Мотиви към решение  №529от 13.09.2012г.,

      постановено по AНД №727/2012г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на УБДХ.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от Г.И.М., непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 12.09.2012г., в гр.Разград, на есенния панаир около 23 часа по главната алея  на кръговото лицето Г.М. извършва непристойна проява на обществено място, влиза в  пререкание и саморазправа като обижда с вулгарни устни и нецензурни думи изразяващи се в “путко” към лицето Д.А. А.. След което М. се нахвърлил върху А. и му нанесъл няколко удара с юмрук в областта на главата С тези си действия и деяния, М., като с тези си действия М. грубо нарушава общоприетите норми на възмущава гражданите и нарушава общоприетите норми на обществено място.”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава обяснения, като отрича да е извършил вменените му действия.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата относно деянието са се осъществили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на писмените обяснения  на свидетеля Д. А. А. и И. Х.А., относно фактическа обстановка, отразена в съставения акт.

На 12.09.2012г., около 23ч нарушителят М. бил със свои приятели в градския парк, където се провеждал традиционния есенен панаир. Там били и Д.А. със своя приятел Х. А., като двамата били седнали на маси, които имало на “кръговото”. По това време по централната алея, вървял нарушителят, който като минал покрай А. му казал думите “Какво ме гледаш бе путко”, след което продължил с приятелите си. След около 15-20 минути се върнал, а двамата свидетели още били на същото заведение. Без причина нарушителят отново казал на Д. А. “Ти още ли продължаваш да ме гледаш  путко, ако си мъж стани”. Тогава последният се изправил и го попитал защо се дразни и какво иска, при което нарушителят М. го ударил с юмрук по лицето няколко пъти, двамата се хванали и паднали на земята. Боят бил прекратен, след като М. бил извикан от приятелите си да става и се махат, след което избягал към изхода на парка.  

Така с деянието  си,  Г.И.М.,  е нарушил обществения ред, държал се е възмутително и непристойно, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение и в частност към личността на Д. А..  Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчете извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на дееца. Предвид начина на извършване на деянието, това, че е пред голям брой хора / предвид мястото – есенния панаир в гр.Разград на централната алея/, извършено в късните вечерни часове, без някаква причина - по типично хулигански подбуди, нарушителят е използвал вулгарни изрази, прераснало в побой, поради което деянието е с по-висока обществена опасност, предвид други подобни прояви.  Поради изложеното, съдът намира, че по-удачното наказание от двете алтернативно

 предвидени в УБДХ, спрямо М., ще бъде “задържане в поделенията на МВР”. Тъй като нарушителят е осъждан, а освен това е имал и други прояви, за които са му съставяне актове по УБДХ, срокът на задържането следва да е към средния размер, а именно за срок от пет денонощия.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и съответно на целите му пи УБДХ.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: