Мотиви към решение  №540 от 19.09.2012г.,

      постановено по AНД №747/2012г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство, за извършена в гр. Разград от П.Д.С. и Н.З.Н. ***,  непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 18.09.2012г. в гр. Разград, около 22,30 ч., пред Спешен център на МБАЛ “Св.Ив.Рилски” извършват непристойна проява, изразяваща се в размяна на нецензурни думи, след което се сбиват помежду си, като си разменят юмруци и ритници. С тези си действия С. и Н. грубо нарушават общоприетите норми на поведение на обществено място, като будят възмущението на гражданите”.

В с.з. двамата нарушители, дават обяснения, в които подробно изясняват обстоятелствата по делото.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, от фактическа страна следното:

 Двамата нарушители се познавали. Нарушителят Н. на 18.09.2012г. имал рожден ден, по който повод се почерпил с приятели, между които бил и Б. Ж., като употребил голямо количество алкохол – четири пет бири и няколко мастики. Били в заведение до градския парк. Като се стъмнило, тръгнали към магазина на болницата. Тогава там минавал и нарушителят С.. Поискали му цигара и той дал от кутия в джоба на ризата си, където бил мобилния му телефон. Установил, че последният го нямало, поради което решил да се върне да го потърси. Не го намерил и отново се върнал на мястото, където били двамата. Попитал дали не са му взели телефона и ако е така да му го върнат. В този момент нарушителят Н. се връщал от близкия магазин. Видял, че С. разговаря и се кара с приятеля му, ядосал се и го ударил по лицето. С. тръгнал в посока към Спешния център, но Н. отново го ударил, при което той паднал на земята като си ударил гърба, наранил си и крака. Изправяйки се блъснал нарушителя Н., който отново го ударил и двамата се сдърпали, при което намиращите се в близост служители на МБАЛ – П. Н. и Г. Г. ги разтървали. Дошли и органите на полицията. Двамата нарушители били прегледани в ЦСМП, като на нарушителят С. били установени наранявания по лицето и тялото, а нарушителят Н. – нямал наранявания.

Съдът намира така приетата фактическа обстановка за установена, като се позовава на обясненията на нарушителите в с.з., обясненията по преписката на Б. Ж. Б. Б., П. Н. и Г. Г., характеристики на нарушителите, 2бр. лист за преглед на пациент в спешно отделение. Съдът намира за достоверни обясненията на нарушителите, които се подкрепят от останалите доказателства. Поради което, съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана.

Съдът намира, че в конкретния случай нарушителят П.Д.С., не е извършил вменената му в акта проява на дребно хулиганство. Той е бил нападнат и ударен от нарушителя Н. по лицето и тялото, без да го провокира. Разправията, ако такава изобщо се е състояла за липсващия мобилен телефон на С. не е достатъчна причина нарушителят Н. да го удря, още повече че не е бил набеждаван лично да е вземал вещта. С. в случая се отбранявал, макар и неадекватно, не е предизвикал скандала и побоя, а сам е пострадал при него. Поради което съдът намира, че нарушителят П.Д.С., следва да бъде признат за невиновен.  

С действията си обаче Н.З.Н. е нарушил обществения ред, държал са  възмутително и непристойно, като е проявил незачитане на обществените порядки. Без причина, под въздействие на употребеното количество алкохол, е нападнал и удрял С.. Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителя Н., съдът отчита като смекчаващи вината обстоятелства дадените обяснения в с.з., имотното му положение, а като отегчаващо обстоятелство, че криминално проявен и е осъждан. Т.е. нарушителят е личност с по-висока степен на обществена опасност. Следва да се има в предвид, че деянието извършено от него, е с по-голяма степен на обществена опасност, предвид типичните такива случаи, тъй като се е стигнало до размяна на удари между него и С., проявата му се изразява в сбиване, пред Спешна помощ в гр.Разград, където в този час се намирали шофьорите на линейки и охраната и същите са били принудени да ги разтърват. Поради това съдът намира, че наказанието, следва да бъде определено по по-тежката алтернатива предвидена в УБДХ, а именно задържане в структурно звено на МВР. Съдът намира за справедливо, размерът на наказанието да е към средния размер, а именно за срок  от три денонощия, като в този размер наказанието отговаря на целите предвидени в закона.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: