Р Е Ш Е Н И Е  -  І

                                16.10.2012г.,гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                               състав

на дванадесети октомври                        две хиляди и дванадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

 

секретар Ж.Р.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 935 по описа на РРС за 2012г:

 

Делба І фаза.

Ищцата Р.С.Г. твърди, че с ответниците А.И.М. и И.И. А. са наследници по закон на А. М. П. и И. Н. П., двамата б.ж. на с.П.. Същите са им оставили в наследство следните поземлени имоти №№ ******, ******, ******, ******, ******, ******, ******. Моли съда да постанови решение, с което да ги допусне до делба между тях при права 1/2идч. За нея и по 1/4ид.ч. за всеки от ответниците.

Ответниците А.И.М. и И.И. А. не се противопоставят на извършването на делбата на посочените имоти, при посочените права.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Страните са внуци, респ. наследници по закон на А. М. П., починал на 31.10.1967г. и И. Н. П., починала на 05.11.1968г./вж.удостоверение за наследници № 044/12г. и №046/12г. на Община-Р./.

Видно от приложените решения №№ 20/14.09.2000г., 20/24.11.2000г., 20/05.10.2001г. и 20/13.03.2001г. на ОСЗ-Р. на наследниците на А. М. П. и И. Н. П. е възстановено правото на собственост върху земи по чл.19 ЗСПЗЗ, а именно поземлени имоти №№ ******, ******, ******, ******, ******, ******, ******.

 Към решенията на ОСЗ са приложени скици и данъчни оценки на имотите.

 

 

Въз основа изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът за делба е основателен и доказан. Предмет на делбата са земеделски земи, възстановени като обезщетение на наследниците на А. М. П. и И. Н. П., по силата решения на ОСЗ, издадени на основание чл.19 ЗСПЗЗ през 2000-2001г.. Наследодателите са имали две деца-И. и Б., които са починали. Призованите да наследят са внуци на наследодателите, страни по делото. Ищцата е дъщеря на Б. А. С., починала на 24.03.98г.. Ответниците са деца на И. А. М., починал на  24.03.2001г.

Съгласно правата на страните се прилагат разпоредбите на чл.5-10 ЗН. Частите на децата на наследодателите са равни /по 1/2идч./. И. А. М. е оставил за наследници двете си деца, ответници по делото, и неговата 1/2ид.ч. следва да се подели поравно между тях. Ищцата следва да получи 1/2ид.ч. оставена й от нейната майка Б. А. С..

По изложените съображения съдът

 

                                 Р         Е          Ш          И         :

 

ДОПУСКА ДО СЪДЕБНА ДЕЛБА  между  Р.С.Г. ***, ЕГН **********, А.И.М. ***, ЕГН ********** и И.И. ***, ЕГН **********,  следните поземлени имоти:

1. нива с площ от 2.149дка. в м.”М.”, IV кат., съставляваща имот № ******, находяща се в землището на с.П., при граници и съседи: имот №****** нива на И. А. М., № ****** нива на И. И. К., № ****** нива на Д. И. Й., № ****** нива на насл. На А. М. П., №****** полски път на Община-Р.

2. нива с площ от 2.797дка. в м.”М.”, IV кат., съставляваща имот № ******, находяща се в землището на с.П., при граници и съседи: имот №****** нива на насл. на А. М. П., № ****** нива на ППЗК“Св.М.“, № ****** нива- земи по чл.19 ЗСПЗЗ, №******-полски път на общината. Ограничения при ползване на имота: 73 Отклонение от магистрален газопровод от 300 до 500мм. В охранителната зона на 150м. от двете страни се забранява засаждане на овощни и други дървета с развита коренова система и на горски и дървесни видове в предоставените площи за проекти за строителството на по-малко от 10м. от двете му страни

3. нива с площ от 6.454дка. в м.”М.”, IV кат., съставляваща имот № ******, находяща се в землището на с.П., при граници и съседи: имот № ****** нива на ППЗК“Св.М.“, № ****** нива на Д. М. Т., № ****** нива на Й. Н. М., №******-полски път на общината и №****** нива на насл. на А. М. П.. Ограничения при ползване на имота: 73 Отклонение от магистрален газопровод от 300 до 500мм. В охранителната зона на 150м. от двете страни се забранява засаждане на овощни и други дървета с развита коренова система и на горски и дървесни видове в предоставените площи за проекти за строителството на по-малко от 10м. от двете му страни

4. нива с площ от 7.200дка. в м.”М.”, IV кат., съставляваща имот № ******, находяща се в землището на с.П., при граници и съседи: имот №****** нива на М. В. С., № ****** полски път, № ****** нива на насл. на А. М. П., №****** нива на Д. И. Й.а и № ****** нива на насл. на Д. М. Е.

5. нива с площ от 0.800дка. в м.”Т. н.”, IV кат., съставляваща имот № ******, находяща се в землището на с.П., при граници и съседи: имот №****** нива- земи по чл.19 ЗСПЗЗ, № ****** полски път, № ****** нива на Х. С. Х.в, № ****** нива на насл. на А. М. П. и И. Н.Д.

6. нива с площ от 3.124дка. в м.”Т. H.”, IV кат., съставляваща имот № ******, находяща се в землището на с.П., при граници и съседи: имот №****** нива на „А.“ЕООД, № ****** полски път, №******-земи по чл.19 ЗСПЗЗ, № ****** нива на Х. С. Х.в, № ****** нива на насл. на А. М. П.

7. нива с площ от 9.076дка. в м.”Т.”, IV кат., съставляваща имот № ******, находяща се в землището на с.П., при граници и съседи: имот №****** нива на С. С. К., № ****** полски път, № ******- полски път на общината, № ****** нива на Д. И. В. и №****** нива на С. Д. П.

ПРИ ПРАВА : 1/2 ид.ч. за Р.Г.С. и по 1/4 ид.ч. за А.И.М. и за  И.И. А..

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: