че управлявания автомобил от жалбоподателя, е бил на по-малко от 5 метра от кръстовището. По делото липсват каквито и да е било доказателства в противен смисъл, поради което съдът намира за безспорно установено това обстоятелство.

За приложението на чл. 28 ЗАНН.

Действително, видно от отразените в придружителното писмо  към преписката /л.2/, процесните нарушение са единствените по ЗДвП извършени от жалбоподателя. Процесните две нарушения обаче, засягат защитата на твърде важни обществени отношения – живота, здравето и имуществото на гражданите. Следва да се има предвид, че управлението на МПС е източник на повишена опасност. Ноторно известно, е че заради нарушения на правилата по ЗДвП, всяка година стотици хора умират. Така  дори и най-малкото засягане на тези отношения има голяма обществена опасност. Ето защо, не е налице хипотезата на чл. 28 ЗАНН. Действително, АНО не е изложил съображения относно дали деянието е маловажен случай, но доколкото в разглеждания случай не са налице основания за прилагане на нормата на чл. 28 от ЗАНН, необсъждайки дали деянието е маловажен случай, АНО не е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила.  В този смисъл  е налице константна съдебна практика – Решение от 11.03.2010г. на Добричкият Административен съд по к.а.д. № 62/2010 год; Решение № 244 от 28.12.2010 г. на Административен съд – Сливен по КАНД 227/10г.

 

Водим от гореизложеното, съдът намира жалбата за неоснователна, поради което и на основание чл. 63, ал. 1, изр. 1, предл. 1 от ЗАНН, съдът,

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № *** от ***г. на началник  РУП Р.

 

 Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                        Районен съдия: