Р Е Ш Е Н И Е

              Номер 304                                 08.10.2012 г.                                              гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На  осми октомври                                        две хиляди и дванадесета  година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар   Г.М.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. 741/2012 г.

 

            Производството е с правно основание чл.422 от ГПК.

            Депозирана е искова молба от БНП П. П. Ф. ЕАД срещу      И.Я.И., с която е предявен иск за установяване, че ответникът дължи на ищеца сумата 3 866,68 лв. по договор за кредит, сумата 1 268,06 лв. надбавка по чл.3 от договора и 591,58 лв. обезщетение за забава от датата на предсрочната изизскуемост до датата на подаване на заявлението и законната лихва от датата на заявлението, за които е издадена заповед за изпълнение по реда на чл.410 от ГПК и разноските по същото. Към исковата молба са представени договор за  кредит с погасителен план, застрахователно удостоверение.

            Ответникът признава главния иск. Счита, че обезщетението за забава от 821,58 лв. е прекомерно. Иска разсрочване на задължението.

            Предявеният иск е допустим предвид постановената заповед за изпълнение по ч.гр.д. №2331/2011 г. на РРС.

            Съдът, след като взе предвид становищата на страните, като прецени събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна следното: Между ищеца и ответника е сключен договор н  27.08.20048 г.   Размера на отпуснатия кредит е 5 000 лв., а застраховка “сигурност на плащанията “ – 234 лв. Общата стойност на плащанията заедно с лихвите е 8 229,10 лв. Уговорено е изплащане на кредита на 36 месечни вноски всяка по 228,59 лв. Последната погасителна вноска е с падеж 30.08.2011 г. Ищецът признава, че част от сумите са платени – 13 вноски преди образуването на заповедното производство и 230 лв. след това. Ответникът не е представил доказателства за платени суми по договора.

            Анализът на установената фактическа обстановка, налага следните правни изводи:

            Предявените искове са  основателни и доказани. Между страните по делото е сключен договор за кредит, по силата на който ищецът е предоставил на ответника сума, която последният трябва да върне със съответното оскъпяване с характер на възнаградителна лихва. Това задължение е изпълнено от длъжника само частично. Ето защо искът за заплащане на остатъка от главницата и от възнаградителната лихва е основателен.

Тъй като ответникът е преустановил изпълнението на договора са начислени и мораторни лихви. Претендираните от ищеца лихви са под законната такава за процесния период, която чл.33 ал.2 от Закона за потребителския кредит регламентира като горна граница,  поради което съдът счита за недоказано възражението на ответника за прекомерност на същата.

            На ищеца следва да бъдат присъдени и направените по делото разноски на основание чл.78 от ГПК в размер на  136,26 лв. държавна такса и юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лв.

                        По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И:

 

            ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на  И.Я.И. , ЕГН ********** ***, че същият дължи на БНП “П. П. Ф.”ЕАД, ЕИК ********* със седалище гр.С., общ.”М.”, ж.к.”М. *”, “Б. П. С.”, сгр.** сумата 3 866,68 лв. /три хиляди осемстотин шестдесет и шест лева и шестдесет и осем стотинки/ главница по договор за потребителски кредит, сумата 1 268,06 лв. /хиляда двеста шестдесет и осем лева и шест стотинки/ надбавка, представляваща печалба на кредитора в качеството си на кредитополучател /потребител/ по договор за потребителски паричен кредит с №   **** ******** и сумата 591,58 лв. /петстотин деветдесет и един лева и петдесет и осем стотинки/ обезщетение за забава за периода 30.11.2009 г. – 28.11.2011 г. , сумата 119,13 лв. /сто и деветнадесет лева и тринадесет стотинки/ разноски по делото и 100 лв. /сто лева/ юрисконсултско възнаграждение, както и законна лихва върху главницата от 13.12.2011 г. до окончателното й изплащане, за     които вземания е издадена заповед за изпълнение №4122/16.12.2011 г. по ч.гр.д.№2331/2011 г. на РРС.

            ОСЪЖДА И.Я.И. , ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на БНП П. П. Ф.”ЕАД, ЕИК ********* със седалище гр.С., общ.”М.”, ж.к.”М. *”, “Б. П. С.”, сгр.** сумата 136,26 лв. /сто тридесет и шест лева и двадесет и шест стотинки/ за направените по делото разноски и 100 лв./Сто лева/ юрисконсултско възнаграждение.

            Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването на страните пред Разградския окръжен съд.

            След влизане в сила на решението същото да се докладва на съдията-докладчик по  ч.гр.д. №2331/2011 г. на РРС.

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: