Мотиви към решение  № 570 от 27.09.2012г.,

      постановено по AНД №767/2012г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Р. от М.Х.М. ***, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На ***г. около ***ч., в ресторант “А.” лицето М. влиза в пререкание със служителка Ц. Г. Г., като я обижда с думите “долна курва” “голям боклук”, “ще ти отрежа главата”, започва да я блъска след което и нанася шамари с ръка в областта на лицето. На намесилата се М. Й., М. се нахвърля с думите “долна курва”, “боклуци” “гладни въшки” и започва да я блъска. С тези си действия буди възмущението спокойствието на гражданите на обществено място в явно нетрезво състояние”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава обяснения, като съжалява за стореното

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителят в с.з. обясненията на Ц. Г., М. Й. и М. Й., характеристика на нарушителя, относно фактическа обстановка, отразена в съставения акт.

Нарушителят М. и Г. били интимни приятели до *** г. На *** г. нарушителят след обяд отишъл в заведение “К. Б.” в гр. Р., където дошла и Ц. Г., която му обяснила, че прекратява отношенията си с него и има друг приятел. През това време той изпил четири бири. След това отишъл в ресторант “А.”, където работела Г. и продължил да пие бира. Под въздействието и на алкохола той започнал да вика и да я заплашва, след което я ударил и  блъснал ядосан, че тя прекратила отношенията си него. Казал и че е “долна курва” и че за нищо не става. Заяждал се и с колегата и – М. Й. В заведението влязла и лелята на Г. – М. Й., която чула и видяла какво направил нарушителят, на когото направила забележка. Той хвана и нея за яката и я обидил с думите “долна курва”, “боклуци” и “гладни въшки”. В това време М. Г. излязъл отвън за да се обади на органите на полицията, чието идване прекратило скандала.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителя в с.з, и приобщените писмени материали.

Съдът намира за недостоверни обясненията на нарушителят в с. з., че не е удрял Г., а само я обидил, предвид противоречието им с останалите доказателства по делото и ги намира за негова защитна позиция в тази им част.

Поради изложените съображения съдът намира, че с действията си, М.Х.М.,  е нарушил обществения ред, викал, псувал в заведението и по този начин се държал възмутително и непристойно, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение и в частност към присъстващите лица, ударил шамар на Г. Деянието  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът отчита превес на смекчаващите обстоятелства в случая, тъй като явно нарушителят е бил в афектирано състояние, поради раздялата с приятелката си, като съдът намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да му бъде наложено по-лекото наказание глоба. Същото следва да е към минималния размер, предвид и не високата обществена опасност на дееца, който няма други противообществени прояви, изразеното съжаление, предвид и обстоятелството, че е безработен. Като съответно на извършеното е наказание глоба в размер на 150лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя. 

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: