Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

                     87                                               02.11.2012 година                                 град Разград

 

                                  

                                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                         ....................... състав

на четвърти октомври                                                             две хиляди и дванадесета година

В публичното заседание в следния състав:

                                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

 

секретар П.Т.

прокурор ………………..,

като разгледа докладваното от съдията

брачно дело                                                 105                                 по описа за 2012 година

 

 

Производство по чл.50 от СК.

Постъпила е  молба от А.Б.Х., ЕГН **********,*** и Н.Х.Х., ЕГН **********,*** с която молят съда да прекрати сключения между тях граждански брак по взаимно съгласие, като одобри сключеното между тях споразумение по чл.51 от СК.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:  Страните са сключили граждански брак на *** г., за който е съставен акт за граждански брак № *** от същата дата на Община Ц. К.. От брака си имат едно малолетно дете – С. А. Х., ЕГН **********. С постигнатото и депозирано по делото споразумение между тях са уредени последиците от развода, съгласно  изискванията на чл.51 СК.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното:              

Молбата е основателна. Пред съда страните са изразили сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака по реда на чл.50 от СК. Налице са и формалните изисквания на закона досежно съдържанието на депозираното споразумение, което е пълно и не противоречи на закона и морала, и с което е съобразен най – добрия интерес на детето. По изложените съображения, съдът следва да допусне развод между страните и одобри споразумението без да издирва мотивите им за прекратяването на брака. Досежно разноските, съгласно разпоредбата на чл.329 ал.1 от ГПК, направените до момента следва да останат, така както са направени, а окончателния размер на определената от съда д.т. в размер на 40 лв., следва да се поеме от съпруга.

По изложените съображения и на основане чл. 50 от СК, съдът

 

 

Р    Е    Ш    И    :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между А.Б.Х., ЕГН **********,*** и Н.Х.Х., ЕГН **********,***, сключен с акт за граждански брак № ***/*** г. на Община Ц. К., по взаимно съгласие на съпрузите.

                       УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

                      

Упражняването на родителските права спрямо роденото от брака малолетно дете С. А. Х., ЕГН **********, СЕ ПРЕДОСТАВЯ на майката  Н.Х.Х., ЕГН **********.

Местоживеенето на роденото от брака малолетно дете С. А. Х., ЕГН **********, СЕ ОПРЕДЕЛЯ при майката  Н.Х.Х., ЕГН **********,***.

На бащата А.Б.Х., ЕГН **********,***, се определя режим на лични отношения с малолетното дете С. А. Х., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09,00 ч. в съботния до 17,00 ч. в неделния ден, както и един месец през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на майката и по всяко друго време, със съгласието на последната.

Бащата А.Б.Х., ЕГН **********,***, се задължава да заплаща ежемесечна парична издръжка на малолетното дете С. А. Х., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Н.Х.Х., ЕГН **********, в размер на 100,00 лв., считано от 14.09.2012 г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до настъпване на предпоставките за изменяване, или прекратяване на издръжката.

След прекратяванена брака съпругата ще носи предбрачното си фамилно име Б.

                        Съпрузите нямат претенции за издръжка един към друг след прекратяване на брака.

Придобитият по време на брака недвижим имот, представляващ съпружеска имуществена общност, а именно: ДВОРНО МЯСТО от 760 кв.м., съставляващо УПИ  І – 1541, в кв. 132, по плана на гр. Ц. К., ул. “К.” № **, ведно с построените в него: жилищна сграда и стопанска сграда, при съседи за дворното място: от две страни – улици, УПИ  ІІ – 1542, УПИ ІІІ – 1543, СЕ ПОСТАВЯ В ДЯЛ на съпруга А.Б.Х., ЕГН ********** и същия става негов изключителен собственик, без дължимо парично уравнение на дела на съпругата Н.Х.Х., ЕГН **********.

Стойността на този дял е 3 187,20 лв.

Други недвижими имоти и МПС страните не притежават.

ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище, находящо се в гр. Ц. К., ул. “К.” № ** се предоставя съвместно на двамата съпрузи А.Б.Х., ЕГН ********** и  Н.Х.Х., ЕГН ********** - за последната до навършване на пълнолетие на детето С. А. Х., ЕГН **********.

Разноските по делото се поемат изцяло от съпруга А.Б.Х., ЕГН **********.

 

    ОСЪЖДА А.Б.Х., ЕГН **********,***  да заплати по сметка на РРС държавна такса върху дела си в размер на 63,74 лв., държавна такса върху размера на дължимата издръжка – 72,00 лв. и държавна такса за производството – 40 лв.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                               

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: